Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, son dönemlerde altın fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendirerek “Altının yükselmesindeki temel Irak’ta yatıyor” dedi.

Irak’taki olumsuz gelişmelerin altın piyasasını etkilediğini ve altındaki yükselişin temel nedeninin Irak’taki kaos ortamı olduğunu kaydeden Özdinç, “1 hafta önce Obama’nın açıklamasının ardından altın normal seviyede seyrediyordu. Obama’nın açıklamasının ardından altın, 3 gün içerisinde yükseliş kaydetti. Altının yükselmesindeki temel Irak’ta yatıyor. Irak’ın ne olacağı altının global olarak etkilenmesini sağlıyor. İnsanlar altına güvendikleri zaman altına karşı arz talep fazla olunca altın yükselmeye başlıyor” dedi.

SEZON AÇILDI AMA

Düğün sezonunun açılmasına rağmen işlerin eskiye nazaran pek olmadığını aktaran Özdinç, insanların altın fiyatlarının artmasından dolayı altından kaçtığını ifade etti. Özdinç, şunları söyledi: “Düğün sezonu başladı. İşlerimiz oluyor ama eskisi gibi olmuyor. Eskiden 5 çift bilezik alınırken şimdi 1 çift bilezik alınmaya başlandı. Bunun nedenlerinden biri de altının çok yükselmesidir. Altının yükselmesinden dolayı insanlar, altından kaçmaya başladı.”

ZARAR EDİYORUZ

“Altının yükselme nedenlerinden bir tanesi de dünyadaki savaşlardır” diyen Özdinç, huzursuz bir ekonominin altın fiyatlarını artırdığını kaydederek, “Huzursuz bir ekonominin olması altının yükselmesine neden oluyor. Irak’ta, Suriye’de ve Ukrayna’da ne olacağını tahmin edemediğimiz için altının nasıl seyredeceğini bilemiyoruz. 3 gün içerisinde gramı 85 lira olan altın 91 liraya yükseldi. Bunu tahmin etmemiz mümkün değil. Obama Irak’taki politikasını değiştireceğini söylüyor, bir bakıyorsunuz ki altın yükseliyor. Bir kişinin dilinin ucunda. Bu durumdan biz de zarar ediyoruz. Biz satıyoruz, yerini anında doldurmamız gerek ama dolduramıyoruz. Halk bu defa altın alımından uzaklaşıyor. Altının yükselmesine karşı hiçbir şey diyemeyeceğim. Altının yükselme nedenlerinden bir tanesi de Irak’taki olaylardır” şeklinde konuştu. İHA