Yaz boyunca zahmetli oyma işleminden ve kurutma aşamasından geçen patlıcan, biber, kabak ve acur alıcılarını bekliyor. Yurtdışından ailelerinin yanına gelen gurbetçilerin büyük ilgi gösterdiği kuruluklar 10-20 TL arasında satışa sunuluyor.

Büyük emekler verilerek yapılan kurutmalıklar Almacı Pazarı'nı renklendirdi. Esnafın satışlardan memnun olduğu Almacı Pazarı'nda patlıcak ve biber 10 TL'den alıcı buluyor. Pazar esnaflarından Mehmet Yiğit, her ipte elli adet kurutmalığın olduğunu belirterek, "vatandaşlarımızın kurutmalığın yanı sıra salçaya büyük ilgi gösteririyor. Salçanın ortalama fiyatı 17 TL” dedi.

GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ SÖZ KONUSU

Kurutmalıkların mevsiminde lezzetli olacağı belirten Almacı Pazarı esnaf Turan Efendioğlu ise, kurutmalılıkların eylül ayında daha lezzetli çıktığını söyledi. Efendioğlu, "Bu sene geçen seneye göre ufak bir artış oldu fiyatlarda ama kalitede düşüş olmadı, yükselme oldu. Gelen malllarımız kaliteli. Eskisi gibi evlerde kurutmalık, kurutulmuyor. Apartmanlar buna müsait olmadığı için herkes hazır alıyor. Bu mevsimde gurbetçi kardeşlerimiz geliyorlar. Onlar yurt dışına götürüyorlar" dedi.

KURUTMALIKLARDA RAĞBET VAR

Kurutmalılıkların büyük ilgi gördüğünü söyleyen Efendioğlu, "Mecburi bir ihtiyaç. Hazır sebze; patlıcan acı biber, tatlı biber, kabak ve acur. Alırken daha çok boy olarak orta, ufak çattalı diye tabir edilen ve bir de daha büyük olanı var. Herkes kendi ihtiyacına göre bunu seçiyor. Fiyatlar, Patlıcan 10 lira, biber 9 lira, kabak 15, salatalık 10 lira. Salça 10- 20 arasında değişiyor. Bizdeki mesela 20 lira çok kaliteli. Ucuz bir şey satmak istemiyoruz. Kırmızı biber fabrikasyon ürünü, onlarda kaliteli. İpek biber alıyoruz” diye konuştu.

ALMANYA'DAN GELENLER VAR

Almanya’ da yaşayan Ferziye Ayaz ve ailesi Gaziantep’ten dolmalık patlıcan, biber ve kabak götürdüklerini söyledi. Ayaz, "Antep’e geldiğimiz zaman kurutmalıklarımızı kendimiz temin ediyoruz. Kışa hazırlık yapıyoruz, Almanya’ da böyle şeyler bulmak zor" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT