Tül ve kırtasiye malzemesinden kitap ayracı yapan bir grup lise öğrencisi, elde ettikleri gelirle okula bağışlanan kitapların kargo ücretini karşıladı.

Hacı Muzaffer Bakbak Kız Teknik ve Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretmeni Münevver Polat, okula kütüphane oluşturmak için yaklaşık 6 ay önce sosyal medyada kampanya başlattı. Polat'ın "Kitap çağrısı" kısa sürede Türkiye'nin her bölgesinden karşılık buldu.

KİTAP AYRACI YAPTILAR

Münevver Polat, kolilerle gönderilen kitapların kargo parasını kendisi ödedi ancak bir süre sonra ekonomik anlamda zorlanmaya başladı. Bu durumdan haberdar olan bir grup öğrenci ise tül ve kırtasiye malzemelerinden kitap ayracı yaparak kargo ücretini karşılamaya karar verdi.

500 AYRAÇ SATTILAR

Boş zamanlarında okulun bir odasında değişik şekillerde ayraç yapan 10 öğrenci, "Ayraçtan kitaba" adını verdikleri projeyle el emeği ürünlerini sosyal medya üzerinden tanesini 2 liradan satışa sundu. Kısa sürede 500 ayraç satmayı başaran öğrenciler, böylece bağışlanan bin kitabın kargo ücretini karşıladı.

SORUN ÇÖZÜLDÜ

Polat, öğrencilerinin okumaya çok istekli olduğunu, bundan dolayı da okula kütüphane kazandırmak istediğini söyledi. Kişisel çabalarıyla başlattığı kampanyanın Türkiye'nin dört bir tarafından karşılık bulduğunu ifade eden Polat, "Toplumun her kesiminden kitap almaya başladık. Bazı kişiler kendi imkanlarıyla ulaştırdı, bazıları da kargo ücretini karşı ödemeli gönderdi. Kargo parasını bir süre ben ödedim ancak zorlanmaya başladım ancak imdadıma öğrencilerim yetişti. Kitap ayracı yapmaya başlayan öğrencilerim bunu satmaya başladı ve böylece sorunumuz çözüldü" diye konuştu.

KÜTÜPHANEDE YAŞAYACAK

Polat, yaklaşık 6 ay içerisinde gönderilen kitap sayısının bini geçtiğini belirtti. Okulun mütevazi bir kütüphaneye kavuştuğunu vurgulayan Polat, "Türkiye'nin dört bir yerinden bize 40 kargo kitap geldi. Duyarlı olan vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Öğrencilerim de önemli bir iş başardı, onlara da teşekkür ediyorum" dedi. Kitaplara numara verdiklerini hatırlatan Polat, bu sayede gönderenlerin isimlerinin kütüphanede yaşayacağını dile getirdi.

İNTERNETTEN SATIŞTA

Öğrencilerden Fatoş Korkutan da ayraç yapma fikrinin kitap okuma sevgisinden doğduğunu anlattı. Öğretmeninin çabasına katkı sunmayı amaçladıklarını kaydeden Korkutan, kitap ayraçların büyük bölümünü kurdukları internet sitesi üzerinden satışa sunduklarını ifade etti. Duygu Demir de değişik modelde yaptıkları kitap ayracının ilgi gördüğünü söyledi. AA