CHP'nin Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava ile iptal edilen su zammı CHP Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Zeynel Güçyetmez'i harekete geçirdi. Güçyetmez, "2009 yılında bu yana abonelerden hukuka aykırı alınan yüzde 25 lik su bedellerinin yasal faizi ile birlikte su abonelere iade etmesi anayasal bir zorunluluktur" dedi.

Güçyetmez, mahkemenin 'Belediyenin GASKİ eliyle yürüttüğü su hizmetlerindeki aksaklıklardan dolayı, yüzde 54 oranındaki kayıp ve kaçak su bedelinin, faturasını düzenli olarak ödeyen abonelere yükletilmesinin hakkaniyet kurallarına aykırılık teşkil ettiğini” vurguladığını belirttiğini söyledi.

İNSAN HAKLARINA AYRIKIDIR

"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü yargı kararını uygulayarak, 01.08.2009 tarihinden vatandaşlara fazladan aldığı yüzde 25 su fatura bedelini iade etmek yerine, 11 Ağustos 2014 tarihinde hukuka aykırı karar ile geriye yönelik 01.08.2009 tarihinden geçerli yüzde 23,70 oranında yeni bir zam kararı almıştır" diyen Güçyetmez, "Su tüketim hakkı” en temel bir insan hakkıdır. GASKİ’ nin yüzde 54 oranındaki kayıp ve kaçak adı altında bedava verdiği suyun bedelini vatandaşlara yükleyerek yaptığı zamla suyu ulaşılamaz hale getirmek insan haklarına aykırıdır. Su satış hizmeti niteliği itibarı ile kamu hizmeti olduğundan, bu hizmet üzerinden kar elde edilmesi amaç olamaz. Aksine düşünce sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmadığı gibi, özü ve niteliği itibarı ile halkın yönetimi olan belediyecilik anlayışı ile de bağdaşmaz. Belediyeler sundukları kamu hizmetlerinde kamu yararını sağlamak zorundadır. Belediyeler hizmet sunarken, kar, zarar hesabı ile işlem yapamaz, eylemde bulunamaz" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT