Ulaşım ve imar master planıyla bir taraftan şehrin trafiğini ve imarını iyileştirmeyi hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, diğer taraftan farkındalık projeleriyle ilklere imza atmaya hazırlanıyor… Kendi tükettiği enerjiyi kendisi karşılamayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, projelerini hayata geçirdiğinde tükettiği enerjinin üç katını üretmiş olacak. Oğuzeli'nde hayvansal atıklardan enerji üretmek için bakanlıktan 10 Milyon TL hibe alan büyükşehir belediyesi, güneş, rüzgar enerjisi içinde düğmeye bastı. Mevcut çöp tesisinin kapasitesini artırmak için çalışmalara başlayan belediye, buradaki eski sistemi de değiştirmeye hazırlanıyor. Almanya ve Hollanda'ya incelemelerde bulunması için ekip gönderen Şahin, yeni sistemle, daha temiz bir çöp sahası, daha fazla enerji ve aynı zamanda gübre de üretmeyi amaçlıyor.

ASLAN TEKNİK BİLGİ VERDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in vizyon projelerinden biri olan enerji konusunda teknik bilgileri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan'dan aldık. Kalkınma Bakanlığından biyogaz için 10 milyon TL bir hibe alındığını belirten Ali Aslan, şu anda uygulama projelerini yaptıklarını söyledi. Aslan, Oğuzeli bölgesine biyogaz tesisi kurup saatte 1 MW biyogazdan enerji üreteceklerini belirterek, "Bu aslında önemli bir farkındalık projesidir. İlk kez bir kamu kuruluşu böyle bir projeyi hayata geçiriyor. O bölge aslında 7 MW kapasitesi olan bir bölge. Ama biz önce 1 MW kuracağız. İnşallah çok kısa sürede ihalemizi yapacağız. Şehirdeki sera gazı emisyonlarının azaltılması, toprak verimliliğin artırılması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesinin engellenmesi hedeflenen Biyogaz tesisi projesiyle, ayrıca, çevresel etkiler ortadan kaldırılarak oluşturulacak hayvancılık modelinin bölgede hayvancılık yatırımlarını cazip hale getirmesi, hayvansal atıkların organik gübreye dönüştürülerek milli ekonomiye katma değer sağlanması ve atığın zararlı çevresel etkilerinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

HAYVAN ATIĞINDAN ENERJİ

Oğuzeli bölgesinin hayvansal atıkların çok yoğun olduğu bir yer olduğunu, atıkların da bertarafının büyükşehirin görevi olduğunu dile getiren Aslan, "Hayvan atığından enerji üretilecek. Geriye kalan atık altın gübre denilen verimli bir gübre. O kadar verimli bir tesis ki, ortaya çıkan ısıyla şimdi inşallah yanına bir sera kuracağız. Yani çok yönlü bir proje. İnşallah memlekete örnek olacak bir proje. Bu projeyle özel sektörü de cesaretlendirmiş oluyoruz" dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİLECEK

Gaziantep'in güneş radyasyon oranı olarak iyi bir bölgede olduğunu, güneş radyasyon haritasında iyi bir konumda bulunduğunu ifade eden Aslan, "Dolayısıyla bizim güneş enerjisini değerlendirmemiz lazım. 1 MW güneş enerjisi üreteceğiz. Deredüzü bölgesinde onaylarını aldık onunda projelerini yaptırıyoruz. İnşallah 3 ay gibi bir sürede ihalesini yapmış olacağız, 15 MW orada güneş enerjisi üreteceğiz" dedi.

RÜZGARDAN ENERJİ

Nurdağı bölgesinde rüzgardan enerji üretmek için çalışmalara başladıklarını da anlatan Aslan, "Özellikle Nurdağı bölgemiz rüzgar enerjisi yönünden çok verimli bir bölge. Biz oraya ölçüm direğimizi o yüzden diktik. Enerji birimimizin çok ciddi çalışmaları var. Ölçüm aletimizi diktik, 1 yıllık ölçümde eğer sağlıklı veriler alırsak, yaklaşık saatlik 30 MW rüzgar enerji tesisi kurmayı planlıyoruz" dedi.

ORTADA ÇÖP KALMAYACAK

Mevcut çöp tesisinin kapasitesini artırmak ve yeni bir sisteme geçme projelerinin de olduğunu anlatan Aslan şunları dile getirdi:"Çöp tesisinde düzenli depolamayla açığa çıkan gazla enerji üretimimiz var. Kurulu gücümüz 5 MW, ancak 1 MW enerji elde ediyoruz. Kapasiteyi artırmayla ilgili çalışmalarımız var. Çöpten enerji üretimi geçen dönem başlatılan bir çalışma. Şu anda teknoloji ilerledi, teknolojiyi değiştirmemiz lazım çünkü Avrupa bu sistemden vazgeçti. Dolasıyla tesisi yenilemekle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Çöpten enerji üretimi ile ilgili Hollanda ve Almanya ya gidip yerinde inceledik. Buradan çıkan çöp kapasitesiyle çok çok daha fazla enerji üretiyorlar. Bir proje yapıyoruz bakanlığımızda uygun görürse buradaki sistemi değiştireceğiz. Bir şekilde hem daha temiz bir çöp sahamız olacak , hem de ortada çöp kalmayacak. Bu tesisle hem enerji hem de gübre üretilecek."

PETROL BİTECEK

Enerjinin önemine değinen Aslan, dünyada bütün savaşların enerji üzerine kurulu olduğunu, özellikle yenilenebilir enerjinin çok önemli olduğunu belirterek, "Yenilenebilir enerji aynı zamanda çevreci bir enerji. Dünyada en önemli gündem maddesi yenilenebilir enerji. Çünkü uzmanlar 30-40 sene sonra petrolün biteceğini öngörüyorlar. Nükleer enerjiye zaten herkes karşı" dedi. Aslan, Büyükşehir Belediyesi'nin 18 MW enerji sarfiyatı olduğunu, enerji yatırımlarıyla bunun üç katını üretmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. Meral KINACILAR