HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya İŞID'i sordu. Toğrul, "Gaziantep’te IŞİD terör örgütünün kaç tane iletişim bürosu mevcuttur? İddia edilen iletişim bürolarına herhangi bir operasyon yapılmış mıdır? Bu iletişim bürolarıyla kaç kişi telefon görüşmesi yapmıştır? Bu kişilerden kaçı sınır geçişi yapmıştır?" dedi.

IŞİD'in Gaziantep-Kilis sınır hattını hem lojistik üs hem de çete transferinde, aktif bir geçiş bölgesi olarak kullandığına dair bilgilerin emniyetin tape kayıtlarına yansıması hem yerel hem de ulusal basında yer aldığını söyleyen Toğrul, " 2014'te emniyet tarafından dinlenen ve 12 yıl boyunca aranmasına rağmen "yakalanmayan" IŞİD’in sözde sınır emiri olan İlhami Balı'ya ait dinleme kayıtlarında; IŞİD’in kurduğu ağ ile binlerce kişinin Gaziantep ve Kilis sınırından nasıl Suriye'ye geçirildiği açık bir şekilde görünmektedir. Tape kayıtlarına göre, sınırı geçmek isteyenler için referans gösterecekleri bir iletişim bürosu kurulmuştur. Örgüte katılmak isteyen çeteler önce bu büroya bildirimde bulunmaktadır" diye konuştu.

SINIRDAN GEÇTİĞİ GÖRÜLÜYOR

Toğrul, "Akabinde sınır emiri İlhami Balı ile iletişime geçtikten sonra kimi zaman IŞİD'e çalışan ticari taksiciler, kimi zaman da kuryeler aracığıyla çetelerin sınırdan geçtiği belirtilmektedir. IŞİD’in geçiş ağı için kurulmuş olan iletişim bürolarından verilen şifrelerin telefonda onaylanmasından sonra çetelerin belirlenen noktalardan alınarak sınırdan geçirildiği görülmektedir. Gaziantep’e gelenlerin geçişlerinin sağlanması amacıyla kuryelere ulaşmak için daha önce belirledikleri noktalar da telefon görüşmelerine yansımıştır. Geçiş için hava yolu ya da kara yoluyla IŞİD’e katılmak için Gaziantep’e gelenlerin, geçişleri sağlanıncaya kadar kimi otellerde konaklattırıldıkları da söz konusu tape kayıtlarında yer almaktadır. Tape kayıtlarında onlarca kez ismi geçen ve Balı’ya bağlı çalıştığı önce sürülen Beylerbeyi köyünde ikamet eden IŞİD kuryesi Kuşçu Mehmet isimli şahsın evinin de çetelerin geçişinde konaklama ve lojistik için kullanıldığı da sıklıkla yer almaktadır" şeklinde konuştu.

TİCARİ TAKSİCİLER

Toğrul, Ala'ya, "Tape kayıtlarında adı geçen ticari taksiciler ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?Bakanlığınızca Gaziantep’te IŞİD terör örgütünün bitmesine dair bir eylem planınız var mıdır? Eğer var ise eylem planınız nedir?Basında yer alan tape kayıtları elinizde mevcut mudur? Emniyetin elindeki mevcut tapeler kaç sayfadır ve hangi tarih aralığındaki dinlemelere aittir?" diye sordu. HABER MERKEZİ