Aktüel Arkeoloji Dergisi, Türkiye İş Bankası'nın destek verdiği Zeugma kazılarında ortaya çıkartılan mozaiklerin üzerine basılmasını tasvip etmediklerini söyleyerek " Pek çok yetkin kişi tanıtım esnasında mozaiklerin üzerine basmakta sakınca görmediler. Biz ise, bu yetkin isimlerin böyle bir hatayı bu kadar normalleştirebilmesine şaşkınlıkla tanık olduk"diyerek yaşanan olumsuzluklara farklı bir yorum getirdi. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Aktüel Arkeoloji Dergisi, Türkiye İş Bankası'nın destek verdiği Zeugma kazılarında bu yıl 3 yeni mozaiğin ortaya çıkarıldığı Muzalar Evi'nin tanıtıldığı organizasyon için Gaziantep'teydi.

"Kazı çalışmaları 2007 yılında başlayan ve Zeugma’nın önemli yapılarından biri olarak kabul edilen Muzalar Evi, adını içinde bulunduğu dönemin yazarları, şairleri, müzisyenleri, tarihçileri ve filozofları için resmedilmiş ilham perileri olduğu söylenen Muzalar mozaiğinden alıyor. Muzalar Evi, zengin mimari dekorasyonu, iyi korunmuş mozaikleri ve duvar freskleriyle Zeugma’da ikinci katına kadar ayakta kalmış ve oldukça iyi korunmuş en önemli Roma konut örneklerinden biri. Milattan sonra 2. yüzyılda yapılmış olan konutun mozaiklerinin büyük bir çoğunluğu milattan sonra 3. yüzyıl başlarına tarihleniyor."

DERGİDEN AÇIKLAMA

Değerli okurlarımız, oldukça kalabalık olan bu organizasyonda, içlerinde hocalarımız ve bakanlık görevlilerinin de bulunduğu pek çok "yetkin" kişi tanıtım esnasında mozaiklerin üzerine basmakta sakınca görmediler. Biz ise, bu yetkin isimlerin böyle bir hatayı bu kadar normalleştirebilmesine şaşkınlıkla tanık olduk. Zeugma kazı başkanının da mozaiklere basmakta olduğu o anda bizim müdahalemiz ne yazık ki etkili olmayacaktı. Biz de bu kareyi fotoğraflayarak siz değerli okurlarımızın yorumuna açtık. Saygılarımızla.