Gaziantep'te sivil toplum kuruluşu temsilcileri IŞİD’in Kobani'ye yaptığı saldırıları protesto etmek isteyen grupların, kamu binaları, market, dükkan ve araçlara yaptıkları saldırılar karşısında vatandaşları itidalli olmaya çağırdı. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, MAZLUMDER Gaziantep Şubesi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Gaziantep Başkanı Kurt Ali Kılçık, son günlerde ülkede tırmanan şiddet ortamı ve sokağa çıkma yasakları ile ilgili itidal çağrısı yaptı.

OYUNLAR BOZULACAK

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, bütün halkımızı birlik olmaya, şu veya bu yabancı mihrakların oyununa gelmemeye, itidalli olmaya çağırdı. Arıkan, "Ateş çemberinin içinden zarar görmeden çıkabilmemiz için oynanan oyunların Halkımızın o müthiş sağduyusu ile bozacağına inanıyoruz" dedi.

ACININ GÖZYAŞININ IRKI YOK

Ayn-el Arab’ta (Kobani) zülümler ve katliamlar yaşandığını belirten Arıkan, "Bu zulümler için halkı sokağa çağıranlar BabAmr, Guta, Yarmuk, Halep, Hama, Humus, İdlib, Lazkiye, Şam,Telafar…….. katliamlarında neden suskundu? Üzülerek görüyoruz ki herkes kendi mezhebine kendi diline yaniyor. Turkmen katliamı yapılırken Kürtlerin, Kürtler katledilirken Türkmenlerin sesi çıkmıyor. Acının, gözyaşının ırkı yok, olmamalı… Herkes şapkasını önüne koyup düşünmelidir. Bu Ülke bütün olduğu sürece güçlüdür. Parçalayıp zayıf düşürmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürenler bilmelidirler ki asıl hedef kendileridir" diye konuştu.

Sivil Toplum Kuruluşlarının da ideolojik körlükten kendilerini kurtarıp artık günümüz gerçeklerini görmsi gerektiğini belirten Arıkan, "Unutulmamalıdır ki bu cennet ve Kutsal Vatanda bizim kendimizden başka dostumuz yoktur ve olmayacaktır. İktidar ise politik hesapları, muhalefeti eleştirmeyi, Ülkenin bütün bileşenlerinin görüşlerini alarak bu karmaşık ve tehlikeli ortamdan Ülkemizi nasıl selamete çıkarabileceğinin gayreti içinde olmalıdır" şeklinde konuştu.

GERİLİM DÜŞÜRÜLMELİ

MAZLUMDER Gaziantep Şubesi, Kobani’de yaşanan gelişmelerle ilgili Türkiye’de tüm tarafları Çözüm Süreci’nin ruhuna uygun adımlar atmaya davet etti.

Suriye’deki çözümsüzlüğün ve kaotik sürecin derinleştiği bir vasatta, Kobani’de baş gösteren krizin, büyük bir insani felakete dönüştüğünün belirtildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi:"Şengal’den sonra şimdi de Kobani’ye yönelen amansızca istila, insanlık kadar eski bu coğrafyada kadim halkları yerinden yurdundan edecek noktaya ulaştı. Buna karşı ne yazık ki sorunun vahametiyle yüzleşmek ve acil önlemler geliştirilmek için yine çok zaman kaybediliyor. Özellikle Suriye krizinin başladığı günden bugüne yoğun bir sığınmacı nüfusu barındıran ve son bir ayda Kobane’yi hedef alan IŞİD saldırılarıyla birlikte ani bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalan şehirler, hızla sosyal bir patlamanın eşiğine yaklaşıyor. MAZLUMDER olarak Kobani’de yaşanan ve dip sarsıntıları her tarafta hissedilmeye başlayan son gelişmeler karşısında, tüm tarafları, Çözüm Süreci’nin ruhuna uygun adımlar atmaya davet ediyoruz. HDP, HDP’ye yakın derneklerle Hüda-Par ve Hüda-Par’a yakın derneklerin birbirlerine yönelik saldırıları akabinde tırmanan gerilimin aynı hızla düşürülmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyoruz. Geçmişin karanlık ve şiddet dolu günlerini yeniden yaşatacak bir sürecin kapısını aralamak gerçekten büyük bir hata olacaktır. MAZLUMDER olarak; bu saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diler, yaşadığımız krizler karşısında; herkesi barış ve kardeşlik için dayanışmaya, çözüm için akl-ı selime ve sorumluluğa davet ediyoruz.”

MÜSİAD’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Gaziantep Başkanı Kurt Ali Kılçık, son günlerde ülkede tırmanan şiddet ortamı ve sokağa çıkma yasakları ile ilgili itidal çağrısı yaptı.

Ülkemizde son günlerde oluşturulmaya çalışılan şiddet ortamı ve beraberinde getirdiği sokağa çıkma yasaklarını büyük bir kaygı ile takip ettiklerini belirten Kılçık, "Her zaman en büyük destekçisi olduğumuzu belirttiğimiz çözüm sürecini baltalayacak her türlü söylem ve eylemlerden kaçınılması gereken bir ortamda Kobani’de yaşanan, bizlerin de büyük bir üzüntü ve kaygıyla takip ettiği IŞİD terörünü gerekçe göstererek şehirlerimizde ölümlere varacak kadar şiddet içeren tepkileri demokratik haklar ile bağdaştıramadığımızı belirtmek isteriz. ‘Büyük barış projesi’ olarak tanımladığımız ‘çözüm süreci’ arifesinde bu olayların meydana gelmesini manidar bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz" dedi.

HAKLI GEREKÇESİ YOK

Hak ararken hakka girmenin son derece yanlış olduğunu, masum insanların öldürülmesi, kamu mallarının yakılması, emniyet güçlerine silahlı, taşlı, sopalı saldırılarda bulunulmasının hiçbir haklı gerekçesi ve tutar yanının olmadığını belirten Kılçık, "Bu tür şiddet eylemlerinin problemlerinin çözümüne katkıda bulunmadığı da aşikardır. Hak hiçbir zaman şiddet ile talep edilemez. Uluslararası arenanın hukukun belirlediği evrensel gerekçelerle birlikte müdahil olduğu bir ortamda, Türkiye’yi haksız gerekçelerle hiçbir kimsenin ve hiçbir grubun her türlü provokasyona açık hale getirmeye hakkı yoktur. Bununla birlikte gruplar üzerinde söz sahibi olan kanaat önderlerini; sağduyuya, aklıselim olmaya ve her türlü provokasyona yol açacak söylem ve fiillerden kaçınmaya davet ediyor, Kardeşliğin sürekliliğini tesis edecek ‘çözüm sürecini’ baltalayacak her türlü oluşumun da MÜSİAD olarak karşısında yer alacağımızı belirtmek istiyoruz" diye konuştu. Haber Merkezi