(DHA) - GAZİANTEP'te, 63 yaşındaki avukat İsmail Akkaya geçen aralık ayında bürosunda uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Polis, cinayetin, 1999 yılında üniversitede tartıştığı bir akademisyeni öldüren öğretim görevlisi müvekkili Tuncay Keleş tarafından işlendiğini saptadı. Cinayetten 1 ay sonra İzmir'de yakalanan ve avukat Akkaya'yı, davasında kendisini savunamayarak fazla ceza almasına neden olduğu iddiasıyla öldürdüğü ortaya çıkan Tuncay Keleş hakkında hazırlanan iddianamede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Gaziantepli avukat İsmail Akkaya, geçen yıl Aralık ayında Çukur Mahallesi'ndeki iş merkezinin 4'üncü katındaki bürosunda av tüfekli saldırıda yaşamını yitirdi. Olayın ardından cinayeti aydınlatmak için Gaziantep Emniyet Müdürlüğü bünyesinde özel ekip kuruldu. Özel ekip yaptığı araştırma sonunda avukat Akkaya’yı öldürenin, 1999 yılında Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı’nda Öğretim Görevlisi olan Hamza Çivi’yi öldüren meslektaşı Tuncay Keleş olduğunu belirledi. Keleş, cinayetten 1 ay sonra polis tarafından İzmir'de yakalandı ve tutuklanarak cezaevine konuldu.

Olayın ardından soruşturmasını tamamlayan savcılık tarafından Tuncay Keleş hakkında; 'kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürme' ve cinayet öncesi evinde kaldığı arkadaşı Temel K. hakkında da 'suç delillerini gizleme' suçlarından iddianame hazırladı. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen ve önümüzdeki günlerde görülmeye başlayacak davanın iddianamesinde ise olayın ayrıntılarına yer verildi.

İddianamede, polis ve savcılık sorgusunda susma hakkını kullanan Tuncay Keleş'in 1999 yılında işlediği cinayetin ardından 21 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yakın çevresine fazla ceza aldığı için avukatlığını yapan İsmail Akkaya'yı suçladığı belirtildi. Tuncay Keleş'in eşinin ayrılması ve oğlunun da uyuşturucuya alışmasından da avukat Akkaya'yı sorumlu tuttuğuna yer verilen iddianamede, tutuklu şüphelinin öfke ile İzmir'den Gaziantep'e geldiği belirtildi.

Tuncay Keleş'in planlayarak Gaziantep'e geldiği, iz bırakmamak için yanında cep telefonunu getirmediği anlatılan iddianamede, 17 Aralık'ta yanındaki çantada getirdiği av tüfeğini maktulün bürosunun merdivenlerinin üst tarafına sakladığı ve uzun süre beklemesine rağmen İsmail Akkaya gelmediği için eylemi gerçekleştirilemediğine yer verildi. Keleş'in avukat gelmediği için geceyi daha önceden tanıdığı Temel K.'nın evinde geçirdiği sabah saatlerinde ise evden ayrılırken çantasını almadığı, içinde bulunan av tüfeği fişeklerini de arkadaşının almaması üzerine bina önündeki çöpe attığı belirtilen iddianamede cinayet ise şu şekilde anlatıldı:

"Şüpheli Tuncay, yeniden avukatlık bürosunun bulunduğu iş merkezinin önüne gelerek maktulü beklemeye başladığı ve buradaki kafedeki telefondan görüşmeler yaptığı ve avukat İsmail Akkaya'yı da aradığı anlaşılmıştır. Her ne kadar şüpheli önceden planladığı eylemi gerçekleştirdikten sonra yakalanmamak, iz ve delil bırakmamak gayesiyle cep telefonunu İzmir'de bırakarak yanında getirmemiş ise de olay günü ve öncesinde iş merkezi çevresinde beklemesi güvenlik kameralarınca tespit edilmiştir. Yine kamera kayıtlarından maktulün saat 14.23 sıralarında iş merkezi otopark görevlisine aracını teslim ederek bürosuna çıktığı, şüphelinin uygun zamanı kollayarak bir gün önce iş merkezine gizlediği tüfeği alarak bürosunda yalnız olan maktule çalışma odasında ateş ederek sağ kol, göğüs ve kafasından vurduğu anlaşılmıştır. Şüphelinin olaydan sonra suçta kullandığı tüfeği daha önce gizlediği ve olaydan sonra bulunduğu merdivenlerin üst kısmına bırakarak kaçtığı belirlenmiştir. Önce Konya'ya kaçan ardından İzmir'de sahte kimlikle yakalanan şüpheli Tuncay Keleş'in maktul avukatı yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürdüğü anlaşılmıştır."

İddianamede Tuncay Keleş'in işlediği suç nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Savcılık ayrıca cinayet şüphelisini evinde misafir eden ve suç delillerini gizlediğine kanaat getirdiği Temel K.'nın ise 6 ay ile 5 yıl arası hapsini istedi. Cinayet şüphelisi Tuncay Keleş'in susma hakkını kullandığı, Temel K.'nın ise suçlamaları reddettiği dava önümüzdeki günlerde görülmeye başlayacak.