Gaziantep Büyükşehir Belediyesince özellikle Abdülkadir Aksu Bulvarında daha önce göbek olan kavşakların dinamik ve akıllı kavşak haline getirilme çalışmaları sürerken, sürücülerin sorumsuzca araç kullanması sonucu kazalar peş peşe gelmeye başladı. Önceki akşam yüksek binanın olduğu kavşakta araçlar birbirine girdi, çok sayıda araç büyük hasar gördü. Büyükşehir Belediye yetkilileri, Emek Uzay Çatılı Pazar Yeri, Çetinkaya Kavşağı, Metro Kavşağı, İbrahimli Kavşağı gibi trafiğin yoğun olduğu 27 kavşakta akıllı kavşak uygulamasına geçilmesiyle birlikte kent trafiğinde yüzde 30-35 civarında rahatlama beklediklerini belirtti.

İKİ KAVŞAK KALDI

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şu ana kadar 25 kavşakta altyapı çalışmalarının tamamlandığını, Kadı Değirmeni ve Başkarakol kavşaklarının da kamera montaj sistemi ve altyapısının bir hafta içerisinde tamamlanmasıyla birlikte kentte kademeli olarak akıllı kavşak uygulamasına geçileceğini söyledi.

TRAFİKTE YÜZDE 30-35 İYİLEŞME BEKLENİYOR

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Emek Uzay Çatılı Pazar Yeri, Çetinkaya Kavşağı, Metro Kavşağı, İbrahimli Kavşağı gibi trafiğin yoğun olduğu 27 kavşakta akıllı kavşak uygulamasına geçilmesiyle birlikte kent trafiğinde yüzde 30-35 civarında rahatlama beklediklerini belirttiler. Büyükşehir belediyesi yetkilileri, "Hedefimiz minimum yüzde 30'un üzerinde, 35'in üzerinde kavşağın kapasitesini artırmak. Kavşaktan eskiden 1 saatte 1 araç geçiyorsa, bu uygulama ile birlikte 1300 aracın geçişini sağlamak" dediler.

MERKEZDEN YÖNETİLECEK

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri İstanbul, Konya, Eskişehir ve Antalya'da uygulanan Akıllı Kavşak Kontrol Sistemi' için daha önce Çetinkaya Kavşağının pilot kavşak olarak seçildiğini hatırlatarak, "Fakat lokal uygulama yerine, merkezi uygulama yapılacak. Bu proje tek merkezden yönetilecek. Bunun için hizmet binası tamamlandı" dediler.

AKILLI KAVŞAK UYGULAMASI

Bu uygulamada, kavşakta bekleyen araçların yoğunluğuna göre süreler otomatik olarak ayarlanıyor. Kavşakta her yöne bakan kameralar bulunuyor. Kameralar aracılığıyla kavşaktan alınan görüntüler, uygun görüntü işleme teknikleriyle gerçek zamanlı olarak izleniyor. Araç tespit ve izleme sonuçlarında, anlık araç sayısı, araçların ortalama hızı gibi değerler hesaplanıyor. Bu sayede, kavşağa özel olarak geliştirilen algoritmalar çalıştırılarak, araçların trafik ışıklarında bekleme süresinin en aza indirilmesi, fazla yeşil ve kırmızı ışık sürelerinin ortadan kaldırılması ve bütün yönlere doğru optimum sürelerin otomatik olarak uygulanması hedefleniyor. Meral KINACILAR