Gaziantep’te özellikle bazı kavşaklarda trafik sıkışıklığını gidereceği söylenilen ve büyük reklamlar yapılarak uygulamasına geçilen Akıllı Kavşak, 1 yıl geçmeden fiyasko ile sonuçlandı.

BÜYÜKŞEHİR ŞARTLARI YERİNE GETİRMEMİŞ

Büyükşehir Belediyesi, Ekin Teknoloji San. ve Tic. A.Ş ile yaptıı anlaşmayı, gereken şartlar yerine gelmeyince ve istenilen sonuç alınmayınca ihale sözleşmesini fesh etti. Sözleşme kapsamında belediye olarak yapılması gereken yol, alt yapı ve kavşak çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan kriz büyüdü ve ihalenin iptali noktasına geldi. İhaleyi alan firmanın sözleşme kapsamında, büyükşehir belediyesinin yapması gereken yol ve kavşak çalışmalarını tamamlamaması, sözleşmedeki ek süre geçmesine rağmen bunu yerine getirmemesi üzerine, belediyenin şartlarını yerine getirmediğini belirterek, işin bittiğini açıklamıştı.

1 YILI BULMADI

Firmanın bu kararı üzerine Büyükşehir Belediyesi hemen bir komisyon oluşturarak, kavşaklarda inceleme yaptırdığını ve ihalede belirtilen şartların kapsamında beklenen fonksiyonları yerine getirmediğinin tespit edildiğini ve ihale sözleşmesini fesh ettiğini bildirdi. Böylece büyük iddialarla duyurulan, büyük tanıtım reklamları yapılan akıllı kavşak macerası 1 yılı bulmadan fiyasko ile sonuçlanmış oldu.

NASIL ORTAYA ÇIKTI

Akıllı kavşak ihalesinin iptal edilmesi, bir vatandaşın BİMER’e yaptığı başvuru sonucu anlaşıldı. Büyükşehir Belediyesine başvuran vatandaş, sistem ile ilgili bilgi istedi. Bir süre sonra verilen cevapta bu fiyasko ortaya çıktı. İşte BİMER kanalıyla yapılan açıklama: 14.05.2015 tarihinde kurumumuza yazmış olduğunuz başvuru elimize ulaşmıştır. Dilekçenizde sormuş olduğunuz Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi (DKKS) Alımı ve Montajı İşi İhalesini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı olarak 10.03.2013 tarihinde yapmış bulunmaktayız. Söz konusu ihaleyi 1.126.800,00 TL bedel ile Ekin Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. kazanmış olup bu firma ile belediyemiz arasında 22.03.2013 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında belediyemiz bünyesinde yapılması gereken yol, alt yapı, haberleşme ve kavşak çalışmalarının zamanında tamamlanamamasından dolayı sözleşmenin ilgili maddesine istinaden verilen ek süreler neticesinde Yüklenici sistemin kurulumuna başlamış 03.07.2014 tarihinde işin tamamen bittiğini dilekçe ile bildirmiştir. Komisyon tarafından yapılan incelemeler sonrasında söz konusu işin teknik şartname kapsamında kendisinden beklenen fonksiyonları yerine tam olarak getiremediği tespit edilmiş ve 21.01.2015 tarihinde ihale sözleşmesi fesh edilmiştir. Fesih kararının ardından Firmaya iş kapsamında kurulan tüm yazılımsal ve donanımsal ekipmanların sökmesi gerektiği bildirilmiş ve bunun neticesinde tüm ekipmanlar İdareden herhangi bir ücret talep etmeksizin demonte edilmiştir.

FATMA ŞAHİN YÜZDE 30 İYİLEŞME OLACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, uygulama başladıktan sonra yaptığı toplantıda akıllı kavşak sayesinde yüzde 30'luk iyileşme sağlanağını ifade etmişti. Büyükşehir Belediyesi olarak, 27 kavşakta dinamik kavşak (akıllı kavşak) uygulaması başlattıklarını dile getiren Şahin, pilot olarak da ilk uygulamanın Çetinkaya kavşağında yapıldığını ifade etmişti. O toplantıda konuşan Şahin, projenin bitmesinden sonra kentin ulaşımında yüzde 30 oranında iyileşmenin söz konusu olduğunu vurgulamış, “Geometrik hesaplamaların ve altyapı uygulamalarının tamamlanıp kavşakların tamamının devreye girmesiyle birlikte kavşakların işlevsellik kapasitesi yüzde 30 civarında arttı. Yani yeşil ışıkta geçen araç sayısı eskisine oranla daha çok oldu” diye konuşmuştu.

OTOMATİK OLARAK UYGULANIYOR

Kavşakta bekleyen araçların yoğunluğuna göre sürelerin otomatik olarak ayarlandığını, kavşağın buna göre yönetildiğini belirten Şahin, “Kavşakta her yöne bakan kameralar bulunuyor. Kameralar aracılığıyla kavşaktan alınan görüntüler, uygun görüntü işleme teknikleriyle gerçek zamanlı olarak izleniyor. Örneğin bir tarafta 3, diğer tarafta ise 10 araç dururken yeşil ışık bu 3 araç için yanmıyor, 10 araç olan taraftan yanıyor. Böylece hem zaman kaybı olmuyor hem de trafik akışı hızlanıyor” ifadesini kullanmıştı. .Araç tespit ve izleme sonuçlarında, anlık araç sayısı, araçların ortalama hızı gibi değerlerin hesaplandığını aktaran Fatma Şahin, “Bu sayede, kavşağa özel olarak geliştirilen algoritmalar çalıştırılarak, araçların trafik ışıklarında bekleme süresinin en aza indirilmesi sağlanıyor. Fazla yeşil ve kırmızı ışık sürelerinin ortadan kaldırılması ve bütün yönlere uygun sürelerin otomatik olarak uygulanması sağlanıyor” şeklinde konuşmuştu.

İHALEYİ EKİN TEKNOLOJİ KAZANMIŞTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı 10.03.2013 tarihinde, "Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi (DKKS) Alımı ve Montajı İşi İhalesi yaptı. Söz konusu ihaleyi 1.126.800,00 TL bedel ile Ekin Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. kazandı. Firma ile belediye arasında 22.03.2013 tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşme kapsamında belediye bünyesinde yapılması gereken yol, alt yapı, haberleşme ve kavşak çalışmalarının zamanında tamamlanamamasından dolayı sözleşmenin ilgili maddesine istinaden verilen ek süreler neticesinde Yüklenici sistemin kurulumuna başlamış 03.07.2014 tarihinde işin tamamen bittiğini dilekçe ile bildirdi. Komisyon tarafından yapılan incelemeler sonrasında söz konusu işin teknik şartname kapsamında kendisinden beklenen fonksiyonları yerine tam olarak getiremediği tespit edilerek, 21.01.2015 tarihinde ihale sözleşmesi fesh edildi. . Meral KINACILAR