CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, yaptırımların sona ermesinin ardından bütün dünya ülkelerinin İran’la ticari ilişki kurmak için Tahran’a akın ettiğine işaret ederek, Türkiye’nin Tahran’da neden haftalardır Ticaret Müşaviri olmadığının açıklanmasını istedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerdeki kritik bir ayrıntıya dikkat çekti. İran’a yaptırımların kaldırılması ve bloke edilen 100 milyar doların serbest bırakılması ile birlikte başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün dünyanın İran’la ticaret yapmak için sıraya girdiğini, ancak Türkiye’nin Tahran’daki Ticaret Müşavirliği’nin Ocak ayından bu yana boş olduğunu kaydeden Ekici, “Birçok ülke Tahran’daki diplomatik ve ticari kadrolarını takviye etti. Hatta kimi ülkelerin 7-8 kadro ile Ticaret Müşavirliği hizmeti yürüttükleri belirtiliyor” dedi.

İŞDAMLARI BÜYÜK ZORLUKLAR YAŞIYOR

İran’da iş yapan işadamlarının, Türkiye’nin Tahran Ticaret Müşavirliğinin boş olması nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını da kaydeden Ekici, bu durumdaki işadamlarının ihtiyaç durumunda büyükelçiliğe gittiklerini ancak, kendileriyle ilgilenecek, yol gösterecek bir muhatap bulamadıkları için sorunlarını çözemediklerini ifade etti.

DOĞRU MU?

Son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmeler, siyasal ihtilaflar nedeniyle birçok sınırdaş ve komşu ülkeyle diplomatik ilişkilerin kesildiğine, ticari ilişkilerin de durma noktasına geldiğine işaret eden Ekici Bakana şu soruları sordu:“Kaç ülkede bakanlığınıza bağlı ticaret müşavi vardır? Türkiye bu ülkelerden hangilerinde “ticaret müşaviri” düzeyinde, hangilerinde “ticaret müşavir yardımcısı” düzeyinde temsil edilmektedir? 08.03.2016 tarihi itibariyle ticaret müşavirliği boşta olan ülkeler hangileridir? İran’da Ocak ayından bu yana Türkiye’yi temsilen bir ticaret müşavirinin olmadığı belirtilmektedir. Bu bilgi doğru mudur?" Haber Merkezi