AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi dün Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bin 245 delegenin imzasıyla AK Parti Genel Başkanlığı için aday gösterildi. Ahmet Davutoğlu, delegelerin tamamının oyuyla Ak Parti'nin yeni genel başkanı seçilirken, Türkiye Cumhuriyetinin de Başbakanı oldu. Şimdi gözler Davutoğlu'nun oluşturacağı yeni kabinede ve kabinede Gaziantep'ten bakan olup olmayacağında...

ÇOK GAYRET ETTİ

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde konuşan seçilmiş Cumhurbaşkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kardeşlerim, AK Parti’yi kurduğumuzda, iki büyük mücadeleyi vermeye azmetmiştik. Birincisi, adalet mücadelesi İkincisi de; Kalkınma mücadelesiydi. 12 yıl boyunca çok çalıştık, çok gayret ettik, mücadele ettik ve hem adalet mücadelesinde, hem kalkınma mücadelesinde, Türkiye’yi belli bir noktaya taşıdık” dedi.

CHP MİLLETLE BARIŞAMAZ

“Bugün yeni bir sayfa açalım istiyoruz” diyen Erdoğan, “Bugünü, demokrasimizin, 91 yıllık Cumhuriyet tarihimizin bir bayram günü olarak görüp, 77 milyon kucaklaşmak, barışmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı altında bir olarak, beraber olarak, birlikte Türkiye olarak gönül birliği yapalım istiyoruz. Statükoyu savunan, eski imtiyazlarını isteyen, millet ile arasında her daim mesafe olan bir Cumhuriyet Halk Partisi, ülkeye de, millete de fayda sağlamaz. Terör meselesine bigane kalan, Çözüm Süreci’nin karşısına, ırkçı bir anlayışla adeta duvar gibi dikilen bir Cumhuriyet Halk Partisi milletle barışamaz" dedi.

O EMANETÇİ DEĞİL

"Paralel yapıyla mücadele kararlılığı, Türkiye ve dünya meselelerine vukufiyet, tecrübe ve liyakat, Davutoğlu ismini bugün Kongremize taşıdı" diyen Erdoğan, "Hükümetin başarılı olması, Türkiye’ye hizmet üretmesi için de her aşamada katkı vereceğim.Teşkilatımın her bir mensubunun, bugünden itibaren, emekleriyle, hizmetleriyle, katkılarıyla, en çok da dualarıyla, yeni Genel Başkan ve Başbakan’ın yanında çok güçlü şekilde duracağını biliyorum.AK Parti Meclis Grubunun, MKYK’nın, MYK’nın, Bakanlar Kurulu’nun, Kadın ve Gençlik Kollarımızın, Davutoğlu Kardeşimle, aynen benimle olduğu gibi yol yürüyeceğini biliyorum. Şahsım da bu yeni süreçte, Davutoğlu kardeşime her aşamada katkı sunacağım. O bir emanetçi değildir” dedi.

“AK PARTİ, BİR TEK ADAM PARTİSİ OLMADI VE OLMAYACAK”

“AK Parti, bir Tek adam partisi olmadı ve olmayacak” diyen Erdoğan, “Kurulduğu günden itibaren AK Parti, istişareyle, ortak akılla kararlar alan bir parti oldu. En tepede kimin olduğundan ziyade, birlikte yol yürünen arkadaşlar ve teşkilat asıl önemli olandır. Başarı da, başarısızlık da, tek tek isimlere değil, kadroya yazılacaktır. İstisnasız, her birinizin, bu partinin genel başkanına ve Başbakan’a yardımcı olacağınızı biliyor, buna inanıyorum. Partimizde sadece ve sadece Genel Başkan’ın ismi değişiyor. Heyecanımız aynı. Hedeflerimiz aynı.Birliğimiz, kardeşliğimiz, yol arkadaşlığımız aynı. Birlikte nasıl bugünlere geldiysek, hiç sarsılmadan, hiç ivme kaybetmeden, geleceğe de aynı şekilde yürümeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ARTIK VEDANIN VE AYRILIĞIN VAKTİDİR”

Erdoğan, “Artık vedanın ve ayrılığın vaktidir.Merhum Neşet Ertaş Ustanın, o muhteşem sesi ve yorumuyla dillendirdiği gibi ‘Hasret etti bizi kavim gardaşa, bir ayrılık, bir yoksulluk, bir de ölüm’. Allah’a hamdolsun, bu veda ve bu ayrılık, sadece yeni bir başlangıç içindir. Belki eskisi kadar olmayacak ama, yine görüşecek, yine muhabbet edecek, yine birlikte yol yürümeyi sürdüreceğiz.Bu vedanın ve bu ayrılığın benim için ne kadar zor olduğunu eminim ki her biriniz hissediyorsunuz. AK Parti, adeta benim bir çocuğumdu.Bir kez de burada, bu son Kongremde, beşinci çocuğum olan AK Parti nedeniyle zaman zaman ihmal etmek zorunda kaldığım çocuklarımdan helallik diliyorum.Onların annelerinden, eşimden, helallik diliyorum. Tek tek her birinizden helallik diliyorum.Hakkınızı helal ediyor musunuz? Ben de her birinize hakkımı helal ediyorum. Yeni Genel Başkan ve Başbakan adayımıza şimdiden başarılar diliyorum. Her birinizi, teşkilatımızın her bir mensubunu Rabbime emanet ediyorum.Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı da önce Allah’a, sonra sizlere emanet ediyorum.Yeniden görüşmek, yeniden kavuşmak umuduyla, kalın sağlıcakla diyorum.”

O MİRAS ŞEREFİMİZDİR

Erdoğan'ın ardından Davutoğlu konuşmasında, "Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmaları esnasında bir veda kongresinden bahsettiler. Sayın Cumhurbaşkanım, bu bir veda kongresi değil, olağanüstü büyük kongremiz ama bir vefa kongresi, bir ahitleşme kongresidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. Onun bıraktığı miras AK Parti için bir şeref meselesidir, o miras bizim şerefimizdir ve sonuna kadar korunacaktır." dedi.

YENİ BAŞBAKAN'IN 9 MADDELİK MANİFESTOSU

Ak Parti'nin Erdoğan sonrası Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kongre'de yaptığı konuşmada, "9 maddelik manifesto olarak nitelenebilecek hedefler koydu ve hedeflerini anlattı. Davutoğlu, çözüm süreci, paralel yapıyla mücadele, ekonomi, kültür inşası, ahlak restorasyon gibi 9 maddeyi açıkladı.

1- Özgüven ve darbe girişimlerine karşı duruş

Ahmet Davutoğlu, özgüvene örnek olarak Erdoğan'ın Davos'taki 'one minute' çıkışını gösterdi. Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık operasyonlarını bu özgüveni yıkma çabası olarak nitelendirdi.

2- Sosyo-kültürel bütünlük, çözüm süreci

Davutoğlu, sosyo-kültürel birlikten "çözüm sürecini" kastettiğini de vurguladı. Davutoğlu, "Çözüm sürecini başarıya ulaştırana kadar bize uyku haramdır" dedi.

3- Özgürlüklere yeni bir ahlaki formasyon

Bu alanı, "insan onurunu korumak" olarak açıklayan Davutoğlu, özgürlük-güvenlik dengesine vurgu yaptı. "Türkiye'de ifade, girişim, inanç özgürlükleri Ak Partiiktidarının güvencesi altındadır" dedi.

Ancak Davutoğlu, "her özgürlük de bir sorumluluk gerektirir" diyerek ,"Basın özgürlüğü basın ahlakını gerektirir, girişim özgürlüğü helal rızkı gerektirir. İnanç özgürlüğü diğer inançlara saygıyı gerektirir. Biz tüm özgürlükleri yeni bir ahlaki formasyonla buluşturacağız."

4- Paralel yapıyla mücadele, devlet ve bürokrasinin restorasyonu

Davutoğlu, Ak Parti ile "fetret devrinin sona erdiğini" söyledi. Paralel yapının "fetret devri" istediğini söyleyen Davutoğlu, "Buradan söylüyorum; hiçbir şekilde, kim ve ne niyetle olursa olsun, devlet otoritesinin parçalanmasına bir daha izin vermeyeceğiz. Bürokraside aranacak tek nitelik liyakattir" dedi. Davutoğlu, bürokraside yer alarak, siyasi otoriteye şantaj yapmanın "ihanet olduğunu" kaydetti.

5- Ahlak restorasyonu, 3Y ile mücadele

Siyaseti "erdem ve ahlak vesilesi" olarak gördüklerini kaydeden Davutoğlu, "Siyasetimizin ahlakı, Şeyh Edebali'nin ahlakıdır. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın ahlakıdır" dedi.

6- Yargıdan paralel yapının temizlenmesi

Yargı mensuplarının siyaseti kontrol etmek için devreye girdiklerinde, tarihte büyük felaketler yaşandığına dikkat çeken Davutoğlu, buna örnek olarak da Abdülhamid dönemini, fetvalarla işten el çektirmeyi gösterdi. HSYK seçimlerine atıfta bulunan Davutoğlu, bunun "cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bile önemli gösterilmesini" eleştirdi.

HSYK seçimlerinde oy kullanacak hakim ve yargıçlara da seslenenDavutoğlu, "HSYK seçimlerine girecek vicdan yüklü, yüreği adaletle çarpan yargı mensuplarına yargının tek bir mahfilin otoritesi altına girmesine izin vermeyin" çağrısı yaptı.

7- Kültür ve medeniyet restorasyonu

Davutoğlu, Anadolu'nun tarihteki tüm önemli kültürlerle iletişim içinde olduğunu belirtti. Anadolu'da yaşamış ve yaşayan "hiçbir kültürün ötekileştirilmeyeceğini" vurgulayan Davutoğlu, "kadim şehirlerimizde dikey değil, yatay mimariyi geçerli kılacağız" sözü verdi.

8- Ekonomik restorasyon

Ekonomik alanda Türkiye'nin öne çıkması için eğitim reformu ve Ar-Ge atılımı yapılacağını anlatan Davutoğlu, "her ulaştırma koridoru, her enerji koridoru, Anadolu'ya selam verip gidecek" dedi.
Türkiye'nin "Afro-Avrasya’nın en önemli üretim üssü haline geleceğini" söyleyen Davutoğlu, "Makro ekonomik istikrarı sağlarken, reel sektörü de güçlendireceğiz" dedi.

9- Türkiye'nin uluslarası alandaki yeri, Ankara merkezli dış politika

2002 yılında Türkiye'de "dış politikanın" anlaşılanın "dış ilişkiler" olduğunu, tüm dış politikanın ise "Kıbrıs, Ermeni meselesi ve birkaç defansif konu" olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Dış politikada temel ilkemiz, politikanınAnkara merkezli olmasıdır" dedi. Çok boyutlu dış politikanın da süreceğine dikkat çeken Davutoğlu, "Kimse Türkiye'yi Avrupa ile Asya kıskacına almaya çalışmasın dedi. AB üyelik hedefinin "stratejik" olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Türkiye'nin AB hedefi stratejik bir hedeftir ve kararlılıkla devam ettirilecektir" dedi. Davutoğlu, ilk bakan olduğunda söylediği "hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır" sözünü de yineledi.