Yazın gelmesiyle aileler, sünnet hazırlıklarına başladı. Dinimizce vacip olan ve erkekliğe atılan adım olarak düğünlerle kutlanan sünnet için birden çok erkek çocuğu aileler bir seferde çocuklarının sünnetlerini yaptırmayı tercih ediyor. Bu da en az bir çocuğun hem psikolojik hem de fizyolojik olarak uygun olmayan zamanlarda sünnet olmasına neden oluyor.

Özel Deva Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Reşat Demir uyarıyor: “2-5 yaş grubundaki çocukların sünnet işlemini cinsel bölgelerinde travma olarak görüyor ve psikolojik olarak kötü etkilenebiliyorlar. Acil cerrahi müdahale gerektirmeyen durumlar dışında bu yaş grubundaki çocuklara sünnet işlemi uygulanmamalı. Sünnet için ideal zaman doğum sonrası kabul edilebilir.”

CERDAHİ BİR OPERASYON

Dinimizce vacip olmasının yanı sıra hem koruyucu hem de tedavi edici yönüyle sağlıkla yakından ilişkili olan sünnetin cerrahi bir operasyon olduğunu belirten Özel Deva Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. M.Reşat Demir “Sünnet uzman doktorlar tarafından hastane ortamında yapılmalıdır. Eğer çocuğunuzda hipospadias denilen idrar çıkış deliğinin penisin alt kısmına açılması ya da epispadias denilen deliğin üst tarafa açılması durumu varsa, ya da doğuştan başka bir bozukluk varsa, ileri yaşlarda yapılması gereken düzeltme ameliyatında sünnet derisi kullanılabileceği için sünnet operasyonu bekletilebilir. Bu durumların gözlenmediği durumlarda sünnetin doğum sonrası yapılması tavsiye edilebilir” dedi.

SÜNNET SONRASINA DİKKAT

Çocuğunuz, cerrahi müdahale sonrasında idrarını yapamadıysa, ateşi 38 derece ve üstüne çıktıysa ve yarada artan kırmızılık, şişme ve ağrı ile birlikte dikiş hattından yeşil veya sarımsı akıntı görülüyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Ailelerin yeni doğan döneminde sünnet yaptırmaktan kaçınmasının başlıca nedenleri arasında kültürümüzün önemli bir parçası olan sünnet düğünleri geliyor. Uzmanlar sünneti zamanında, düğünü ise ilerleyen yaşlarda yaptırarak çocukların hem sağlığını hem de kültürümüzü koruyacağımızı söylüyor. BÜLTEN