2. Uluslararası Gaziantep Şirehan Yiyecek-İçecek Festivali 25-28 Eylül 2014 Şirehan Hotel'de yapılacak. Yine renkli görüntülere sahne olması beklenen festivalle ilgili konuşan ünlü yazar Ahmet Ümit, "Son dönemde Suriye meselesinden dolayı şehrimizin ismi basında kötü şekilde yeraldı. O nedenle bu festival tam da zamanında yapılıyor. Bu festival Gaziantep'in yemeklerini, kültürünü, tarihini ve barışcıl yanını gösterme açısından daha önemli hale geldi" dedi.

ÖZTAN:TANITIM EKSİK

Sahan Grup tarafından organize edilen Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri, odalar ve üniversitenin de destekleği 2. Uluslararası Gaziantep Şirehan Yiyecek-İçecek Festivali 25 Eylül'de start alacak. Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, Gaziantep'te şire dışında yapılacak çok sayıda festival olduğunu söyledi. Hala bazı değerlerimizin, ürünlerimizin farkında olmadığımızı, yeterli tanıtımı yapamadığımızı belirtern Öztan, "Örneğin bulgur festivali yapabiliriz. Buğday hasadından başlayacaksın, bulgurun kaynatılması, kurutulmasına kadar festivalde tanıtacaksın. Sonra el değirmenleriyle övütüp, ne kadar bulgur yemeği varsa yapacaksın. Tanıtım bu şekilde olur. Dünyanın en zengin mutfağına sahibiz, ancak bunu yeterince tanıttığımızı düşünmüyorum" dedi.

GAZETECİLER VE YABANCI AŞÇILAR GELECEK

Ünlü Yazar Ahmet Ümit ise, bu festivalin Gaziantep'te son dönemde yaşanan olumsuz olaylar gözönüne alındığında tam sırası olduğunu belirterek, "Suriye meselesinden dolayı şehrimizin ismi basında kötü şekilde yeraldı. Suriyelilere tepkiler nedeniyle bu festival tam da zamanında yapılıyor.

Yeniden Gaziantep'in yemekleri, kültürü, tarihi, barışçıl yanını, doğal güzelliklerini gösterme açısından festival daha önemli hale geldi. Çok sayıda Gazeteci Gaziantep'e gelecek. Marka şehir yaratılması, kentimizi dünya kültür başkenti yaratma projesi açısından festivaller büyük önem taşıyor" diye konuştu.

BİZLER BİR YERE KADAR YAPARIZ

'Gazianteplilerin bu festivallere sahip çıkması çok önemli' diyen Ahmet Ümit, "Gaziantep'te sadece belediyeler veya Tahir Bey gibi Gaziantep sevdalısı birkaç kişi değil, tüm kesimler bu festivallere sahip çıkmalı. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler sahip çıkmazsa bu festivaller kalıcı olmaz. Bizler bir yaparız, iki yaparız, üçüncü de yapamayız. Asıl amaç Gazianteplilerin sivil toplum örgütlerinin üniversitelerin bu işe sahip çıkması. Gazianteplilerin festivallere sahip çıkması, şire festivaline, kitap festivaline sahip çıkması. Kentin tanıtımı için bu tür festivaller çok önemli. Gaziantep halkı, şiresine, fıstığına ve yemek kültürüne sahip çıkmalı, kentin tanıtımı için bu festivallerin devamını sağlamalı" dedi.

BİR ODAYA İSMİM VERİLECEK

Şire festivalinin yine renkli görüntülere sahne olacağını söyleyen Ahmet Ümit, "Bağdan üzüm kesilecek getirilecek. Şire nasıl yapılır anlatılacak. Yabancı şefler gelecek. Her ülke insanı kendi kebabını yapacak. Benim adıma bir oda yapılacak. Bir odaya ismim verilecek" dedi.

FESTİVAL GÜNLÜĞÜ

25 Eylül Perşembe günü başlayacak festival Pazar 28 Eylül Pazar günü sona erecek. Festivalin ilk gününde Şirehan Otel Avlu'da akşam yemeği yenecek. Festivalin ikinci günü kahvaltı ve basın toplantısı ile başlayıp, ünlü Yazar Ahmet Ümit'in adının verildiği müze odanın açılışı yapılacak. Şehir turunun ardından ülkeler arası barbekü workshop ve akşam yemeğinde ise kına gecesi konsepti düzenlenecek. Festivalin üçüncü günü sabah bağda köy ekmeği yapımı eşliğinde yöresel kahvaltı ile başlayacak festival, halk oyunları ve yöresel sanatçı eşliğinde şire yapımı ve yöresel yemeklerin tanıtımı ve tadımı, Mehtap Meral ve Orkestrası canlı müzik eşliğinde gala gecesi düzenlenecek. Festivalin son günü ise yöresel Antep kahvaltısı, sıcak şire dağıtımı ile etkinlik son bulacak. Meral KINACILAR