AVRUPA Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, sınır hattında ve Öncüpınar koyteyner kentinde incelemelerde bulundu. Mogherini, Suriye ile ilgili yakınmaların bırakılmasını isteyerek, "Yakınmaları bir tarafa bırakıp, birlikte çalışarak neleri elde edebileceğimizi konuşmamız lazım Avrupa sağlam bir şekilde Türkiye'nin yanındadır" dedi.

Kilis'te bulunan Öncüpınar koyteyner kentinde incelemede bulunan Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Christos Stylianides, Ankara'ya hareket etmeden önce Gaziantep Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Mogherini Avrupa’nın Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin yanında olduğunu kaydederek, şöyle dedi:"Bugün Suriye halkına ve Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan Türkiye’nin farklı bölgelerindeki halka desteğimizi arttırıyoruz. Avrupa sağlam bir şekilde Türkiye’nin yanındadır ve bu bölgesel krize ve insanlık dramına uzun soluklu siyasi bir çözüm bulmak üzere üzerine düşen rolü oynamaya kararlıdır."

"AB OLARAK GÜÇLÜ SİYASET GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Mogherini, kriz sürecinde Türkiye'nin yanında olan Avrupa Birliği’nin güçlü bir siyaset gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Avrupa Birliği olarak Türkiye’nin bu kriz döneminde yanındayız. Bugün burada bulunmamızın sebebi de Türkiye’ye mülteci konusunda desteklerimizi sunduğumuzu göstermek için buradayız. Biz burada sadece insani yardımda bulunmuyoruz Suriye’deki iç savaşın sonlanması için girişimlerde bulunuyoruz" diye konuştu.

"YAKINMALARI BIRAKMALIYIZ"

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri tarafından Suriyeli mülteciler konusunda yalnız bırakıldığı tartışmalarına da değinen Mogharini, şöyle dedi:"Burada yerinde ziyaret ve dayanışma için bulunuyoruz. Bu aynı zamanda önemli bir siyasi yatırımdır. Bu büyük problemi tüm becerileriyle ele alıp çözmek için uğraşmamız lazım. Avrupa Birliği olarak biz, burada güçlü bir şekilde ziyaret gerçekleştiriyoruz. Daha önce olmayan güçlü bir şekilde ziyarette bulunuyoruz. Yakınmaları bir tarafa bırakıp, birlikte çalışarak neleri elde edebileceğimizi konuşmamız lazım."

Komisyon Üyesi Stylianides ise, Türkiye yöneticilerine ve halkına Suriyeli mültecilere verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, "Avrupa güçlü bir şekilde Türkiye’nin yanında yer almaktadır. Ülkedeki mülteci nüfusuna destek olmaya kararlılıkla devam edeceğiz, bu sebeple de desteğimizi arttırıyoruz. Avrupa Birliği Komisyonu durumu yakından izlemektedir. İhtiyaçlar konusunda bundan sonra atılacak adımlar belirledik" diye konuştu. DHA