Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ahilik tohumu eğer bu topraklara atılmasaydı, bugün gazi şehrin, ihracatta 5’inci olma gücüne ulaşamayacağını belirterek, “En zor zamanımızda, ‘Şimdi Gaziantep zamanı’ dedik. Her mevsim Gaziantep, dedik. Şimdi ise, Almacı Pazarı’na gelme zamanı, Bakırcılar Çarşısı’na gelme zamanı diyoruz” dedi.

Ahilik Haftası kutlaması kapsamında Maarif Kavşağı'ndan başlayarak Almacı Pazarı'na kadar süren korteje, vatandaşlar ve esnafların coşkusu yansıdı.

TÜFENKCİ: GAZİANTEPLİLER TUTTUĞUNU KOPARTIR

Kortejin ardından tarihi Almacı Kavşağı'ndaki 30’uncu Ahilik Haftası Kutlama Programı’nda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gazianteplilerin şükrederek ticaret yaptığını ve tuttuğunu kopardığını söyledi. Kentin bu çabasıyla hak ettiği başarıyı da elde ettiğini anlatan Tüfenkci, ihracatta 5'inciliğe yükselen kentin kendilerinin de desteğiyle 5 yıl içerisinde üçüncülüğü alacağını belirtti. Ahiliğin Türk milletinin, asırlar boyunca, birlik ve beraberlik duygusu içinde, maddi ve manevi bütün değerleriyle medeniyet tarihine kazandırdığı eskimeyen sistemin adı olduğunu kaydeden Tüfenkci, ahiliğin bir insanlık mektebi olduğunu vurguladı.

VALİ YERLİKAYA AHİLİĞİ ANLATTI

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Ahilik teşkilatı “Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp, Bizi geçen bizdendir.” diyen gönül adamı Ahi Evran tarafından Anadolu’da kurulmuştur. Ahiler, “Ben siftah ettim, komşum daha siftah etmedi” diyerek müşterisini komşu dükkâna yönlendiren ve oradan alışveriş yapmasını salık veren ahlaklı insanlar topluluğudur. Gaziantepliler mücadeleyi seven, iki günü bir olmadan ayakta dimdik duran, istişareyi seven, hataları setr eden ve hatalarından ders çıkaran, övünmeyi sevmeyen, övündükçe mahcup olan bir millettir” diye konuştu.

ŞAHİN: TEMELİMİZ ÇOK SAĞLAM

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hiçbir çarşının korkusunun Almacı Pazarı’nın kokusuna benzemeyeceğini kaydederek, “Kilimci Kasım’ın torunu, Saatcı Mustafa’nın kızı, Sofu dedenin gelini olarak huzurunuzdayım, bundan dolayı onur ve şeref duyuyorum. Hepimiz buradaki taşların, duvarların, renklerin güzelliğiyle büyüdük. Para biriktirmeyen insan biriktiren Almacı Pazarıyız. İnsana yatırım yapan Gaziantep’iz. Bu şehrin evladı olmaktan ve bu şehre hizmet etmekten ötürü çok mutluyum, bize bu fırsatı veren Gazianteplilerden Allah razı olsun. Her baba yiğidin kârı değildir ahi olmak. Bir enerjin olacak, bir bilgin olacak, bir kapasiten olacak, bir kabiliyetin olacak, bir birikimin olacak. O yüzden 3-4 kuşak ahi olan bu çınarın torunları olarak hep birlikteyiz. Hiçbir şey tesadüf değildir. Dünya Bankası’nın yaptığı bir çalışmada dünyanın 7’nci rekabet etme gücü yüksek olan şehir gazi şehir oldu. Bu çok önemli bir sonuçtur. Çünkü, temel, maya çok sağlam” dedi.

ESNAFIMIZIN GÜCÜNE İNANIYORUZ.

Ahi Evran’ın kurduğu Ahilik teşkilatının aslında o günün şartlarında rekabet gücünü artırmayı amaçladığını vurgulayan Şahin, şunları aktardı: “Beraberinde akılla, ahlakla taçlandığı zaman bu nasıl büyük bir güce dönüşebileceğini inandığı için Ahilik müessesesini kuruyor. O gün atılan mayanın ve tohumun bugün biz ürünlerini ve sonuçlarını alıyoruz. Bugün eğer bu gücümüz olmasaydı, 150 bin çalışanıyla organize sanayi bölgesini başarmamız mümkün olamazdı. Eğer bu tohum ve maya kudretli bir şekilde atılmasaydı, bugün gazi şehir, sınırdaki birçok soruna rağmen Türkiye’nin ihracatta 5’inci olma gücüne ulaşamazdı. O yüzden sizinle iftihar ediyoruz. Sizin gücünüze inanıyoruz.

2023 HEDEFİNE EN YAKIN ŞEHİR GAZİ ŞEHİRDİR

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, bakanlarımızla, milletvekillerimizle, valimizle en zor zamanda bir şey söyledik; ‘Şimdi Gaziantep zamanı’ dedik. Gaziantep’i keşfet dedik, her mevsim Gaziantep dedik. Ve ben buna bir şey daha ilave ediyorum, şimdi Almacı Pazarı’na gelme zamanı, şimdi Bakırcılar Çarşısı’na gelme zamanı, bu güzellikleri tüm dünyaya gösterme zamanı diyorum. Bunu niye söylüyoruz, size güveniyoruz, sizin aklınıza ve ahlakınıza güveniyoruz. Sizden aldığımız güçle de bir iddia ve hedefle yola devam ediyoruz. Cumhuriyetin 100’üncü yılında koyduğumuz 2023 hedefine en yakın olan şehir gazi şehir, Gaziantep’tir. Cumhurbaşkanımızın Malazgirt’te yaptığı çalışmayla beraber bir iddiamız daha var: 2071. Belki biz göremeyeceğiz bizim torunlarımız, bu çarşıda gelip bugünle ilgili tecrübelerini ve anılarını anlatacak. Ama bir iddianız ve hedefiniz olduğu zaman 2071 diyoruz. İnşallah bu şehir, bu ülke bütün Dünya’ya insanlık dersi vermeye, büyümenin, güçlü olmanın iri ve diri olmanın örneği olmaya devam edecektir.”

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu da konuşmalarında ahilik kültürünün önemine değindi.

Konuşmaların ardından, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yılın ahisi seçilen sedef ustası Abdulkadir Günbeyi’ye şed kuşattı, plaket verdi. Yılın ahi çırağı berber Adem Darıcı, ahi kalfası yemenici Cihangir Kalemci de plaketini aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Bakan Tüfenkci'ye onur ödülü takdim etti.

Bakan Tüfenkci, Almacı Pazarı girişine Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan "Ahi Duası Anıtı"nı açtı. Programın sonunda, katılımcılara ahi pilavı dağıtıldı.