Ağız sağlığına dikkat

Sahan Restoranlar Zinciri ile beraber hazırlanan 'Ağız Tadınız için Ağız Sağlığınıza Önem Veriyoruz' projesi start aldı. Medicadent İstanbul Batıataşehir Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri direktörü Diş Hekimi Oya Öztan Peker uygulamanın toplumsal açıdan büyük önem taşıdığını belirterek “Tat duyusunun ağız sağlığı ile olan ilişkisi tartışılmaz bir gerçektir.” dedi.

Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve önemli bir sosyal sorumluluk projesinin yerine getirilmeye çalışıldığını ifade eden Peker “Aldığımız gıdalar vücutta farklı hormonların salgılanmasını sağlar. Bazı gıdalar bizi sakinleştirip rahat uyumamızı sağlarken bazı gıdalar ise beyinden seratonin ve endorfin denen mutluluk hormonu diye bilinen salgıların artmasını sağlar. Güzel ve zevkle yenen bir yemeğin bizi ne kadar mutlu ettiğini herkes tartışmasız kabul eder. Psikolojimizi bu kadar yakından etkileyen tat duyusunun ağız sağlığı ile olan ilişkisi tartışılmaz bir gerçektir.” dedi.

SAĞLIĞIN ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Öztan yaptığı değerlendirmede insan sağlığının en önemli parçaları arasında ağız sağlığının yer aldığına da dikkat çekerek “ Ağız sağlığı ise genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Ağızda görülen hastalık ve enfeksiyonlar kan yolu ile tüm vücuda yayılabilmektedir. Birçok genel sağlığımızı ilgilendiren hastalıkların ağız içi belirtilerini de görürüz. Ağızda var olan ve tedavi edilmeyen ağrı ve enfeksiyonlar nedeni ile farkında olmadan genel sağlığımızı da kaybedebiliriz.” diye konuştu.

DÜZENLİ KONTROL ÇOK ÖNEMLİ

Peker “ Ağız sağlığını korumanın temel yolu rutin kişisel bakım, düzenli hekim kontrolü ve profesyonel temizlikten geçer. Ayrıca oluşmuş problemlerin giderilmesi ve eksik dişlerin tamamlanması da önemlidir. Dişlerimiz fırçalanmadığı zaman gıda artıkları ve bakterilerin oluşturduğu bakteri plağının diş yüzeyinden uzaklaştırılamadığı durumlarda zamanla diş yüzeyinde diş taşı (tartar) meydana gelir. Başlangıçta yumuşak olan plağın tükürükteki minerallerin çökelmesiyle sertleşmesi sonucu oluşur ve bu taşlar zamanla dişin içinde bulunduğu kemiğin yıkımına ve ileride dişin kaybına bile neden olabilir. Diş taşı oluşumunu engellemenin en güzel yolu ise hastamızın günlük yaptığı bakımdır. Günlük bakım ise alışkanlıktır bu alışkanlığı en kolay çocuk yaşta verileceği bilinen bir gerçektir. Bizde bundan yola çıkarak her şeyden çok önem verdiğimiz çocuklarımıza da projede flor uygulaması hediye ederek yer verdik" dedi.

HABER MERKEZİ