* Üzülerek söyleyebilirim ki, kent nüfusunun yüzde 25’i borçlu durumda

* Bu kadar çok icralık dosyanın olmasının başlıca nedeninin ekonomik gelirin düşük olmasından kaynaklanıyor

* Takiplerin çoğu elektrik, su, doğal gaz, telekomünikasyon ve düşük bedelli banka kredi kartları oluşturmaktadır

* Öz kaynak sıkıntısı yaşayan firmaların borçlanarak yatırım yapması da etken

* Ödeme güçlüğü çeken borçluların birçoğunun bu sorunlar yüzünden eşiyle boşanmak zorunda kalıyor

* Asıl sorunun çözümü olarak insanların gelir düzeyinde artış sağlanmalı, işssiz sayısı azalmalı, istihdam ve yatırım artmalıdır.

İcra dosyalarındaki rekor artış 'neler oluyor' dedirtti. 2015 yılının ilk 7.5 aylık döneminde 130 bine kadar ulaşan icra dosyalarında sayının artacağından endişe ediliyor. Kredi kartı, elektrik, su ve doğalgaz borçlarını ödeyemeyenlerin icralık olduğu kentte durum iyiye gitmiyor..

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, rakamlarla konuştuğu açıklamasında 130 bin olan rakamın yıl sonuna kadar 180 binlere ulaşacağını söyledi. Şarklı, "150 bin civarında daha önceki yıllarda açılan takip dosyası eklendiğinde 375 - 400 bin civarında bir rakam çıkıyor. Yani üzülerek söyleyebilirim ki, kent nüfusunun yüzde 25’i borçlu durumdadır" dedi.

EKONOMİK GELİR DÜŞÜK

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, dosyaların her geçen gün artmasının altında ekonomik gelirin düşük olmasının yattığını söyledi. Vatandaşın plansız harcamalar yaptığına işaret eden Şarklı, "bu kadar çok icralık dosyanın olmasının başlıca nedeninin ekonomik gelirin düşük olması, plansız harcamalar, kişilerin gelirinden daha fazla borçlanması ve harcamasından kaynaklanıyor" diye konuŞtu.

KREDİ KARTI VE ELEKTRİK

"Asgari ücret ülkemizde 2-3 bin TL olsa bu icralık dosyaların en az yüzde 70-80 oranında ortadan kalkacağını iddia ediyorum" diyen Şarklı, "Çünkü, yıl içerinde açılan icra takip dosyalarının en az yüzde 50’si 1000 TL'nin altında açılan takiplerdir. Bu takiplerin yine çoğu elektrik, su, doğal gaz, telekomünikasyon ve düşük bedelli banka kredi kartları oluşturmaktadır. Bu rakamlar ve oranlar da insanların alım gücü düşüklüğü nedeniyle zorunlu giderlerini ödeyemediği ve bir şekilde hayatını idame ettirme zorunluluğundan ve zorluğundan kaynaklanmaktadır" dedi.

ÖZ KAYNAK SIKINTISI

İcralık dosyaların artış göstermesindeki diğer bir nedenin ise öz kaynak sıkıntısı yaşayan firmaların olduğunu belirten Şarklı, "Öz kaynak sıkıntısı yaşayan firmaların borçlanarak yatırım yapması, tüketicilerin banka reklamlarıyla sanki ödenmeyecek gibi adeta kandırılması nedeniyle kredi ve kredi kartı kullanımının artması sayılabilir. Yani üretmeden ,sürekli tüketim teşvik ediliyor"

AİLELER ZARAR GÖRÜYOR

Ödeme güçlüğü çeken borçluların birçoğunun bu sorunlar yüzünden eşiyle boşanmak zorunda kaldığını ifade eden Başkan Şarklı, "Aileler ,kadınlar ve çocuklar büyük zarar görmekte, bunun yanında sosyal problemlere sebep olunmakta ve yeni suçlular yaratılmaktadır"

SUÇLU SAYI DA ARTIYOR

"Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi sürekli bir şekilde suç ve suçlu sayısı artmaktadır" diyen Şarklı, "Bu sorunları da klasik anlamda ve şimdi yapıldığı üzere polisiye tedbirlerle önlemenin imkansız olduğu artık anlaşılmalıdır. Asıl sorunun çözümü olarak insanların gelir düzeyinde artış sağlanmalı, işssiz sayısı azalmalı,istihdam ve yatırım artmalıdır. Başından beri söylediğim üzere asgari ücret,memur ve emekli maaşları insanların gerçek geçim standartlarına göre yeniden şekillendirilmelidir. Bu takdirde icra takip dosyalarındaki sayı da azalır, suç ve suçluyla mücadele de başarı kazanılabilir" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT