CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, ağır metal yüklü deniz ürünlerinin denetimi, bu ürünlerin tüketimi nedeniyle oluşan sağlık sorunları ile vaka sayılarına ilişkin bir soru önergesi verdi.

Önergesinde, farklı zamanlarda yapılan denetimlerde ve risk analiz çalışmalarında denizlerimizdeki balıklar ile besin olarak tüketilebilen diğer deniz canlılarında “ağır metal” saptandığına işaret eden Ekici, bu durumun hormonlu sebze ve meyveler, genetiği değiştirilmiş gıdalar nedeniyle ‘daha kaliteli protein kaynağı’ olarak düşündükleri balık ve deniz ürünlerini tüketmeye yönelen vatandaşların sağlığını tehlikeye soktuğunu vurguladı.

KANSER RİSKİ

Bilin insanlarının, denizlerdeki kirlilik nedeniyle ağır metal yüklü deniz canlılarını tüketen kişilerin karaciğer kanseri ve böbrek yetmezliği gibi risklerle karşı karşıya olduklarını sıklıkla dile getirdiklerini kaydeden Ekici, tüketilen deniz mahsullerindeki ağır metal yükünün bugün itibariyle toplum sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığının da altını çizdi.

BAKANA SORDU

CHP’li Ekici önergesinde, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan şu sorulara yanıt vermesini istedi: "Ülkemizde satılan ve tüketilen balıklarda ve diğer deniz canlılarındaki kanserojen ağır metal yükünün tespiti konusunda en son yapılan çalışmanın tarihi ve bulguları nelerdir? Ülkemizde bir yılda ortalama kaç vatandaşımız kansere yakalanmaktadır? Bu vakalardan ne kadarı kanserojen ağır metal içeren balıkların ve deniz canlılarının tüketilmesi sonucu meydana gelmiştir? Kanserojen ağır metal yükü açısından hangi denizlerde yetişen hangi tür balıklar daha çok risk oluşturmaktadır? " BÜLTEN