Gaziantep Ticaret Borsası, antepfıstığı üreticilerine yönelik, "Antepfıstığı Budama ve Antepfıstığı Bahçelerinde Zararlılarla Mücadele" konulu eğitim düzenledi. Eğitime, Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerinden çok sayıda çiftçi katıldı. Ziraat Yüksek Mühendisi Kurban Nedret çiftçilere çeşitli ikazlarda bulundu.

Antepfıstığı ağaçlarının bazı bölgelerde çok erken budandığını ve bu durumun ağaca ciddi zararlar verdiğini kaydeden Nedret, " Antepfıstığının dalı sallandığında üzerindeki yaprakların yüze 70-80'ni yere dökülüyorsa o zaman budama zamanı gelmiş demektir. Aksi takdirde yapılan tüm budamalar erken budamadır ve ağacın güçsüz kalmasına ve zayıflamasına neden olur" dedi.

SÜRÜMDEN KAYNAKLANIYOR

Budama konusunda bölge çiftçisinin yaptığı en sık hatanın ise sürümden kaynaklandığını belirten Nedret, şunları söyledi: "Çifti, sürüm sırasında traktörün ağacın altından daha rahat geçmesi için fıstık ağaçlarının tüm alt dallarını buduyor. Bu son derece yanlış ve verimi azaltıcı bir uygulamadır. Antepfıstığı şemsiye şeklinde olmalıdır. Ağaç diplerinin yabani otlardan temizlenmesi için yapılan bu yanlış, hem verimi azaltmakta, hem de ağaç köklerine ciddi zararlar vermekte. Ağaç diplerinin traktörle sürülmesi yerine çapalama ve ot ilacının tercih edilmesi gerekmekte"

KATILIM YOĞUNDU

Ticaret Borsası , Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İşbirliğiyle, Karkamış Belediyesinin ev sahipliğinde "Antepfıstığı Budama ve Antepfıstığı Bahçelerinde Zararlılarla Mücadele" konulu eğitim tertip edildi. Karkamış Belediyesi Konferans salonunda gerçekleştirilen eğitimi toplantısına, Karkamış Kaymakamı Yusuf Osman Diktaş ve Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan’ın yanı sıra Karkamış, Oğuzeli ve Nizip ilçelerinden gelen çok sayıda antepfıstığı üreticisi ile kurum temsilcisi katıldı. Eğitim programının açılış konuşmasını yapan GTB Genel Sekreter Vekili Özgür Bayram, borsa olarak antepfıstığı üretiminin ve veriminin arttırılmasına yönelik sürdürdükleri çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

SORULARI CEVAPLADILAR

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Serpil Karadağ'da katılımcılara antepfıstığı bahçelerinde zararlılarla mücadele yöntemleri hakkında çeşitli bilgiler verdi. Antepfıstığı zararlıları ile mücadelede ilaçlamanın doğru zamanlarda yapılması gerektiğine dikkat çeken Karadağ, aksi takdirde fıstık için faydalı olan böceklerinde zamansız ilaçlamadan zarar göreceğini söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılan bir araştırmada antepfıstığında 40'ın üzerinde zararlı böcek ve akar türü saptandığını kaydeden Karadağ, tespit edilen bu türlerin ancak 20’sinin ekonomik önemde zarar yaptığını sözlerine ekledi. Bilgilendirme eğitiminin sonunda çiftçilerin budama ve ilaçlama konusundaki merak ettikleri sorulara da cevaplar verildi. BÜLTEN