Şahinbey'de bir türlü tamamlanamayan toplulaştırma işlemlerinin çiftçiyi canından bezdirdiğini söyleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, "parsellerin yeri değişecek diye çiftçimiz ne fıstık, ne zeytin ağacı dikemiyor"dedi. Ali Çolak, toplulaştırma işleminin uzamasına isyan ederek, "Çiftçi 100 dönüm fıstık bahçesi yapacak, yarın toplulaştırma 'senin ekmiş olduğun fıstık bahçesi geçersizdir, senin parselin burası değil, 5 metre ilerideki parsel diyecek. 2011 Yılından bölgede zeytin ve fıstık ağacı sıfır" diye konuştu.

DİKEMEZSİN DİYOR

Şahinbey'de bir türlü tamamlanamayan toplulaştırma işlemlerinin çiftçiyi canından bezdirdiğini söyleyen Ali Çolak, parsellerin yeri değişecek diye çiftçinin ne fıstık, ne zeytin ağacı dikemediğini söyledi. Çolak, toplulaştırmanın bir an evvel bitirilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda tarım bakanlığına dilekçe yazdıklarını anlatan Çolak, "Ama ne yazıkki bu toplulaştırma işlemleri bir türlü tamamlanamadı. 7 yıldan beri bir arpa boyu yol alınmış değil. Sadece sınır taşları toplandı. Onun haricinde yapılan bir şey yok. Yapılanlar ikinci kez askıya çıktı, bir çok köyümüz sağlıklı bir şekilde yapılmıyor. Diyorki senin arazin şu anda bende sen birşey yapamazsın. Git kullan ama buraya sabit bir şey yapamazsın diyor. Hak iddia edemeyeceksin, benim burada 10 yaşından önceki fıstıklara karışamama şansı var, kanunen ama 10 yıldan sonra ekilenlere geçersiz diyor. Ben burada toplulaştrımaya girdim yeni dikemezsin diyor" dedi.

UYDUDAN TOPLULAŞTIRMA OLMAZ

Toplulaştırma işini alan firmanın şehir dışından bir firma olduğunu, dışarıdan masa başında, uydudan bakılarak bu işlerin kolay yapılamayacağını dile getiren Çolak, "Uydudan bakarak, şu tarlayı Ahmet'e şu tarlayı Mehmet'e verelimle toplulaştırma olmaz. Şuna denk geldik adamın 50 yıllık fıstık ağacını tutmuş başka birine vermişler olur mu?. Uydudan bakıpta buradaki araziyi bölemezsin. Burada toprak yapıları, toprak kalınlıkları çok farklı. Yani gelseler köyde bir köy heyeti kurulsa, şimdi köyün arazisini ben bilirim köyün arasini benim amcam bilir, oradaki yaşlı çiftçi bilir. Hangisinin daha değerli, hangisinin daha verimli olduğunu onlar bilir, uydudan bakmayla anlaşılmaz. Mühendiste bilemez" dedi.

ÇİFTÇİ İTİRAZ EDİYOR

Bunun için köy heyeti kurulması gerektiğini ifade eden Çolak, "Köylüden bilir kişiler çağrılması lazımki daha sağlıklı bir toplulaştırma olsun. Arazinin değerine göre bir toplulaştırma yapılmalı. Bu da öyle masa başında yapılacak işler değil. Biz bunları istiyoruz. Şu an uydudan bakıp bir askı çıkartıyorlar, çiftçi kabul etmiyor, benim zeytinlerim fıstıklarım vardı diyor itiraz ediyor. Bir köylü çıkıp benim yerim köye yakındı, sen gitmiş dağın tepesinden vermişsin diyor ben kabul etmiyorum diyor, tekrar bozduruyor, tekrar yapılıp tekrar geliyor yine çiftçi razı olmuyor. Firma askılar asıldığında itirazların varsa gelin buyurun diyor, bir hafta 10 gün boyunca burada kalıyor, düzeltme dilekçelerini alıp tekrar gidiyorlar. Taki ondan sonra askıya kadar. " diye konuştu.

ÇİFTÇİYE ZARAR VERİYOR

Toplulaştırmanın çiftçiye çok zarar verdiğini, elini kolunu bağladığını söyleyen Çolak, "Zaten kurak bir bölge, en azından fıstık, zeytin, bağ olsun nisbeten kuraklığa dayanıyor, kendi kendini kurtarıyor. Ama arpa, buğday, nohut mercimek hiç bir şekilde kurtarmıyor. Hava şartlarını siz görüyorsunuz. Daha yerde 10 cm bir nem var onun altı kuru. Çiftçinin ektiği buğdaylar kurumaya yüz tutmuş, yağış yok. Arpa, buğday ekimine birşey demiyor. Ağaç dikemezsin, zeytin dikemezsin, bağ bahçe sera yapamazsın, sondaj dahi eştiremezsin diyor. Ben sondaj eştireceğim yarın benim parselimi alacak Mehmet'e verecek" dedi.

ANCAK YÜZDE 20'Sİ YAPILDI

Çiftçinin toplulaştırmadan yana olduğunu ancak sağlıklı yapılmadığı için eleştirdiklerini belirten Çolak, şunları dile getirdi:"Toplulaştırmadaki amaç arazilerin çapını büyütmek. Devlet 20 parça araziyi 10 taneye düşürmeye çalışıyor. 10 tane büyük saha yapmaya çalışıyor bu da gayet mantıklı. Ayrıca toplulaştırma ile tüm arazilerin yolları olacak. Bundan önce yol olmadığı için insanlar birbirinin tarlasını tepeleyerek gidiyor, zarar veriyorlardı. Bu nedenle de kavga döğüş çıkıyordu, toplulaştırma ile bu sorunların da önüne geçilmiş olacak. Ancak şu ana kadar toplulaştırmanın ancak yüzde 20'si yapıldı. Böyle giderse 30 seneyi bulur."

ŞAHİNBEY FİDAN DAĞITACAK AMA, KİM NEREYE DİKECEK?

Şahinbey belediyesinin fidan dağıtacağını, ancak toplulaştırmadan dolayı bunu kimin ekeceğini merak ettiğini söyleyen Çolak, "Çiftçiler alacak ama nereye ekecek? Çünkü tarlasına ekemiyor. Birçoğu alacak fuzuli yerlerde kullanacak. Çiftçinin önünü açınki çiftçi fidan diksin, fıstık eksin,alanları genişletsin" dedi. Meral KINACILAR