Kent girişine operasyona karşı hendekler kazılarak savunma hatları oluşturan ve stratejik konumdaki hakim bölgelerde ağır silahlarla konuşlanan teröristler, endişelenerek kentİ terk etmeye çalışan sivillere ise izin vermiyor.

Türkiye’nin güney sınırında Gaziantep, Kilis ve Hatay ile sınırı bulunan Afrin, Suriye iç savaşının başlaması ardından terör örgütü PYD denetimine geçti. Afrin’de yönetimi elinde bulunduran PYD, 2014 yılı başında kanton ilanında bulundu. Fırat Kalkanı Harekatı ile Türkiye’nin sınır hattında terör örgütü PYD tarafından Cezire, Kobani ve Afrin kantonları birleştirme hayali sonlandırıldı. Fırat Kalkanı Harekatı manevrasının ardından birleştirilmek istenen kantonlar arası koridor engellenirken, Fırat’ın batısında Cerablus-Azez hattının ÖSO’nun hakimiyetini girmesiyle, Afrin ve çevresindeki bazı bölgelerde kalan PYD’nin hareket alanı da kısıtlanmış oldu.

SİVİLLERE BASKI ARTTI

Türkiye’nin harekat sinyali Afrin’de yaşayan Kürt ve savaş sırasında güvenli olduğu düşüncesiyle buraya yerleşen farklı etnik gruplara mensup sivillerde de endişe ve tedirginliğe yol açtı. Birçok sivil olası harekattan zarar görmemek için kenti terk etmek için harekete geçti. Ancak, kentten ayrılmak isteyen sivillere, Afrin’de kontrolü elinde bulunduran PYD’nin silahlı kanadı olan YPG üyeleri izin vermiyor. Kentten ayrılmak isteyenlerden bazılarını cezaevine koyup, bazılarına para cezası kesen PYD’liler, sivillerden kesinlikle Afrin’den ayrılmamaları için baskı yapıyor. Bazı sivillerin ise YPG’lilere yüksek miktarda paralar vererek kontrol noktalarını geçerek Afrin’den ayrılabildikleri ifade ediliyor.DHA