Hedefin odağında Turizmci ve sanayici işadamları var. O yüzden bugünkü yazımız da turizmci işadamlarını yakından ilgilendiriyor. Teknoloji ve bilişim geliştikçe, dolandırıcılar da yöntemleri çoğaltıp geliştiriyorlar.

Çetenin merkez üssü Batı Afrika. Kullandıkları araç internet. Hedeflerinde ise, online web siteleri üzerinden ya da forumlardan ele geçirdikleri mailler, telefon numaraları ya da kişisel hesaplar. İletişime geçtikleri otel sahipleri, turizmci, sanayici ve işadamlarını ikna ettikten sonra harekete geçen dolandırıcılar kurbanlarını kandırdıktan sonra elde ettikleri paraları western onion yöntemiyle yurt dışına aktardıkları paralarla ortadan kayboluyorlar.

Hedeflerindeki işadamıyla temasa geçen dolandırıcılar "Ülkemizden döviz çıkarmak yasak. Ancak biz özel bir karışımla paraları siyaha boyayıp kağıt gibi dışarı çıkardık. Şimdi de bunları özel bir karışımla silip tekrar dolara dönüştüreceğiz" diyor. Sonra döviz gibi kesilmiş siyah kağıtların arasına, üzeri temizlenebilecek şekilde siyaha boyanmış gerçek dövizler işaretleyerek konuluyor.

Eldeki dövizler işaretli olduğu için dolandırıcı seçerek boyayı temizliyor. İşadamı temizlenen bu doları gidip bozduruyor ve kolayca kanıyor. Dolandırıcılar daha sonra "Solüsyon bitti" diyerek kişiden genellikle 50 bin dolar ile 100 bin dolar arasında para istiyor. Parayı alınca da ortadan kayboluyorlar.

İkinci yöntemde ise dolandırıcılar 100 doları gizli bir yöntem kullanarak 500 dolar haline getirdiklerini iddia ediyor. 100 dolarlık birkaç banknot, silinebilecek şekilde beyaza boyanarak aynı boyutta kesilmiş kağıtların arasına konuyor. Dolandırıcı işaretli olan beyaz boyalı dolarları alarak boyanmamış olan gerçek 100 doların ön arka yüzüne yerleştiriyor.

Ardından "özel bir solüsyon" dedikleri tentürdiyotla beyaza boyanan 100 dolarlar temizleniyor. Ortaya 200 dolar daha çıkıyor. Ardından "Solüsyon bitti" denip para isteniyor. Para gelince de vurguncular izlerini kaybediyorlar

Bugünkü yazımıza konuk olan dolandırıcı şahıs, Polisin amansız takibi sonucu yakayı ele veriyor ve gözlem altına alınıyor. Suç unsuru kutu da elde edilen deliller arasında. Kutunun içinde el çabukluğu marifeti ile sahtekarlık yapan üçkağıtçılığın marifetini anlatan Afrikalı tercümanı aracılığı ile olayı nasıl gerçekleştirdiklerini ve gözlerine kestirdikleri insanları nasıl dolandırdıklarını gösterdi. Gözlerimle görmesem, belki hiç inanmazdım.

İzlerken akıl tutulması denen bir olay yaşanıyor. Görünenler tamamen bir göz yanılması. İllüzyonistlere taş çıkartan bir gösteri. Gördüklerim karşısında bir birey olarak hayret etmemek elde değildi. Şahit olduğum ve sanıklarını ellerimle adalete teslim ettiğim bu dolandırıcılık öyküsü gerçekten ibret verici. Olay şu: ’özel solüsyonla kağıdı dolara çevirdiğini’ iddia eden dolandırıcılar kendilerine kurban bulmakta kesinlikle sıkıntı çekmiyor.

Yaşanan ilginç olay, ilk olarak dolandırıcının tekstilci kardeşlerin yanına giderek 'Ülkemizden döviz çıkarmak yasak. Ancak biz özel bir boyayla paraları siyaha boyayıp kağıt gibi dışarı çıkardık. Şimdi de bunları özel bir karışımla silip tekrar Euro yapacağız" demesiyle başlıyor.

Mağdurun kendisine olayı sorduğumda ' asıl işim tekstil. Biz 4 kardeşiz. Afrikalı bir şahıs şirketimize geldi. Şirkette çay içtikten sonra cebinden siyah bir para çıkardı ve çaldırmaktan korktuğumuz için bu şekilde taşıyoruz dedi. 'Sakın aklına kötü bir şey gelmesin ben öyle bir adam değilim' dedi. O siyah şeyin arasına 1 adet 200 Euro koydu ardından ilaç döktü ve para 3 tane 200 Euro oldu. Gözlerime inanamadım. Ama yaşananlar gerçekti. Bu olaydan sonra 'şu an çelik kasa içinde 2 milyon Euro'm var ve onu çaldırırım diye buraya getirmeye korkuyorum. Sen Ankara'ya gidip kasamı getir' dedi. Ankara'ya gittik gerçekten çelik kasanın içinde paket halinde Euro'lar vardı kasayı kilitleyip anahtarı yanına aldı ve ben de kasayı şirkete getirdim. İki gün sonra tekrar beni aradı ve ben de şirkete tekrar geleceğim bu paraları çoğaltmak için. 'Euro lazım sen bulabilir misin' dedi ben ne kadar diye sorunca '100 bin Euro lazım' dedi. 'Ben mümkün değil bulamam' dedim. Buna karşın 'ben bu parayı sana geri ödeyeceğim ardından da ürün almak için paraları çoğaltacağım' dedi. Ben de 'ev almak için 30 bin liram var sana bunu veririm ama bu işlemleri gözümün önünde yapacaksın dedim' ve 100,200 ve 500 Euro'luk banknotlar halinde tam olarak 30 bin Euro verdim. Afrikalı şahıs bana öyle bir güven verdi ki çok mazlum bir yüz ifadesi vardı. Hiç şüphelenmedim. Daha sonra benden aldığı paralarla paraları çoğaltmak için özel solüsyon alıp geliyorum diyerek kaçar adımlarla uzaklaştı.

Kaldığı oteli155 Polis İmdat telefonuna bildirdim. Ardından şahıstan davacı ve şikayetçi oldum. Sağ olsun Polisler de şahısı uzun bir kovalamacanın ardından ele geçirmişler. Paramı almaya geldim.'

Dolandırıcılar, internet yardımı ile önce bir iş adamı belirleyerek, ellerinde memleketlerinden getirdikleri dövizler olduğunu söylüyor. Ancak paraların üzerindeki boya nedeniyle kullanamadıklarını anlatan şahıslar, iş adamıyla buluştuklarında çok sayıda banknottan oluşan paraları gösteriyor.

Sahte paraların arasına yerleştirilmiş gerçek bir parayı alan şebeke üyesi, parayı özel bir solüsyonla temizliyor. Daha sonra iş adamıyla bir döviz bürosuna giderek parayı bozduruyor. İş adamlarını paraların gerçek olduğuna inandıran şebeke üyeleri, ellerinde bu tarz çok miktarda boyalı para olduğunu dile getirerek yardım istiyor.

Tüm paraların temizlenmesi için solüsyon gerektiğini söyleyen sahtekarlar, bu temizleyicinin yurt dışından getirildiğini ve pahalı olduğunu söylüyor. Solüsyon almak için 50 bin ila 100 bin dolara ihtiyaçları olduğunu belirten dolandırıcılar bu yardıma karşılık aldıkları paranın birkaç katını vereceklerini söylüyor. İş adamının kabul etmesi halinde sahte paraları iş adamına bırakan dolandırıcılar, aldıkları paralarla ortadan kayboluyorlar.
Bu yöntem son dönemde bilhassa büyük kentlerde yaygınlaşmaya başladı. Vatandaşları kolay para kazanmak için dolandırıcıların tuzaklarına gelmemeleri konusunda buradan uyarmak istiyorum. Bu tarz dolandırıcılık olayları ABD ve Avrupa'da çok yaygın. Üzeri siyah boyayla kaplanmış, sahte olmayan banknotlar, sahte paraların üzerine konuluyor.

Gerçek olan bu paralar, kimyasal solüsyonlara batırılarak üzerindeki boyadan arındırılıyor. Bu şekilde insanları kandıran dolandırıcılar, sahte paraları ve özel solüsyonu düşük fiyatla bırakarak ortadan kayboluyor. İnsanlara önce güven aşılayan, ardında da vatandaşın paralarını yurt dışına transfer eden bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olmakta sayısız fayda var.