HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, AFAD ile ilgili tüm sorunların incelenmesi, gerekli tedbirlerin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla meclis araştırması açıklamasını istedi.

Cinsel şiddete maruz bırakılma, kadın ticaretine zorlama gibi durumlarla karşılaşma endişesiyle mülteci kadınların birçoğunun AFAD kampları dışında yaşamayı tercih ettiğini söyleyen Toğrul, "Kamplarda yaşayan mülteci kadınlar para karşılığı evlendirildiği belirtilmektedir. Bununla birlikte, yaşları 13- 18 arasında değişen kadınlar insan tacirlerince fuhuşa sürüklendiği ifade edilmektedir" dedi.

GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Toğrul, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Tecavüz skandalında AFAD, önce çocuklara tecavüz eden şahsın kendi bünyelerinde çalışmadığını söyleyerek sorumluluktan kaçmıştır ve sorumluluğu iki taşeron firmaya üzerine atmak istemiştir. Bu firmalar söz konusu şahsın kendi bünyelerinde çalışmadığını ve AFAD personeli olduğunu belgelemiştir. Diğer bir yandan, AFAD yetkilileri, cinsel istismarla suçlanan şahsı görevden alınıp yargıya teslim etmek ve görevinden uzaklaştırılmak yerine sadece görev yeri değiştirilmiştir. Ancak ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda, cinsel istismar vakasında çadır kent yönetiminin ve dolayısıyla AFAD'ın ihmalleri olduğu ortaya çıkmıştır"

KREŞ SORUMLUSU AFAD'TA

"Ayrıca, Gaziantep AFAD Müdürlüğü’ne atanan kreş sorumlusu A. T. görevlendirilmesinin de hukuka aykırı olduğu ortaya çıkmıştır. 3902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın ‘Teşkilat Görevleri Hakkında Kanunun 20. Maddesi’nin 3. Fıkrası uyarınca il müdürü olarak atanacaklara ilişkin kamu veya özel sektörde atanacağı görev alanıyla ilgili en az 3 yıllık iş tecrübesi şartı aramaktadır. AFAD il müdürü olarak atanan kişinin, mahkemeye alanıyla ilgili 3 yıllık tecrübeye ilişkin herhangi bir veri sunmadığı belirtilmektedir. Bunun üzerine İdare Mahkemesi 28 Ocak 2016 tarihinde atama kararını hukuka uygun bulmadığı için oybirliği ile iptal etmiştir. Verilen mahkeme kararına rağmen Kreş sorumlusu A. T. AFAD İl Müdürü olarak halen görevine devam etmektedir. Bu bağlamda; tüm bu gerekçelerden ötürü meclisin sorumluluk alması ve AFAD Kamplarında yaşanan sorunları tüm boyutları ile araştırması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini talep ediyoruz" BÜLTEN