Gaziantep'te son 15 yılda ekonomik durumu olmayan 215 bin kişi adli yardım müessesesi ile CMK servisinden faydalandı. Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, CMK ve Adli yardımın amacının bireylerin hak arama özgürlüklerinin önünde engeli aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere, avukatlık ücretini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlandırmak olduğunu bildirdi.

Gaziantep Barosu’nun bu hizmeti yerine getirdiğini söyleyen Şarklı, "’Gaziantep’in nüfusu 2014 yılı itibarıyla 1 milyon 518 bin olup Suriye’den iç savaş nedeniyle Gaziantep’te yaklaşık 300 bin Suriyeli göçmenin de yaşadığını varsayarsak bu nüfus yaklaşık iki milyonu buluyor. Avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanlar, bu durumlarını kanıtlamak kaydıyla, adli yardım hizmetinden yararlanabilmekte ve bu hizmetten başvurular değerlendirildiğinde, üzde 90 gibi bir oranla daha çok kadınlar yararlanmaktadır. Özellikle boşanma, velayet, nafaka, kadına yönelik şiddet, kadın sığınma evinden gelen yurttaşlarımızdan masraf alınmamaktadır. Engelli yurttaşlarımıza da hiç bir konu kısıtlamadan adli yardım hizmetini en iyi şekilde yararlandırılmaktadır" diye konuştu.

YIL SONU 900 BİNİ BULUN

Gaziantep Barosu bünyesinde hizmet veren Adli Yardım Bürosu tarafından , 2013 yılında 577, 2014 yılında 649 ve 2015 Ocak ayından bugüne son 7 ayda Adli Yardım Bürosuna başvurulardan gerekli şartları taşıyan 593 dosya için 593 Avukat görevlendirilmesi yapıldığını belirten Şarklı, "Yıl sonuna kadar bu sayının 900 civarında olması beklenmektedir" dedi.

HIRSIZLIK İLK SIRADA

CMK Servisi'ne bağlı 690 avukatın ise, 24 saat yurttaşlara hizmet verdiğini belirten Av.Bektaş Şarklı, "Gaziantep’te son 7 ayda soruşturma ve kovuşturma evreleri 13bin 870 dosya için 14 bin 403 Avukat görevlendirildi.’’ Suç oranlarına bakıldığında hırsızlık, uyuşturucu madde ticareti, taksirle ve kasten adam yaralama, yağma ve kaçakçılık suçları oransal olarak diğer suçların önüne geçmektedir. Bu sayı her geçen gün artmaktadır. 690 avukatın da çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bu görevlendirmelerde ödenen ücretler,günümüz şartlarında komik rakamlardır. CMK ücretlerinin iyileştirilmesi ve mesleki sorunlarla ilgili taleplerimiz bir süre önce Başkanlığımız tarafından gerek Adalet Bakanı Kenan İpek’e ve gerekse de TBMM’de bulunan avukat kökenli milletvekillerimiz ziyaret edilerek dosya halinde sunulmuştur" dedi. Av.Şarklı, son 15 yıla bakıldığında Gaziantep Barosu tarafından yaklaşık 215 bin kişinin zorunlu müdafilik kapsamında avukatlık hizmetinden yararlandığını da sözlerine ekledi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT