2014 yılı Ocak-Şubat dönemi ihracat rakamlarını açıklandı. Rakamlara göre ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 13,6’lık artışla 1 milyar 710 milyon 11 bin dolara yükseldi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Gaziantep günün 24 saati üretiyor, Gaziantepli elindeki ürünleri satabilmek için dünyanın bütün ülkelerini dolaşıyor. 2014 yılı içerisinde Gaziantepli üretici ve ihracatçılarımızın dünyada ayak basmadığı ülke kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Çıkmaz, y2014 yılı Ocak-Şubat döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 8,6’lık artışla toplam 1 milyar 519 milyon 705 bin dolarlık ihracat kaydının gerçekleştiğini ifade etti. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 190 milyon 307 bin dolarlık ihracat kaydının alındığını belirten GAİB Başkanı Çıkmaz, “Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 13,6’lık artışla 1 milyar 710 milyon 11 bin dolara yükselmiştir” diye konuştu.

IRAK BİRİNCİ SIRADA

GAİB üyesi firmaların 2014 yılı Ocak-Şubat döneminde 165 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ve hedeflerinin dünyada ticaret yapmadık ülke bırakmamak olduğunu kaydeden Çıkmaz, “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 59,6 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 16 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 9,7 pay ile üçüncü sırada bulunmakta. Toplam 165 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, İtalya, ABD, Libya, Almanya, İran, İngiltere ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, demir çelik mamulleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.”

KONUKOĞLU: ARTIŞA DEVAM

İhracat rakamlarını değerlendiren Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yılın Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 oranında artışla toplam 528 milyon 813 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi. İhracat rakamlarındaki artışın kendilerini mutlu ettiğini belirten Konukoğlu, "Tüm sanayicilerimiz, dışarıdaki acımasız rekabet ortamına rağmen ihracat yapıyor. Aldığımız sonuçlar ise buna değiyor. Özveriyle ve yorulmadan çalışan tüm ihracatçılarımızı ve ekibini kutlarım’’ dedi.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Türkiye’nin ve Gaziantep’in büyümesini sürdürebilir kılmak için ihracatçılara önemli görevler düştüğünü ifade eden Konukoğlu, her firmanın mutlaka yurt dışına açılarak ürünlerini satmayı hedefleri arasına koyması gerektiğine işaret etti. Konukoğlu, yeni yıla ihracatta artışla başladıklarını anımsatarak, "İlk iki ayda ihracat rakamının 1 milyar doları aşmasının gururunu yaşıyoruz. Gaziantep ekonomisi büyümeye, sanayi üretimi ve ihracatını artırmaya devam ediyor. Artık bütün dünyaya mal satar hale geldik. Bu yıl dünya ekonomisindeki olumlu beklentiler ihracatımıza da olumlu yansıyacaktır. Özellikle yakın bölgemizdeki ülkelerde yaşanan sorunların bitmesi durumunda önümüzdeki dönemde ihracatımızın daha iyi noktalara geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.

BARTIK: HEDEF ZENGİN PAZARLAR

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise, Gaziantep ekonomisinin Türkiye ekonomisine yaptığı katkıdan dolayı gurur duyduğunu belirterek, hedefin teknolojik ürün ve zengin pazar olması gerektiğini söyledi. Gaziantep’in Şubat ayında yüzde 13,6 oranında artışla Türkiye toplam ihracat artışının üzerinde bir artış sağladığının altını çizen Bartık, “ Bu başarıya imza atan Gaziantep iş dünyasını kutluyorum. Ancak başarıyı sürdürülebilir kılmak için geleceği iyi okumak zorundayız. Gelecek bize teknoloji diyor, katma değer diyor, zengin pazarlar diyor” şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ÖNEMLİ

“Girişimcilikte başarımızı ve cesaretimizi teknolojik yatırımlarda kullanma zamanı geldi” diyen Eyüp Bartık, “İhracatımıza konu olan pazar ve ürün portföyümüzü gözden geçirmeliyiz. Artık paranın azaldığı ve azalmaya da devam edeceği açık olan küresel ekonomide rekabet edebilmek ve kazanabilmek için katma değeri yüksek ürünler üretip bunları alım gücü yüksek tüketicilerin var olduğu zengin pazarlara sunmak zorundayız. Teknolojiye yatırım yapmak zorundayız. Ancak bu şekilde dünyanın 10.büyük ekonomisi olma hedefine ilerleyebiliriz” şeklinde konuştu.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT