“Anketlere göre başarısız diyebileceğimiz bir belediye başkanımız yok. Genel olarak yüzdelemeye vurursak, belediye başkanlarımızın performansları iyi”

“10-15 gündür Suriye’den gelişler sıfıra düştü. Şimdi havalar biraz ısınınca, tekrar terse bir göç başlayacağını düşünüyorum. Ama paralı gelen, maddi imkanları yerinde olan insanlarında bu işler tamamen bitmeden oraya döneceklerini tahmin etmiyorum. Onlarında zaten bize bir yükü de yok”

Gaziantep’in en büyük sorunu trafik. Fakat bu trafikteki problemde bizim dönemimizde meydana çıkan bir hadise değil. Geçmiş senelerde Gaziantep’in imarı yapılırken maalesef, trafik çok fazla öne çıkarılmamış.

“Belediye başkanlarımızda şımarma gibi bir şeyi kabul etmiyorum. Belki gevşeme olabilir. Gevşeme olan arkadaşlarımızı da eğer görürsek, aramızda çözeriz.”

Ben Ak Parti İl Başkanı olarak son iki yıldan beri, Asım Bey’i ikna etmek için çok uğraş verdim. Fakat bir türlü o kararından döndüremedik. Hatta, ‘bunu açıklama, siyaset bu. Yarın farklı bir şey olur, tekrar adaylığın sözkonusu olur, sıkıntı yaratır’ dememize rağmen, kesinlikle kararlı. Naz yapmıyor, olsa biliriz.

Trafiğe çıkmayan her araba trafiğin rahatlamasına katkı sunacaktır. Ama biz trafiğin rahatlamasına katkı yapmadan ziyade, 5 kişi bir evden 5 arabayla 5 farklı yere gidiyoruz. Eğer benim evimin önünden sık bir şekilde otobüs geçiyorsa ben o otobüse binmeliyim.

Mevcut belediye başkanlarımız noktasında menfi bir şeyimiz yok. Onların kararını genel merkezimiz verecek. Çünkü karneleri var. 5 yıllık görev süreleri içerisinde yaptıkları hizmetleri genel merkez tarafından yeterli bulunan her arkadaşımız en büyük potansiyel, tekrar adaydır. Ama karne yeterli bulunmazsa, elbette yerine farklı bir aday bulunur.

Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, son 15 gündür Suriye’den gelişlerin sıfıra düştüğünü, bunda havaların ısınmasının önemli bir etken olduğunu belirtti. Havalar biraz daha ısınınca, tekrar terse bir göç başlayacağını düşündüğünü belirten Uzer, “Özelliklede kendi imkanlarıyla şehirde yaşamaya çalışan insanların bir kısmının döneceğini tahmin ediyorum” dedi. İsmi büyükşehir belediye başkan aday adayları arasında geçen Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, “’Ben illa belediye başkanı olayım’ diye arzu ve istek içerisinde olan bir adam değilim. Çıkıp ta ‘Ben adayım’demem. Benim yaptığım görev de, büyükşehir belediye başkanlığı kadar önemli bir görev. Başbakanımız bugüne kadar parti çatısı altında bana hangi görevi verdiyse yaptım. Konumum itibariyle, böyle bir görevi istemem veya talip olmam, çok doğru olmaz. Görev verilirse, yaparız” dedi.

ŞIMARMA OLMAZ, GEVŞEME OLABİLİR

‘Bazı belediye başkanlarıyla ilgili vatandaşlardan zaman zaman yakınma, şikayet alıyoruz. Hattı, ‘artık şımardılar’ diyenler bile oluyor. Size de böyle şikayetler geliyor mu?’ diye sorduğumuz Ahmet Uzer, “Belediye başkanlarımızda şımarma gibi bir şeyi kabul etmiyorum. Belki gevşeme olabilir. Gevşeme olan arkadaşlarımızıda eğer görürsek, onlarıda basın huzurunda değilde, kendi aramızda çözeriz. Ama şu anda gevşeme sinyali veren bir belediye başkanımızı ben görmüyorum. Halk görüyorsa ve bunu da bize iletirse ona göre birşey yaparız” dedi.

Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer’le belediyelerin çalışmaları, kentin sorunları, seçim çalışmaları Suriye konusu ve adaylığı üzerine konuştuk.

BAŞARISIZ BELEDİYE BAŞKANIMIZ YOK

Ahmet Uzer, belediye başkanlarının performanslarıyla ilgili yapılan anketlerin sevindirici olduğunu belirtti. Uzer, “Son yapılan anketlerde genelde durum iyi. Belediye başkanlarının oranları birbirinden biraz farklı. Anketlerde çok iyi çıkanlar var, normal çıkanlar var, normalin biraz altında çıkanlar var. Yüzde 66 çıkan belediye başkanı da var, düşük alanda. En düşük alan bile seçim kazanacak oranda. Anketlere göre başarısız diyebileceğimiz bir belediye başkanımız yok. Genel olarak yüzdelemeye vurursak, belediye başkanlarımızın performansları iyi” dedi.

GAZİANTEP’İN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

Tarihi ve kültürel değerlerimizin yeniden gün yüzüne çıkması, alt-üst geçitler, eskisi gibi gecekondu mahallelerinin oluşmaması ve kentsel dönüşüm projeleriyle Gaziantep’in son 10 yılda çehresinin değiştiğini söyleyen Uzer, “Antep’te çok enteresan değişiklikler oldu. Buraya gelip giden bakanlarımız şehirdeki kentsel dönüşümü gördüklerinde kentsel dönüşümün bu manada çoğu yerde olmadığını söylüyorlar. Zaten bunu halkta görüyor. Çünkü bundan evvelki belediye başkanlarıyla, bizim belediye başkanlarımızın yaptıklarını kıyasladığımızda insanlar o zaman bizim belediye başkanlarımızın hakkını teslim ediyorlar” diye konuştu.

PARK YAPMADA FEVKALEDE BAŞARILIYIZ

‘Yapılan anketlerde halk belediyelerin en çok hangi çalışmalarından memnun?’ diye sorduğumuz Uzer şunları söyledi:“Belediyelerimizin ihtiyaç duyulan yerlerde sosyal tesisler yapmaları, parklar yapmalarından halkımız oldukça memnun. Mesela park noktasında fevkalade başarılıyız. Yer noktasında sıkıntı olmayan bütün bölgelerde, mahallelerde park var, sosyal tesis var. Belediyelerimizin sıkıntısı sosyal tesis yapacak veya park yapacak alan bulamamalarından kaynaklanıyor. Özelliklede gri kuşak dediğimiz, kenar semtlerde belediyelerimizin imkanı var, sosyal tesis yapmak istiyor, ama yer yok, arsa yok. Hatta bazı yerlerde belediyelerimiz küçük bir kentsel dönüşüm yaparak evleri satın alarak, kazandıkları arsaları sosyal tesis yapıyorlar. Bu hakikaten kolay bir iş değil. Bir yeri kamulaştırıp, satın alıp, sonra üzerine bir sosyal tesis yapmak, başlı başına bir iş.”

VATANDAŞ HİZMETE OY VERİYOR

Belediyelerin insanların günlük hayatını, eskiyle kıyaslanmayacak şekilde kolaylaştırdığını, küçük gibi görünen bu tür hizmetlerin vatandaşı inanılmaz derecede mutlu ettiğini söyleyen Uzer, “Belediyelerimiz bir cenazeniz olduğunda otobüs gönderiyor. Taziye evini kullanımınıza veriyor. Taziye evi uzak veya dolu olan zamanlarda evlerin bahçelerine portatif çadırlar kuruyor. Yazsa çadırların içerisine vantilatör, kışsa elektrik sobası, masa, sandalye, hatta masa örtüsüne kadar veriyor. Bence bu muhteşem bir hizmet. Belki kayda değer bir hizmet gibi görünmeyebilir ama, insanların bu çok hoşuna gidiyor. Buna benzer insanların günlük hayatını kolaylaştırıcı bir çok hizmetlerin belediyelerimiz tarafından yapıldığını biliyoruz. Ve bunu da vatandaş zaten yapılan seçimlerde bizim partimize oy vererek gösteriyor” dedi.

TEŞKİLATIMA TALİMAT VERDİM

Asım Güzelbey’in yeniden aday olmayacağını açıkladığını hatırlattığımız ve kendisinin büyükşehir belediye başkanlığına adaylık düşünüp düşünmediğini sorduğumuz Uzer, “Asım beyin adaylığı konusunda çok konuşmak doğru değil. Esasında Asım Bey’e, ilk başlangıçta, ‘aday olmayacaksan bile bunu son üç-dört aya bırak, bunu açıklama, bu bir sıkıntı yaratır’ dedim. Fakat sayın başkanın kendi takdiridir, açıkladı. Açıkladığından dolayı ‘Asım Bey, olmayacaksa yerine kimler olacak?’ şeklinde insanlar bazı görüş alışverişinde bulunuyorlar. Ben danışma meclisinde de söyledim. Bizim için bu olaylar daha erken. En azından seçimlere 6 ay kalana kadar bunun dillendirilmemesi, telaffuz edilmemesi noktasında da kendi teşkilatıma da talimat verdim. Günü geldiği zaman, bu işi düşünen arkadaşlarımız arasından en uygunu, bu işi kim daha iyi yapacaksa o noktada tavrımızı koyarız. Kimin aday olacağına, genel merkezimiz ve Başbakanımız karar verecek” şeklinde konuştu.

GÖREV VERİLİRSE, YAPARIZ

‘Ben öncelikle benim ismimi bu iş için layık gören arkadaşlara teşekkür etmek istiyorum’ diyen Uzer şöyle konuştu:”Fakat söylediğim gibi, şu anda adaylık lafı etme, adaylığını açıklama, bunlar partiye zarar verecek şeyler. Ben şu anda İl başkanıyım. Neticede günü geldiğinde otururuz, konuşuruz, yetkili kurullardaki arkadaşlarımızla istişare ederiz. Ben özellikle il başkanı olarak üzerimde bir vazife taşıdığım için kesinlikle, kendi başıma çıkıpta, ‘şuraya adayım’ demem. Bu çok yakışık alan bir şey değil. Zaten bizim aday olmamız için yasal süre içerisinde de istifamızı vermemiz gerekir. Sayın Başbakanımızın, partimizin, Antep kamuoyunun bu noktada ortak görüşü olursa o zaman olur. ‘Ben illa belediye başkanı olayım’ diye arzu ve istek içerisinde olan bir adamda değilim. Sayın Başbakanımız Ak parti çatısı, altında bana bugüne kadar nerde, ne görev verirse yaptım. Benim yaptığım görevde büyükşehir belediye başkanlığı kadar önemli bir görev. Bizim için çok önemli bir hadise değil. Hayırlısı ne ise, partimiz için ülkemiz için o olsun. Ama görev verilirse, yaparız. Ama benim konumum itibariyle, böyle bir görevi istemem veya talip olmam, çok doğru olmaz.”

ASIM BEY’İ İKNA ETMEK İÇİN ÇOK UĞRAŞTIM

‘Asım Güzelbey, önümüzdeki seçimlerde büyükşehire aday olmayacağını söylüyor, ancak buna inanan kadar, naz yapıyor, siyasette 24 saat çok uzun bir süre diyenler de var. Siz ne düşünüyorsunuz?’ diye sorduğumuz Uzer, “Ben Ak Parti İl Başkanı olarak son iki yıldan beri, Asım Bey’i ikna etmek için çok uğraş verdim. Fakat bir türlü o kararından dönderemedik. Hatta, ‘bunu açıklama, siyaset bu. Yarın farklı bir şey olur, tekrar adaylığın sözkonusu olur, sıkıntı yaratır’ dememize rağmen, kesinlikle kararlı. Naz meselesi değil, biz naz olayı olsa biliriz. Sayın Güzelbey, tamamen kendi iradesiyle yeniden aday olmayacağını söyledi. Asım Beyin bir dönem daha, ustalık dönemini Gaziantep’in emrinde geçirmesi hepimizi mutlu ederdi. Fakat şu anda bir gerçek varki, Asım Bey kesinlikle bu işi düşünmediğini söyledi” dedi.

KARNESİ İYİ OLAN POTANSİYEL ADAY

Mevcut belediye başkanlarının adaylık şanslarını sorduğumuz Uzer, buna şöyle yanıt verdi:”Mevcut belediye başkanlarımız noktasında menfi bir şeyimiz yok. Onların kararını genel merkezimiz verecek. Çünkü karneleri var. 5 yıllık görev süreleri içerisinde yaptıkları hizmetleri genel merkez tarafından yeterli bulunan her arkadaşımız en büyük potansiyel, tekrar adaydır. Ama karne yeterli bulunmazsa, elbette yerine farklı bir aday bulunur. Farklı adayında bizim Ak Parti çatısı altında bir problem yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü bizler gerçekten siyasi olarak olgunluğa erişmiş insanlarız. Partimiz de, kurumsal bir yapıya kavuştu. Bundan dolayı aday belirleme sürecinin diğer partilerden çok daha rahat ve sessiz olacağı kanaatindeyim. Halbuki gürültü, patırdı bizim partimizde çıkması gerekirken, bizde böylesi bir hadisenin vuku bulacağını zannetmiyorum.”

GAZİANTEP’İN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK

Uzer, ‘Gaziantep’in en büyük sorunu nedir?’ şeklindeki sorumuzu ise şöyle yanıtladı:” “Gaziantep’in en büyük sorunu trafik. Fakat bu trafikteki problemde bizim dönemimizde meydana çıkan bir hadise değil. Geçmiş senelerde Gaziantep’in imarı yapılırken maalesef, trafik çok fazla öne çıkarılmamış. Biz belediye başkanlarıyla fikir teatisi yapıyoruz, toplantılar yapıyoruz, kafa patlatıyoruz. İbrahimli’yi şehre nasıl bağlarız? diye ama işin içinden çıkamıyoruz. Hiçbir yerden direk gelipte, şehre bağlantı yapacak bir yol yok. Mesela, polis okulunun önündeki o yol, ana bir arter olmasına rağmen, iki araba yanyana geçemiyor. Çözüm bulunuyor, o zamanda farklı yasal şeyler çıkıyor. Tugay’ın karşısından inen Şehirgösteren’e inen yol var. Ordan, Başpınar’a bir dönüş koyalım, insanlar gelip Tugay’ın ordan Fevziçakmak’a çıkma ihtiyacı duymasınlar, bir şekilde Başpınar’a bağlayalım dedik. Ama bazı nedenlerden dolayı büyükşehir belediyemiz o projeden vazgeçmek zorunda kaldı.”

GENİŞ YOLLAR BIRAKILMALI

‘Trafik sorunu nasıl çözülebilir?’ diye sorduğumuz Uzer, “Yani bu trafik olayıda kısa vadede değil, uzun vadede çözülebilir. Bugün ne karar alırsanız alın ancak pansuman yaparız. Köklü çözüme götürme noktasında yapacak bir şeyimiz yok. Kamulaştırma çok pahalı bir hadise, yolları genişletmenin imkanı yok, ancak çeşitli ufak düzenlemeler yapıyoruz. Kavşaklarda bunu tam çözmüyor. Kavşakların olduğu bölgelerde trafik akıyor ileride gene, trafik sıkışıyor. Ama özellikle yeni imara açılan bölgelerde yol olayını, ulaşım olayını, çok iyi irdelemek lazım, geçmişte yapılan hataların yapılmaması lazım. Tabi burda özellikle raylı sisteminde şehir içerisinde çok hızlı bir şekilde, çok farklı kanallara geliştirilerek devam etmesinin de biraz trafiği rahatlatacağını düşünüyorum.”

TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINI KULLANALIM

Uzer, trafik sorununun çözümü için, herkese görev düştüğünü, bir kere heryere arabayla gitme alışkanlığından vazgeçmemiz gerektiğini söyleyen Uzer, “Çünkü bir otopark sorunumuz var. Biryerde bir işiniz var gidiyorsunuz, yarım saat arabayı park edecek yer arıyorsunuz. Bence insanlarımızın biraz daha toplu taşıma araçlarını tercih etmesi lazım. Avrupa’da bile insanlar arabaya binip gitmiyor metroyu, tramvayı kullanıyor. Maalesef bizde bu alışkanlık az. Bizim yaşam felsefemizi değiştirmemiz gerekiyor. Trafiğe çıkmayan her araba trafiğin rahatlamasına katkı sunacaktır. Ama biz trafiğin rahatlamasına katkı yapmadan ziyade, 5 kişi bir evden 5 arabayla 5 farklı yere gidiyoruz. Milli servet gidiyor. Toplu taşıma araçlarını kullanmalıyız. Toplu taşıma araçlarınıda büyükşehir belediyemiz çok alternatifli bir şekilde kullanışlı hale getirmesi lazım. Eğer benim evimin önünden sık bir şekilde otobüs geçiyorsa ve bizlerin gideceği yerede gidiyorsa ben arabaya binmekten ziyade, o toplu taşıma aracına binmeliyim” dedi.

SURİYELİ’LER GELMİYOR

‘Suriyeli’lerde önemli sorunlarımızdan biri oldu değil mi Sayın Başkan?’

“Suriyeli’ler bizim şehrimizin sorunu değil, Türkiye’nin sorunu. Tabi bu hadisenin çıkmasını biz istemedik. Arap baharını yaşayan ülkelere de Arap baharını Sayın Başbakanımız empoze etmedi. Bu tamamen kendi mecrası içinde gelişen olaylar. Ani bir refleks meydana çıktı ve Kuzey Afrika’dan tutun, Suriye’ye kadar geldi. Suriyeli’lerle ilgili hükümetimiz gerekli tedbirleri alıyor. Şunu da belirteyim, 10-15 gündür Suriye’den gelişler sıfıra düştü. Çünkü havalar ısındıkta gelişler azalıyor. Orda evler, barklar yıkıldı, korkunun dışında soğukta gelişlerin artışında etkili oldu. Şimdi havalar biraz ısınınca, tekrar terse bir göç başlayacağını düşünüyorum. Özelliklede kamplardaki insanlardan ziyade, buraya gelipte kendi imkanlarıyla şehirde yaşamaya çalışan insanların bir kısmının döneceğini tahmin ediyorum. Ama paralı gelen, maddi imkanları yerinde olan insanlarında bu işler tamamen bitmeden oraya döneceklerini tahmin etmiyorum. Onlarında zaten bize bir yükü de yok” şeklinde konuştu.

ATALET, SONUMUZ OLUR

Seçim çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Uzer, “Çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Mahallelerde toplantılar aralıksız sürüyor. Tabi benim en üzerinde durduğum nokta, partimizin oy oranı bizi gevşetmemeli. Nasıl olsa güçlüyüz. Ekstra bir çalışma yapmasakta seçimi kazanırız diye bir atalet içerisine düşmemiz bizim sonumuz olur. Teşkilatıma telkinde bulunuyorum, başabaş gibi, hatta biraz gerideymişiz gibi çalışmamız lazım. Asılmamız lazım” dedi.