Türkiye'nin önemli biber üretim merkezlerinden Gaziantep'in İslahiye ilçesine yerleşen Suriyeliler, yemeklere lezzet veren acı pul biberin tarladan sofraya yolculuğund a emek harcıyor.

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'tan sonra Türkiye'nin önemli biber üretim merkezleri arasında yer alan Gaziantep'te biber hasadı tamamlandı. Tarlalardan toplanan biberler, işleme tesislerine getiriliyor. İslahiye'deki pul biber üretim tesisinde yöre halkının yanı sıra Suriyeli aileler de yevmiye karşılığında çalışıyor. Sabah erken saatlerde geldikleri iş yerlerinde sap ve çöplerinden ayırdıkları biberleri makinelerde çekerek tesis içindeki alana seren ve bu sayede güneşte kurumasını sağlayan işçiler, zaman zaman 35 dereceyi aşan sıcaklıkta ekmek parası kazanmanını mutluluğunu yaşıyor. Günlük ortalama 200 kilogram biber ayıklayan aileler 50-60 TL kazanıyor.

BARIŞ İSTİYORLAR

Suriyeli Muhammed Husrum, İslahiye'de kirada oturduklarını çocukları ve eşiyle birlikte ekmek parası için çeşitli işlerde çalıştıklarını ifade ederek, "Büyük oğullarım başka yerde çalışıyor. Eşim ve ben biber temizleme işine geliyoruz, diğer çocuklarım da bize yardım ediyor. Ekmek paramızı çıkarıyoruz. Bize çalışma imkanı veren Türkiye'ye minnettarız. Tek hayalimiz bir gün evimize dönebilmek." dedi. Ayşe Husrum ise daha önce tarlada çalıştığını şimdi de biber ayıkladığına işaret ederek, şöyle devam etti:"Biber acı elimizi yakıyor ama biz daha büyük acılara katlandık. Şu anda huzurumuz yerinde. Türk halkına bize kucak açtığı için ne kadar teşekkür etsek az. Evimizi geçindirmek için çabalıyoruz. İnşallah ülkemizde barış sağlanır ve evimize dönebiliriz." AA