Gelen çağrıların 999 bin 35 adedinin vaka kaydına dönüştüğü belirtilen açıklamada 3 milyon 174 bin 175 adedinin ise asılsız ve gereksiz çağrı olduğu belirtildi. Dikkat çeken bilgilerin yer aldığı açıklamada, “Vatandaşımız elektrik kesintisinde TEDAŞ’ı, su kesintisinde GASKİ’yi, doğalgaz kesintisinde GAZDAŞ’ı, kapısı kilitli kaldığında çilingiri araması gerekirken 112’yi aramıştır” dedi. 

Gaziantep Valiliği, 2023 yılında 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan asılsız ihbarları açıkladı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ‘“Bir yıl içerisinde toplam 4 milyon 173 bin 210 adet çağrı gelmiştir. Bu çağrıların 999 bin 035 adedi vaka kaydına dönüşmüş olup Sağlık, Emniyet, Jandarma, İtfaiye, AFAD ve Orman birimlerine aktarılmış ve gerekli ekip sevki sağlanmıştır. Geri kalan 3 Milyon 174 bin 175 adet çağrının ise acil durum olmayan konularda bilgi alma, danışma veya gereksiz ve asılsız aramalar olduğu görülmüştür. Bu nedenle vaka kaydına dönüşmeyen çağrılarda, çağrı karşılama personeli tarafından cevaplandırılarak sonlandırılmıştır.’’

ÇİLİNGİR İSTEYEN BİLE ARADI

Açıklamada “Vatandaşımız elektrik kesintisinde TEDAŞ’ı, su kesintisinde GASKİ’yi, doğalgaz kesintisinde GAZDAŞ’ı, kapısı kilitli kaldığında çilingiri araması gerekirken 112’yi aramakta ve çağrı yoğunluğuna sebep olmakta, gerçek acil durumlar için arayan vatandaşlarımıza ister istemez engel olmaktadırlar. Bilindiği gibi acil durum hayatın olağan akışında aniden gelişen ve hemen müdahale edilmediğinde can ve mal kayıplarına neden olan acil vakalardır. Bu nedenle vatandaşlarımız 112’yi ararken daha duyarlı olmalı ve 112 Acil Çağrı Merkezini acil durumlar dışında aranmamalı ve boş yere meşgul etmemelidir. Asılsız ve gereksiz art niyetli aramalar genelde imei üzerinden sim kartı kullanılmadan yapılan aramalardır. Ancak unutulmamalı ki bu imei numaralarında bir kimlik numarası gibi cihazlara ait olup, hangi imei numarasının daha önce veya sonra hangi sim kartla eşleştiği BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından kayıt altına alınmaktadır. Bu şekilde kolayca imei üzerinde kimlik tespiti yapılmakta ve ilgili şahsa idari para cezası uygulanmakta veya adli işlem başlatılmaktadır. Kabahatler Kanunu 42/A maddesi gereğince 2023 yılında 1.250 TL olan idari para cezası 2024 yılında 1.980 TL’ye yükseltilmiştir. Ayrıca tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır. Devamı halinde de ilgili hakkında yasal işlem başlatılmaktadır.’’

CEZAYA RAĞMEN ARADILAR


İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununun 28 inci maddesinin son fıkrasında "112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre  il valileri tarafından 2024 yılı için 1.980 TL idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır." hükmüne göre idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Kabahatler Kanununa “Asılsız İhbar” başlığıyla eklenen 42/A maddesi gereğince asılsız ihbarlar için idari para cezası uygulanmaktadır. 2023 yılında 110 kişiye toplam 140 bin TL idari para cezası uygulandı.

 14 ŞAHIS HAKKINDA ADLİ İŞLEM YAPILDI                                                            

Ayrıca fiilleri Türk Ceza Kanunu kapsamına girenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmakta olup 2023 yılında 14 şahıs hakkında adli işlem başlatılmıştır. Yine soruşturma ve kovuşturma için 177 adet ses kaydı, bilgi ve belge İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilmiştir.12 şahıs hakkında da “TCK 299 Cumhurbaşkanına Hakaret” ve “TCK 301 Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Kurum ve Organlarını Aşağılama” suçu kapsamında İl Emniyet Müdürlüğüyle bilgi paylaşımında bulunulmuştur’’ ifadeleri yer aldı
ilgili hakkında yasal işlem başlatılmaktadır. 

EMNİYET AÇIK ARA ÖNDE

Gaziantep 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıların kurumlara göre dağılımı da dikkat çekti. Kentte, 2023 yılında yapılan toplam çağrıların yüzde 52,47’si Emniyet Müdürlüğü’ne, yüzde 36,81’i Sağlık Müdürlüğü’ne yapılırken, geriye kalan diğer çağrılar ise Jandarma, AFAD, İtfaiye ve Orman Müdürlüğü gibi kurumlara yapıldı.

110 KİŞİYE CEZA

Öte yandan Gaziantep 112 Acil Çağrı Merkezi’ne asılsız ve gereksiz çağrı yapan 110 vatandaşa toplamda 140 bin TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca fiilleri Türk Ceza Kanunu çerçevesine giren 14 şahıs hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunularak adli işlem başlatıldı. Toplam 14 şahıs hakkında ise “TCK 299 Cumhurbaşkanına Hakaret” ve “TCK 301 Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Kurum ve Organlarını Aşağılama” suçu çerçevesinde İl Emniyet Müdürlüğü ile bilgi paylaşımı yapıldığı açıklandı.

TEKRARI HALİNDE CEZA ARTACAK

İMEİ üzerinde kimlik tespiti yapılıp ilgili şahsa idari para cezası uygulanıp adli işlem başlatılmaktadır. Kabahatler Kanunu 42/A maddesi gereğince 2023 yılında bin 250 TL olan idari para cezası 2024 yılında bin 980 TL’ye yükseltilmiştir. Gereksiz ihbarların tekerrür halinde ise bu cezaların iki katı olarak uygulanacağı öğrenildi.