Türk Girişimsel Radyoloji Derneği tarafından 20-23 Mart tarihleri arasında düzenlenen 9. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı sona erdi. Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Genel Sekreteri Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Akif Şirikçi, açık tütün içmenin damar kireçlenmesi ve felce neden olduğunu söyledi.

SARMA TÜTÜNÜN FELÇ ETKİSİ

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Genel Sekreteri Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Akif Şirikçi, dünyada en büyük rahatsızlıkların başında halk arasında 'inme' diye bilinen felç hastalığı olduğunu belirtti. Şirikçi, istatistiklere göre, üçüncü sırada ölüm sebebi olan felcin erken tanıyla önlenebileceğini kaydetti. Felcin yol açtığı hasarları belirten Şirikçi, şöyle konuştu: "Yaşayan insanlar içinde sakatlık, nörolojik hasarlar ilk sıralarda. Şüphesiz bir kısmı önlenemez ama üçte birlik bölümü erken tanıyla önlenebilir bir hastalık. Yeme içme, hareketsiz yaşam, beraberinde hayat süresinin uzaması, özellikle açık sarma şeklindeki tütün damar kireçlenmesi hastalıklarına ve felç olma riskine ciddi zemin oluşturuyor."

"BİLİNÇLİ OLMAK ÖNEMLİ"

Hastalığa ilişkin sayısal verilerden de bahseden Şirikçi, şunları söyledi: "Rakamlarla yine 2000'li yılların başlarından bu yana bin üzerinde hastaya müdahale edip tedavi etmeye çalıştık. Burada ilk adım tanı. Radyologlar olarak burada iyi değerlendirip zamanında yönlendirirsek, stent dediğimiz tedavi şekilleriyle hiç kesmeden bir gün hastanede kalarak tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Tek şart, halkın bilinçli olması ve başvurdukları hekimlerin böyle bir tedavi şeklinin olduğunu bilmesi."

"FELCİN BİR KISMI GENETİK"

Felç hastalığının bir kısmının genetik faktörlerden bir kısmının da beslenme, yaşam tarzı, şeker, sigara ve tansiyon gibi etkenlere bağlı olduğunu ifade eden Şirikçi, felcin genetik kısmının önlemediğini belirtti. Şirikçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Felcin bir kısmı ailesel genetik sebeplerden dolayı önlenemeyen, bir kısım ancak diğer risk faktörleri tansiyon, şeker, sigara kullanımı gibi hastalıklar kontrol altına alınabilir. Kişi damar kireçlenmesi dediğimiz hastalıkla ömür boyu devam etmek zorunda. Risk faktörlerini kontrol edilmesi ve halkın uyarılması hem ülke ekonomisi, hem ailesel dramlar düşünüldüğünde çok önemli hale geliyor." İHA