ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'na bağlı Yurtdışı Afet Yardım Dairesi Müdürü Jeremy Konyndyk, Amerika'nın Suriye'ye yaptığı insani yardım miktarının 1.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Konyndyk, yardımların süreceği Suriye'de kış mevsimi ile salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyduklarını ifade etti.


Yurtdışı Afet Yardım Dairesi Müdürü Jeremy Konyndyk, Gaziantep'te basın toplantısı düzenleyerek Suriye'de yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Suriye'deki çatışmaların bir an önce son bulmasını isteyen Konyndyk, "Şu ana kadar Suriye'deki iç savaştan kaçan 2 milyon insan mülteci oldu. Suriye içerisinde ise 6 milyon insan evini terk ederek ülke içerisinde farklı yerlere gitmek zorunda kaldı. Bugün ise 9 milyon Suriyelinin yardıma ihtiyacı olduğunu söylemek mümkün" dedi.

Dünyanın birçok noktasına yardım götürdüklerini anlatan Konyndyk, Suriye'de yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Suriye iç savaşı, benim şimdiye kadar gördüğüm en kötü ve karmaşık insanı krizlerden biridir. İnsani yardım dünyasının da son 30-40 yıldır gördüğü en ağır yer Suriye'dir. Yardım çabalarına gösterilen engeller çok büyük. Komşu ülkeler gerçekten ev sahibi olarak inanılmaz işler yaptılar. Suriye hükümeti aracılığı ile giden hiçbir yardım yok. Uluslararası yardım kuruluşlarının yardımların doğru yere gitmesi için çok büyük çabaları var. İnsanların ana ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ABD birçok yardım yapıyor. Çadırların kışa uyumlu hale getirilmesine yarayan kitler oluşturuyoruz. Şu anda 400 bin kişiye bu kış kitlerini gönderdik. 200 bin kişiye daha göndereceğiz. Şu anda Suriye içerisinde verilen yiyecek yardımının 3'te birini ABD karşılıyor; un, şeker, yağ, mercimek gibi gıda maddelerinin bulunduğu özel yardım kutuları hazırlıyoruz. ABD hükümeti şu ana kadar Suriye'ye 1 milyar 739 bin dolarlık insani yardım yapmıştır."

SALGIN HASTALIK ENDİŞESİ

İç savaşın ardından Suriyeli insanların tedavisi için 260 sağlık merkezi kurduklarını anlatan ve kış mevsimi öncesi salgın hastalıkların yayılmasından endişe ettiklerini belirten Konyndyk, "Suriye'de, savaşla birlikte sağlık, su ve kanalizasyon sistemi çökmüştü. Bu ikisini bir araya getirdiğiniz zaman salgın hastalıklar için uygun bir zemin oluşmuş oluyor. Bu nedenle de salgın hastalıkların yayılmasından çok endişeliyiz. Suriye hükümeti sağlık kurumlarını bombalayarak ve yardım için giden sağlık ekiplerini engelleyerek işleri daha da kötüleştirdi" dedi.

SURİYE'DE KAYIP JENERASYON ORTAYA ÇIKIYOR

Savaştan en çok çocukların etkilendiğini söyleyen Konyndyk, kendilerini endişelendiren sorunun Suriye'de kayıp jenerasyonun ortaya çıkması olduğunu vurgulayarak, "Çocukları özel programlarla destekliyoruz. Bizi endişelendiren şey, Suriye'de kayıp jenerasyonun ortaya çıkması. Çatışma nedeniyle 3 yıl okula gidememiş çocuklar var. Korkunç şeylere tanık olmuş, travma geçiren çocuklar var. Mülteci çocuklara okul ve danışmanlık noktasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Suriye'de de aynı yardımlarda bulunuyoruz. Acil eğitim ve psikolojik destek vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.