Ticaret Odası meclis ve disiplin kurulu üyelerinden oluşan 60 kişilik heyetle ABD’ye teknik inceleme gezisi düzenledi. Kaliforniya eyaletinin Los Angeles ve San Francisco şehirlerinde gerçekleştirilen ziyarete Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Sadık Gözek de katıldı.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Los Angeles’da, Batı Amerika Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Süzer ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen GTO heyeti, başta Kaliforniya Eyaleti olmak üzere ABD pazarına ilişkin detaylı bilgi aldı. Katılımcı firmalarla ikili görüşmelerin gerçekleştiği toplantıda, GTO ve Batı Amerika Türk Ticaret Odası arasında yapılabilecek ortak çalışmalar ve işbirliği için protokol imzalandı

BERABER HAREKET EDİLECEK

Los Angeles Ticaret Odası ziyaretinde de Los Angeles Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gary L. Toebben ve Başkan Yardımcısı Carlos J. Valderrama ile yapılan görüşmede, Kaliforniya ve Gaziantep arasındaki ticari ilişkiler masaya yatırıldı. Gaziantep ve Kaliforniya’nın ortak çalışmalar yaparak ticaret hacmini daha da yukarılar çekilmesinin gerektiği görüşünde birleşen taraflar, karşılıklı heyet programları düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardı. Özellikle Orta Amerika ve Güney Amerika pazarlarıyla Gaziantep’in yakın komşuları Irak, İran ve Suriye gibi pazarlara beraber hareket edilerek girilebileceği belirtildi.

BOYHAN FİRMASINA ZİYARET

Stockton’da bulunan ve Gaziantepli Boyhan firmasına ait Pearl Crop firmasını ziyaret eden GTO heyeti, badem ve ceviz yetiştiriciliği, işleme ve paketleme faaliyetlerinde bulunan firmanın üretim tesislerini gezerek, Pearl Crop Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Türkhan ve Boyhan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Türkhan’dan işletmeleriyle ilgili detaylı bilgi alındı. Badem ve ceviz üretimi ve ihracatı konusunda Türkiye’de yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda, Gaziantepli bir firmanın Kaliforniya’da bu ölçekte tesis kurarak ceviz ve badem üretiminde ABD’nin en önemli firmalarında birisi olmasının Gaziantep için bir gurur kaynağı olduğu belirtildi. Heyet programının San Francisco bölümünde ise dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının yer aldığı Silikon Vadisi ziyaret edildi. Bu kapsamda Apple, Jabil, Udemy, Google firmaları, Stanford Üniversitesi ve ODTÜ T-Jump Girişimci Destekleme Ofisleri ziyaret edildi.

YERİNDE GÖRDÜLER

ABD teknik inceleme gezisi kapsamında, firmaların ABD pazarı ve işbirliği olanakları hakkında bilgi sahibi olmaları, AR-GE ve teknoloji yatırımları ile bu alanlarda başarı elde eden yatırımcılarla bir araya gelmeleri sağlandı. Dünyada teknolojinin merkezi olan Silikon Vadisi’nde firmaların çalışmaları yerinde görülerek, Gaziantepli firmaların bundan sonraki süreçte katma değeri ve teknolojisi yüksek ürünler üretmeleri konusunun önemine dikkat çekildi. NECMETTİN GÖRGÜN