Türkiye’nin başkenti Ankara’da, DİSK, KESK, TMMOB, TTB tarafından düzenlenen 'Emek Barış Demokrasi Mitinginin yapılacağı tren garı kavşağındaki patlamalarda hayatını kaybeden 95 kişi için Gaziantep’te de gözyaşları döküldü. 508 kişinin yaralandığı acı olay, terörün çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sererken, ülkemizi Ortadoğu bataklığına çekmek isteyenler, bir kez daha emellerini gerçekleştirdiler. Barış için Ankara'ya giden gencecik masum insanlar, iki canlı bombanın hedefi oldular. Patlamada Gaziantep’ten de bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Türkiye'nin dört bir yanında olduğu Gaziantep'te de teröre lanet yağdı. CHP ve HDP seçim çalışmalarını durdurdu. Ak Parti seçim çalışmalarını sürdürürken, anons araçlarını çekti. Müzik ve eğlenceli programları erteledi. Ankara'daki barış mitinginde yaşanan katliama tepki için Eğitim Sen, EMEP ve HDP Kırkayak Parkı'nda toplanarak Yeşilsu'ya kadar yürüdü. HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan'ın da katıldığı eylemde ölenler için saygı duruşunda bulunan kalabalık, oturma eylemi yaparak saldırıyı kınadı.

NELER SÖYLEDİLER

ŞİMŞEK:SALDIRIYI KINIYORUM

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, twitter hesabından, “Barışa, huzura, kardeşliğe sıkılan kurşunlar, atılan bombalar, bu ülkenin geleceğini karartmayacak. Ankara'daki saldırıyı kınıyorum” diye açıklamada bulundu.

GÜL:PROVOKASYON VE TEZGAH

AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Adayı Abdulhamit Gül, "Gerçekleşen olayı tezgahlayanlar şunu bilsinler ki; bu provokasyonlar ve tezgahlar onların başında parçalanacak ve kimse Türkiye'nin huzurunu bozamayacaktır'' dedi. Patlamayla Türkiye düşmanlarının, Türkiye'nin büyümesini ve ilerlemesini istemeyen güçlerin tezgahladığı oyunu ve provokasyonun yine görüldüğünü ifade eden Gül, "Türkiye ne zaman huzur ve istikrar yolunda ilerlemişse birileri Türkiye'nin bu huzura ve bu istikrara kavuşmasından rahatsızlık duymuştur" dedi.

EĞLENCE VE MÜZİK PROGRAMLARI İPTAL

Patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Gül, şunları kaydetti:"7 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır'da bir patlama, şimdi de 1 Kasım seçimleri öncesi Ankara'da bir patlama seçimin ve demokrasinin birilerini rahatsız ettiğini ve bu anlamda seçmenin ve milletin iradesinden çekinen birilerinin yine provakasyon yoluna başvurduklarını üzülerek görüyoruz ama bu aziz millet ve bu kudretli devlet tüm bu tezgahları bozmaya muktedirdir. İnşallah bu olayın da gerçek failleri ve iç yüzü en kısa zamanda ortaya çıkacaktır. Konuyla ilgili hükümetimiz ve genel merkezimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Biz de parti olarak eğlence ve müzik ağırlıklı programlarımızı bu olay nedeniyle şu anda iptal etmiş durumdayız.'' diye konuştu.

KOÇER:TERÖRÜ VE DESTEKÇİLERİNİ LANETLİYORUM

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, bu saldırının amacının ülkede kaos yaratmak olduğunu belirterek, "Nereden gelirse gelsin, kimden gelirse gelsin ,kime yönelirse yönelsin terörü, teröristleri ve teröre destek verenlerin hepsini lanetliyoruz" dedi.

Bu ülkede terörün kökünün kazınması gerektiğini söyleyen Koçer, "Seçim arefesinde hain saldırı ile insanların etkilenmesi için bu noktada bir amaç var. Bundan önceki seçimlerde de bu yapıldı. Bütün vatandaşlara sağduyulu bir duruş diliyorum. Terörün amacı bellidir. Bizi birbirimize düşürmek, kaos, endişe, korku yaratmak. Buna hepimiz dik bir şekilde durmamız lazım. Acımız büyük. Hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Teröre destek veren, kutsayanları da lanetliyorum" diye konuştu

ERDOĞAN:KİMSE BU OYUNLARA GELMEYECEK

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, geçen seçimde de bunun benzerinin gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu eylemin altında büyük ihtimalle terör örgütü var. Bunların maksadı seçim arefesinde tekrar kaybettikleri halk desteğini kendilerini mağdur ve aciz göstererek kazanmak" dedi. Erdoğan, "Kimse bu oyunlara gelmeyecek, bu oyunlar tutmayacak. Çalan da oynayan da kendileri. Ölen masum insanlara oldu. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Bu olay tamamenprovakasyon" dedi.

CELAL DOĞAN:ÖLDÜRE ÖLDÜRE BU OLAYLAR BİTMEZ

HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, "Öldüre öldüre öldüre bu olayların biteceğini düşünüyorlar. Dönüp arkamıza bakıyoruz, ölenden çok, gelen çoğalmış. Zerrei misal kadar aklı olanların bu işi şiddetle çözemeyeceğini bilmesi lazım" dedi.

Terörü sadece Ankara garındaki patlamayla ilgii gözönüne almamak gerektiğini belirten Celal Doğan, "Geniş bir çerçevede bakmak gerekir. HDP 7 Haziran seçimleri öncesinde 240 yerde Türkiye'de saldırıya maruz kaldı. Milletvekili adaylarının öldürüleceği sabotajları yapıldı. Birtakım insanlar kulaklarının üzerine yattılar. Bunlar ölürse de zararı yok kabilinden baktılar. Seçimden sonra nasıl olup olmayacağı konusunda çıkan sonuçlara göre değerlendireceğiz dediler. Eğer seçim sonuçları kendilerinin istedikleri gibi çıkabilseydi Türkiye'deki şiddetin kaynaklarına hakim olan bu unsurlar o direktifle durduracaklardı" dedi.

GEREKÇESİNİ NASIL İZAH EDECEKLER?

'Biz bu Türkiye'yi 1983'ten beri dinliyoruz. Kimi geliyor 10 bin, kimi 20 bin öldürüyor' diyen Doğan, "Öldüre öldüre öldüre bu olayların biteceğini düşünüyorlar. Dönüp arkamıza bakıyoruz ölenden çok gelen çoğalmış, zerrei misal kadar aklı olanların bu işi şiddetle çözemeyeceğini bilmesi lazım. HDP'nin oylarını geriye çekmenin ötesinde iş farklı noktaya geldi. Ankara'daki olayda elinde bıçak, silah olmayan elinde sadece pankart olan insanlar öldü. Gerekçesini nasıl izah edecekler? Bunun gerekçesi canımız istediği zaman insan öldürürüz, kimsenin canı bu kadar ucuzda değil. PKK çağrıda bulunuyor. Filan gün çatışmazlık ortamına gireceğiz diyor. Çatışmazlık ortamına başbakanın, bakanların sevinmesi gerekirken biz bunları çok gördük diyorlar. Hitler'in propaganda bakanı Goebbels ağzı gibi. Bu halklar bitmez, öldürmekle bunun sonu gelmez. Öldürenler öldürtenler tarih önünde hep mahçup, hep utangaç olurlar. Biz tarihin altın sayfasına barış isteyerek devam edeceğiz" diye konuştu.

ÖZDAĞ:SÜRPRİZ OLMADI

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Ankara'da yaşanan patlamayla ilgili olarak, “Bu profesyonel eylemin amacı orada sadece insanları öldürmek değil. Aslında bundan sonraki gelişmeleri tetiklemek. Bunun için de önümüzdeki gün ve saatleri beklemek gerekiyor.” dedi. 
Olayın bir sürpriz olmadığını kaydeden Özdağ, “Güvenlik güçleri için de sürpriz olmadığını düşünüyorum. Çünkü 2 aydan bu yana Ankara'nın Çankaya ilçesinde polis böyle bir patlamaya karşı hazırlıklı ve mahkemeden genel arama izni aldı. Çankaya ilçesi bir nolu ilçe diyebiliriz. Devletin karargahının olduğu ilçe. Bütün Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı her şey orada. Dikkat ederseniz Türkiye'nin en önemli suikastleri de bu ilçede olmuştur zaten. Çankaya ilçesinde Ankaralılar kendilerini güvende hissetseler de gerek istihbarat, gerek polis, gerek jandarma uzun süreden bu yana diken üstünde oturuyor. Ben Meclis bahçesinden yapmış olduğumuz yayında Ankara'da Çankaya Emniyet Müdürü'ne teşekkür etmiştim çok iyi bir performans gösteriyorlar diye. Hakikaten çok iyi çalışıyorlardı. Ancak bu tür hadiselerde bir defa atlarsanız bir şekilde sonuç ortaya böyle çıkar.” dedi.

Ankara'ya ayrıca başka bombalı saldırı yapma yeteneğine sahip unsurlardan da bahsedildiğinin altını çizen Özdağ, “Ankara'ya sızmış olan bazı sayıları 30 civarında PKK'lı militanın varlığından da bahsediliyor. Etkisi itibariyle ortaya çıkan çok büyük bir patlama. Muhtemelen önümüzdeki gün ve saatlerde sayı daha da artacak. Buraya gelmeden önce bir iki telefon görüşmesi yaptım arkadaşlarımla. Bombanın yerleştirilmiş olduğu yerin bir tanesinin köprünün altı olması, bombanın basınç etkisini artırmak amacıyla... Çok profesyonel bir eylem. Bu profesyonel eylemin amacı orada sadece insanları öldürmek değil. Aslında bundan sonraki gelişmeleri tetiklemek. Bunun için de önümüzdeki gün ve saatleri beklemek gerekiyor. Bakalım olaylar hangi doğrultuda nereye doğru tetiklenmek isteniyor. Bunu yapılacak açıklamalar ve gerçekleşecek eylemlerle göreceğiz.” şeklinde konuştu.

GÖKDAĞ:ÇÖZÜM NE İSE YAPILMALI

Mehmet Gökdağ ise insanlığa yapılmış bu saldırıyı şiddetle kınadığını söyledi. Gökdağ, “Çözüm çözüm çözüm. Bu işin çözümü ne ise artık yapılmalı. Artık insanlarımız ölmemeli. Bende bu saldırıyı yapanları şiddetle kınıyorum. Yapılan saldırı insanlığa ve ülkemizin barışına yapılmıştır. Ölen tüm vatandaşlarımızın başı sağolsun. Yakınlarının sabırlar versin. Biran önce huzur ve güven ortamının sağlanmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

ŞAHİN:YAPANLARA LANET OLSUN

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Ankara'daki patlama nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaparak teröre tepki gösterdi. Şahin, "Ankara'da hain terör saldırısını yapanlara lanet olsun. Allah hepimize dayanma gücü versin. Kayıplarımızı Allah rahmet eylesin" dedi.

MUSTAFA DOĞAN: BİTİŞİN İFADESİ

CHP İl Başkanı Mustafa Doğan, terörü lanetlediklerini belirterek, "Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz. Ancak bu bir tükenişin, bir bitişin ifadesidir. Bu barışa engel olmak isteyenlerin sonunun yaklaştığını göstermektedir" dedi.

EKİCİ: İNSANLIK ADINA UTANÇ

CHP Gaziantep 1. Sıra Milletvekili Adayı Akif Ekici, terörün her türlüsünü hangi noktadan gelirse gelsin şiddetle lanetlediğini söyledi. Ekici, "Bu elim olay, insanlık ve demokrasi adına utançtır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Bütün ülkemiz insanlarını sükunete davet ediyoruz. Alet olmasınlar" Tüm halkımızın başı sağolsun" dedi.

PERİ: SEÇİM DEĞİL, İNSANLIK ÖNEMLİ

CHP Gaziantep milletvekili adayı Ali Peri, barış için toplanan insanlara yapılan saldırının insanlık adına utanç verici olduğunu söyledi. Peri, ”Hiçbir şey insan hayatından önemli değildir. Barış için toplanan insanlara yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bizim için seçim değil insanlık önemli. Bu saldırının failleri ve düzenleyenler her kimse derhal bulunmalı ve cezası verilmelidir. Biran önce ülkemizde huzur ve barış ortamının sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

ÇIKMAZ: TAHRİKLERE KAPILMAYALIM

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Ortadoğu'nun en güçlü ve büyük ülkesi konumundaki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin maceraya sürüklenmesine yönelik saldırı karşısında vatandaşlarımızın birlik ve beraberlik içinde olması, olaylara sağduyulu yaklaşması ve tahriklere kapılmamasını diliyorum" dedi.

Vatandaşları sağduyulu olmaya, kenetlenmeye, birlik ve beraberliğe çağırdıklarını belirten Çıkmaz, "Ortadoğu'nun en güçlü ve büyük ülkesi konumundaki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin maceraya sürüklenmesine yönelik bu saldırı karşısında vatandaşlarımızın birlik ve beraberlik içerisinde olması, olaylara sağduyulu yaklaşması ve tahriklere kapılmamasını diliyorum" dedi.

YÜCEL:FAİLLER BULUNSUN

CHP Şehitkamil İlçe Başkanı Kadir Yücel, Ankara’da Barış Mitingi öncesinde meydana gelen ve çok sayıda vatandaşın ölümüne sebep olan patlamalar nedeniyle seçim çalışmalarını durdurduklarını belirtti. Yücel, Ankara’daki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirterek, "Barış için toplanan insanlara yapılan saldırı insanlık adına utanç vericidir. Saldırının failleri kim ya da kimlerse bir an önce bulunmalıdır. Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı olanlara acil şifalar diliyorum.” diye konuştu.

TİRYAKİOĞLU:VATANDAŞLARI SAĞDUYULU OLMAYA ÇAĞIRIYORUM

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, başkentteki saldırıdan derin üzüntü duyduklarını, bu tarz eylemlerin ülkenin huzurunu bozmak için kirli eller tarafından tezgahlanan kanlı oyunlar olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, "Provokasyonlara karşı vatandaşları sağduyulu olmaya çağırıyorum. Bu tarz saldırılarla ülke içinde bir kaos ve kriz ortamı yaratılmak istenilmekte. Hamuru kardeşlikle, barışla yoğrulmuş Anadolu insanımız, şer güçlerin bu hain planına prim vermeyecektir. Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum" dedi.

KADOOĞLU:TERÖRÜ LANETLİYORUM

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu yayımladığı mesajda, terör saldırısını tüm kalbiyle lanetlediğini belirtti.

Türkiye'de miting ve gösteri alanlarının güvenliği konusunda daha yoğun önlemler alınması ve olağanüstü titizlik gösterilmesi gerektiğini ifade eden Kadooğlu, "Türkiye, zor zamanlardan geçiyor. Şiddet, yeniden gündelik hayatımızın bir parçası olmuş durumda ancak ne olursa olsun, barışa, huzura, güvene olan inancımız hiç azalmamalıdır. Türkiye olarak bu zor zamanları birlikte durarak ve birbirimize inanarak atlatacağız" dedi.

FADILOĞLU: LANETLİYORUM

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Ankara’daki bombalı saldırıyı kınadı. Başkan Fadıloğlu, “Böylesine hain saldırıyı düzenleyen terör örgütünü şiddetle lanetliyorum” dedi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Ankara’daki terör saldırısı nedeniyle kınama mesajı yayımladı. Başkan Fadıloğlu mesajında, “Milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine ve geleceğimize kasteden bu saldırılar hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Ülkemizin huzur, güvenlik ve istikrarını bozmayı amaçlayanlar karşısında milletimiz tek yürek olarak kararlı bir duruş sergileyecektir. Yaşanan bu elim olay nedeniyle terörü lanetliyor, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Tüm ulusumuzun başı sağ olsun” dedi.

Meral KINACILAR