"Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilâtı ve hükümettir ki, onun ismi Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millettir ve millet hükümettir. Artık hükümet ve hükümet mensupları kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır. Mustafa Kemal Atatürk / 1925

Cumhuriyet Bayramı'nın 92. yıldönümü bir çok etkinlikle kutlanacak. Vali Ali Yerlikaya'nın tebrikleri kabulü ile başlayacak kutlamalar, Kamil Ocak Kapalı Spor Salonu'nda sürecek. Vali Yerlikaya saat 09'da makamda tebrikleri kabul edecek ardından ise protokol üyeleri Kamil Ocak Kapalı Spor salonuna geçecek. Burada törene katılananların bayramını kutlayacak olan protokol mensupları ardından ödül törenine katılacak ve halk oyunları gösterisi ile tören sona erecek.

KUTLAMA MESAJLARI

YERLİKAYA: GURURLUYUZ

Vali Ali Yerlikaya, "Asırlarca hür ve bağımsız yaşamış Türk Milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşını kazanarak, bunu Cumhuriyetle taçlandırdığı günün 92’nci onur yılını kutlamanın gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Atamızın en büyük eserim dediği ve bizlere emaneti olan Türkiye Cumhuriyetini yüceltmek, bölgesinde lider bir ülke yaratmak bizlerin boyun borcudur. Daha kalkınmış bir Gaziantep ve daha kalkınmış bir Türkiye için el ele, gönül gönüle iş birliği ve dayanışma içinde Cumhuriyetimizi daha aydınlık yarınlara taşımamız gerekmektedir. Her yanı işgal edilmiş vatan topraklarında, adeta yoktan var edilen modern Türkiye Cumhuriyetini, aynı şevk ve heyecanla sonsuza kadar yaşatacağız"

ŞAHİN: KURTULUŞ DESTANI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Şahin, mesajında, Cumhuriyetin ilanının Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan kurtuluş destanının varış noktası olduğunu söyledi. İmkânsızlıklar içinde ve her safhası zorlu mücadelelerle dolu olan ancak milletimizin azim ve kararlılığıyla sürdürülen Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasıyla ilan edilen Cumhuriyet’in tam bağımsızlığımızın ve geleceğimizin en büyük güvencesi olduğunu belirten Şahin, kadınıyla, erkeğiyle, tüyü bitmemiş yetimiyle tüm milletin tek yürek, tek bilek olarak yazdığı bu kurtuluş destanının aslında büyük fedakarlıklar ve kahramanlıkların öyküsü olduğunu vurguladı.

TAHMAZOĞLU: İLELEBET YAŞATACAĞIZ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Cumhuriyetin kuruluşunun 92’nci yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajla Cumhuriyet Bayramını kutladı.Başkan Tahmazoğlu, "Türk Milleti, kendine emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak ırk, dil, din farkı gözetmeksizin, Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan tüm unsurlarımızla birlikte barış ve huzur içerisinde geleceğe azimle yürüyerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ilelebet yaşatmak en büyük hedefimizdir"

FADILOĞLU: TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Başkan Fadıloğlu, “Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” ifadesini kullandı. Fadıloğlu, "Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Cumhuriyetin ilanı, milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Cumhuriyet, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesidir"

GÜLVEREN: DÖNÜM NOKTASI

Emniyet Müdürü Erhan Gülveren ise, "Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Cumhuriyetin ilanı, milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu tarihi gün dolayısıyla, başta büyük devlet adamı ve Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden devlet adamlarımızın, vatanımızın ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü için can veren tüm aziz şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, Kahraman Gazilerimize en derin şükranlarımı sunuyor, tüm Gaziantepli hemşerilerimin “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle tebrik ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum”.

EKİCİ: CUMHURİYET’LE UYGARLIĞA KAVUŞTUK

CHP Gaziantep 1. sıra milletvekili adayı Akif Ekici, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında “Kurtuluş Savaşı ile düşmandan kurtulan ve bağımsızlığına kavuşan ülkemiz, Cumhuriyet ile de çağdışılıktan kurtularak uygarlığa kavuşmuştur” dedi. Cumhuriyet kazanımlarına sonuna dek sahip çıkmamız gerektiğini söyleyen Ekici şöyle devam etti: “Ümmetçiliğin, kulluğun, tek kişi iktidarının, bağnazlığın hüküm sürdüğü bir yapıdan ulus devletin, vatandaşlığın, millet iradesinin, çağdaşlığın hüküm sürdüğü bir yapıya geçmemiz Cumhuriyet’le mümkün olmuştur. Cumhuriyet yönetimi tüm yurttaşları kucaklamış, herkesi eşit haklara sahip kılmıştır. Tüm yurttaşlarımız Cumhuriyet’e ve kazanımlarına sonsuza dek sahip çıkacaklardır.”

NAKIBOĞLU: BAĞIMSIZLIK DESTANI

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, Cumhuriyet'in 92'inci yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, Cumhuriyetin bağımsızlık destanı olduğunu kaydetti. Nakıboğlu mesajında, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte egemenliğin kayıtsız şartsız millete verildiğini belirterek, “Bugün kuruluşunun 92. yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyet, şanlı tarihimizdeki yeniden dirilişin adıdır. Milletimizin ortak iradesi ve büyük bir iman gücü ile mücadele ederek kazandığı bir bağımsızlık ve özgürlük zaferidir. Bizlere miras bırakılan Cumhuriyeti yaşatmak ve yüceltmek en büyük vazifemizdir” dedi.

TOPÇUOĞLU: KENETLENMEK ZORUNDAYIZ

Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. Yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Cumhuriyetimiz ve demokrasi için kenetlenmek zorundayız” dedi. Topçuoğlu, “Bugün görüyoruz ki ülkemizin ve milletimizin her zamankinden çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu güne kadar ülkemizin geldiği süreç göz önüne alındığında bu gün Türkiye Cumhuriyeti Devleti bulunduğu coğrafyanın en güçlü devletlerinden birisi olup ekonomik büyüme açısından bakıldığı zaman ise dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde son dönemlerde yaşanan terörün en kısa zamanda önüne geçilmesi, siyasi belirsizliğin ortadan kaldırılarak istikrarın ve güven ortamının yeniden tesis edilmesi elbette önümüzdeki yıllar ve başlatılan kalkınma hamlesinin devamlılığı için önemli olacaktır” diye konuştu.

KONUKOĞLU: BİRLİK VE BERABERLİK KORUNMALI

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı gururla kutladıklarını belirtti. Konukoğlu, yayımladığı mesajında, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir kahramanlık destanı yazılarak kazanılan milli mücadele sonucunda kurulan Cumhuriyetimizin 92. yıl dönümüne ulaşmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade etti. Cumhuriyetin ilanı ile egemenliğin kaynağının millete ait olduğunun kabul edildiğine vurgu yapan Konukoğlu, Cumhuriyetin tüm değerleriyle birlikte sonsuza kadar yaşatılmasının herkesin ortak sorumluluğu olması gerektiğini belirtti.

KISA: BÜTÜNLÜĞE İHTİYAÇ VAR

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, "Aziz Milletimiz, insan karakterine en uygun rejim olan Cumhuriyet rejimi ile kazandığı değerleri, toplum hayatının vazgeçilmez unsuru olarak benimsemiş, karşılaştığı sorunları ise Cumhuriyet'e olan sadakati sayesinde birlik ve beraberliğinden ödün vermeden aşmayı bilmiştir. Cumhuriyetimizin 92. yılını kutladığımız bu günlerde, geleceğe büyük bir ümit, inanç ve gayretle yürümek azmi ve de kararlılığı içindeyiz. Vatanımızın bölünmez bütünlüğüne ve ulusumuzun birliğine her zamankinden daha çok ehemmiyet veriyoruz"

YILDIRIM: KENETLENMEYE İHTİYACIMIZ VAR

Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. “Üzerinde yaşadığımız bu topraklar, canlarını hiçe sayarak, vatanın ve milletin bağımsızlığı uğruna gözünü kırpmadan canlarını veren şehitlerimizin armağanıdır” diyen Dr. Yıldırım, mesajında devamla şu görüşlere yer verdi: “Türk Milleti azmin, kararlılığın, birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini en zor günlerinde vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti bunun en güzel örneğidir. ‘Cumhuriyet; fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister’ diyen Büyük Önderimiz ve aziz şehitlerimizin kutsal emanetçileri olarak Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum.”

ÇIKMAZ: TÜRKİYE'NİN TEMİNATI CUMHURİYET

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Türkiye’nin 92 yılda hiçte küçümsenemeyecek bir noktaya geldiğinin altını çizerek önümüzdeki süreçler için daha çok çalışılması gerektiğini ve özellikle 21.yüzyıl standartlarında gençlerin yetiştirilmesine olanak verecek eğitim kurumlarının ve politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulduğu koşullar hakkında da bilgiler veren GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz , "Türkiye’nin bağımsızlık ve istikbali için bir olacağız, birlik olacağız. Kenetleneceğiz ve tek yürek olarak ülkemize ve milletimize karşı oynanan oyunların boşa çıkmasını sağlayacağız” dedi.

YILMAZ: VATANIMIZA SAHİP ÇIKIN

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk başkumandanlığında aziz şehitlerimizin ve milletimizin büyük fedakarlıklarla kurduğu Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırmak hepimizin en önemli vazifesi ve sorumluluğudur. Millet olarak amacımız o günlerden bugünlere büyük zorluklarla taşıdığımız vatanımıza sahip çıkmaktır"

TİRYAKİOĞLU: CUMHURİYETİ KORUYACAĞIZ

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Cumhuriyetin kuruluşunun 92.yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını büyük bir gurur içerisinde kutladıklarını ifade eden Tiryakioğlu, yayımladığı mesajda Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünün en büyük teminatının Cumhuriyet olduğuna dikkat çekti. Tiryakioğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi: “Millet olarak kardeşliğimizin ve birliğimizin öneminin bir kez daha ortaya konulduğu bu önemli günde, bize bugünlerimizi armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum."

SINAV: CUMHURİYETE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, “Dünyada çok az ulusa nasip olan büyük bir azim ve kararlılık örneği sergilenerek kazanılan Milli Mücadele sonrası, büyük engellere rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bu amaç için şehit düşen pek çok isimsiz kahramanın bize, bu topraklarda yaşayan herkese, yüce Türk milletine, bıraktığı en büyük emanettir” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT