Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Gaziantep’e gelişinin 81. yıldönümü Gaziantep’te düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

26 Ocak 1933 yılında Gaziantep’e gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün, Gaziantep’e gelişinin 81. yıldönümü nedeniyle Gaziantep’te demokrasi meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı. Çelenk sunumu töreni ardından Atatürk’ün Gazianteplilere ilk seslendiği yer olan bina önüne kadar yürüyüş düzenlendi. Demokrasi meydanında başlayan yürüyüş İstasyon Caddesi, Maarif Kavşağı, Atatürk Bulvarı güzergahında devam ederek tarihi bina önünde son buldu.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPILDI

Atatürk’ün Gazianteplilere hitap ettiği yer önünde açıklama yapan Gaziantep Vali Erdal Ata, “Birinci dünya savaşı sonunda işgal kuvvetleri Osmanlı imparatorluğunu parçalama ve paylaşma planını uygulamak üzere elimizde kalan son vatan parçası Anadolu’ya saldırmışlardır. Vatanımızın dört bir yanını işgal edip Anadolu’nun sahipsiz kaldığı her şehir ve kasabanın kendi mücadelesini verdiği günlerde Antepliler büyük önderin yaktığı hürriyet meşalesinin arkasından koşarak topraklarını işgal etmek isteyen Fransızlara karşı hiçbir yerden yardım ve destek almadan 11 ay kahramanca şehirlerini korumuşlardır. Antepliler bedelini 6 bin 317 şehit vererek ödedikleri o müthiş direniş Anadolu insanına yeniden ümit olmuş, inanç olmuş ve milli mücadelenin başlamasına da öncülük etmiştir. Gaziantep’in milli mücadele döneminde yazdığı kahramanılık destanı yakından bilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk gazi şehrimizi 81 yıl önce 26 Ocak 1933 yılında teşrifleri ile onurlandırmış.”dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise günün anlam ve önemine ilişkin açıklama yaparak şunları söyledi:

“26 Ocak 1933’te Ulu önder Atatürk Gaziantep’e teşrif ettiler. Biz buna iki gazinin buluşması diyoruz. Çünkü istiklal savaşında ki tarihe mal olmuş. Kahramanlıkları ile ünlü bu şehir genci, yaşlısı, kadını, erkeği ile şehrini işgalcilere kaptırmayan bu şehir. Savaş devam ederken Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gazilik unvanı ile ödüllendirilmiştir. Ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk her konuşmasında bu şehirdeki kahramanlıklardan bahsetmiştir. 1930 senesinin böyle bir karlı, soğuk kış gününde Ulu Önder Atatürk Gaziantep’e geldi. Bu bulunduğumuz meydanda Anteplilere hitap etti. Onların kahramanlıklarını övdü. Onlara gösterdiği kahramanlıklar için şehrini işgalcilere kaptırmadıkları için teşekkür etti.”

KATILIM YOĞUNDU

Düzenlenen etkinliğe Gaziantep Vali Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Yapılan etkinlik sonrası İstanbul Gaziantepliler Anadolu lisesi öğrencileri ve Edebiyat Öğretmeni Ali Güneş’e çeyrek altın takıldı.

Yağan yağmurun ardından program son buldu.