Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in seçim vaatleri arasında yer alan 50 Bin konut projesinin lansmanı Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla yapıldı. TOKİ Başkanı Turan, projenin adeta yeni bir kent inşası anlamında geldiğini vurguladı. Bakan Şimşek ise 50 bin konut, Gazi Ray projesinin çok önemli olduğunu belirterek, Gaziantep'i küçük Amerika'ya benzetti. Şimşek, "Gaziantep küçük bir Amerika, büyük bir cazibe merkezi" dedi. Başkan Fatma Şahin de 50 bin konutluk projenin kentin geleceği açısından çok önemli olduğunu, projenin tamamlanmasıyla sanayici ve işçilerin refahının artırılacağını, kentteki trafik gibi bir çok sorunun da çözümleneceğine dikkat çekti.

8.5 MİLYON M2 ALANA KURULUYOR

5. Organize Sanayi Bölgesi'nin yanında, Dündarlı, Yalangoz, Karacaören, Övündük sınırları içerisinde. 8.5 milyon m2 alana yeni bir şehir kuruluyor. İlk etapta 3 bin konutun hayata geçirilmesinin hedeflendiği proje yaklaşık 10 milyar liraya malolacak. Yeşil alanlar, hava koridorları, ulaşım, otoparlar, eğitim ve sosyal tesislerin son derece yüksek standartlarda planlandığı yeni yaşam alanında geleneksel mimari, mahalle kültürüne de özel önem verildi. Fatma Şahin: "Şehri gri alanlardan çıkarıp yeni yaşam alanları oluşturmamız gerekiyor. Bunu planlarken mimarları, mühendisleri ve uzmanları da sistemin içine alacağız"

UZMANLARA BAKIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda yapılan toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanısıra, Vali Ali Yerlikaya, Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç'in yanısıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, belediye personeli katıldı.

ŞAHİN: YEREL AKTÖRLER DE İŞİN İÇİNDE OLACAK

Lansmanın açılışında konuşan Fatma Şahin, "Şehri gri alanlardan çıkarıp yeni yaşam alanları oluşturmamız gerekiyor. Bunu planlarken mimarları, mühendisleri ve uzmanları da sistemin içine alacağız. Yani yerel aktörler de olacak. Vatandaş memnuniyetini artırmak bize düşen bir sorumluluk. Oda başkanları her zaman yanımızda. Radikal kararlar almamız gerekiyor. Bu şehri nereye taşıyacağız. Göçü aşa, işe, berekete sağlıklı büyümeye nasıl dönüştüreceğiz kim ne derse değil uzmanlar ne söylüyor ona bakıyoruz. Gaziantep’teki yetişmiş insan gücünü sistemin içerisine alarak yerli bir model oluşturacağız" dedi.

GAZİANTEP EN REKABETÇİ 7 ŞEHİRDEN BİRİ

Şahin, dünyada artık sürdürülebilir kalkınmadan bahsedildiğini anlatarak, "Toplumlar yalnızca ülkeleriyle değil, şehir, birey ve odalarıyla da büyük bir rekabet içerisinde. Ve bu rekabette kaliteli büyümeyi sağlayanlar bu yarışın birincisi olacak. Kaliteli büyüme de bugün G20’nin esas gündemlerinden bir tanesi. Kaliteli büyümede en önemli şey kapsama, kapsayıcılık. Herkesin içerisinde olduğu, herkesin burada kendini özel hissettiği bir büyüme modeli. Bu şehircilik anlayışıyla da büyük resme bakıyoruz. Dünya Bankası’nın yaptığı araştırmaya göre Gaziantep dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biri" diye konuştu.

BENDE HAYATLI BİR EVDE BÜYÜDÜM

Bugün büyükşehirlerdeki en büyük sorunun bireyselleşme ve mutsuzlaşma olduğunu ifade eden Şahin, “Öyle bir şehir kuracaksınız ki bugün insan ilişkilerinin maksimum olduğu bir altyapıyı size verecek. Bu yalnızca ekonomik bir mesele değil. Ama aynı zamanda kültürel bir mesele. Ben de hayatlı, kuyusu olan bir evde büyüdüm. Geçmişi bu kadar kimlikli ve kültürlü olan bir şehrin mutlaka yeni bir şey söylemesi lazım” dedi.

BAKAN ŞİMŞEK:GAZİANTEP KÜÇÜK BİR AMERİKA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te Zeugma Mozaik Müzesi'yle başlayan önemli projelerin hayata geçirildiğini belirtti. 50 bin konut, Gazi Ray projesinin çok önemli olduğunu belirten Şimşek, Gaziantep'i küçük Amerika'ya benzetti. Şimşek, "Gaziantep küçük bir Amerika, büyük bir cazibe merkezi" dedi.

50 BİN KONUT HAYAL DEĞİL

50 bin konutun hayal olmadığını söyleyen Şimşek, "Hayal ticareti değil şu anda yolları yapılıyor ihalesi gerçekleşecek. Gaziantep'te sanayici işçi kaygılanmasın. Yanıbaşımızda kaos savaş acı var. Ama Allah'ın izniyle Gaziantep dış şoklara rağmen dünyada sanayi, işçi, kültür, turizm, tarih merkezi olacak. Tecrübeli, birikimli bir büyükşehir belediye başkanı ve çalışkan ilçe belediye başkanlarımız var. Burada başarılı bir TOKİ var" diye konuştu.

İŞÇİLER METRODA KİTAP OKUYACAK

Gazi ray projesine değinen Şimşek, "İhalesi tamamlanıyor. Gazi ray 25 km'lik hızlı bir metro. 200-250 bin insan merkezden OSB'ye gidip geliyor. Bu projeyle trafik çevre kirlili sorunlarını da ortadan kaldırıyoruz. Londra, New York'ta olduğu gibi işçi metroda kitabını, gazetesini okuyacak" dedi.

ÖRNEĞİ BELKİ ÇİN'DE VARDIR

'19.4 km tünelle şehri İskenderun'a bağlayacağız' diyen Şimşek, "Gaziantep'e kaliteli ve ucuz su getirebilmek için 800 Trilyonluk su projesi var. 1.2 katrilyonluk tünel ve yol projesi var. 50 bin konut için 10 milyarlarca projeye başlıyoruz. Bu proje seçim öncesi hayal ticareti değil. Gerçekçi projeden bahsediyoruz. Örneği belki Çin'de görülebilir" dedi.

PROJE KENTİN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Maliye Bakanı Şimşek de önümüzdeki yıllarda Gaziantep’i sadece Türkiye ve Ortadoğu ölçeğinde değil, küresel ölçekte en büyük sanayi üretim üssüyle birlikte, ticaret, kültür, turizm ve sağlık üssüne dönüştürmeyi umut ettiklerini belirtti.

BÜYÜK BİR BAŞARI VAR

Şimşek, "Gaziantep büyük bir cazibe merkezi. Türkiye’nin dört bir köşesine özellikle Doğu ve Güneydoğu’dan nerede sermayesi olan varsa gelip önce bir Gaziantep’te üretim yapmayı planlamış, Gaziantep’e yerleşmiş. Gaziantep’de zaten muazzam bir girişimcilik ruhu var, zaten büyük bir başarı var. Buna ilaveten tabi ki iş, aş umuduyla da Gaziantep’e yüz binlerce insan göç ediyor" dedi.

GAZİANTEP İLK 10'A GİREBİLİR

Gaziantep’in küresel merkezler arasında en rekabetçi ilk 10’a girebilecek nitelikte olduğunu dile getiren Şimşek, kentin bu konumunu güçlendirecek çok önemli bir adım atıldığına dikkati çekti.

SORUNLARIN BAŞINDA KONUT GELİYOR

Kentin Suriye meselesinden öncede çok yoğun göç aldığına işaret eden Şimşek, “Suriye’den gelen misafirlerimizle birlikte konut sorunu en büyük sorunlardan bir tanesine dönüşmüş durumda. Şimdi bunun üzerinden siyaset yapabilirsiniz, bunu siyaseten istismar edebilirsiniz, ama biz çözüm üretmeyi tercih ettik. Çünkü hiçbir slogan hiçbir istismar çözümün, üretimin yerini tutmaz. Biz şimdi Gaziantep’te sorunları tespit ettik. Sorunların başında da konut geliyor. Bu konut sorununu ciddi bir şekilde çözme çabasına girdik” şeklinde konuştu.

BU PROJE ÇOK ÖNEMLİ

Projenin çok önemli olduğunu ve kentin gücüne güç katacağına vurgu yapan Şimşek, Gaziantep’in şu anda Türkiye’nin çok önemli bir lokomotifi, ana motorlarından birisi olduğunu belirterek, “Yani Türkiye önümüzdeki dönemde uçuşa geçecekse bu Gaziantep gibi lokomotifler, motorlar üzerinden olacaktır” şeklinde konuştu.

TURAN: YENİ BİR KENT İNŞA EDİLİYOR

TOKİ Başkanı Turan ise yıllık ortalama 50 bin konut üreten bir yapıya sahip olduklarını ifade ederek, TOKİ'nin konut üretimindeki yüksek tecrübesini yeni bir safhaya taşıdığını, bundan böyle idarenin sadece bina inşa etmekle yetinmeyeceğini ve yeni yerleşim alanları kuracağını vurguladı. Gaziantep'te hayata geçirilecek projenin, 8,5 milyon metrekarelik alanda 50 bin konutluk bir çalışmayı içerdiğine işaret eden Turan, bu projenin adeta yeni bir kent inşası anlamında geldiğini vurguladı.

ÇOK BOYUTLU PLANLADIK

Gaziantep'te hayata geçirilen çalışmayı çok önemsediklerini dile getiren Turan, şöyle devam etti:"Bu büyüklükteki bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla tasarımcılar, şehir plancıları, sosyologlar, mimar ve mühendislerce çok boyutlu olarak planladık. Fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçeklerini inceleyerek projelendirdik."

300 BİN NÜFUS BARINACAK

300 bin nüfuslu Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin 2023 yılına kadar aşamalı olarak tamamlayacağını belirten Turan, projenin kentin mevcut yerleşimleriyle güçlü bağları olacağını bildirdi. Ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez niteliğine sahip olacak projenin sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfusu barındıracak yeni bir yerleşim bölgesinin olacağını belirten Turan, projenin ilk etabında 3 bin konut üretimi yapılacağını kaydetti.

TÜM DEMOGRAFİK ZENGİNLİKLER BİR ARADA OLACAK

Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde, dar ve orta gelir grubu vatandaşların yanı sıra, konut ihtiyacı bulunan Organize Sanayi Bölgesi çalışanları için özel kontenjan ayrılacağını dile getiren Turan, projenin geleneksel mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileriyle toplumun tüm demografik zenginliklerini bir arada barındıracağını belirtti.

PROJEDE HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

Projenin aynı zamanda, şehirlerin yerel dokusunu sosyal konut üretimlerine yansıtma hedefiyle "TOKİ Yerel Mimari Uygulama" konsepti geliştirildiğini hatırlatan Turan, şunları dile getirdi:"Gaziantep için kurgulanan modelde, geleneksel Antep Evi’nin bir avlu etrafında şekillenmiş mimari unsurlarına yer veriliyor. Bir mahalle kurgusu içinde, mahallenin yeşil alanla çevrelenmesi, farklı ölçeklerde meydanların oluşturulması, araç yollarının sınırlandırılması, engellilerin kullanımını da içeren otoparklarla, ulaşım ağının ağırlıklı olarak yaya öncelikli ele alınması, projenin temel tasarım ilkelerini oluşturuyor. Cami, mahallenin merkezinde ticari ve diğer fonksiyonlarla ilişki içinde kurgulanırken, zemin katlarda manav, kasap, bakkal gibi esnafın hizmet vereceği geleneksel sokak yaşamından esinlenilen alışveriş alanları da proje tasarımı içinde yer alıyor."

3 BİN KONUTUN İLK ADIMLARI ATILACAK

Turan, TOKİ olarak yapılara, az katlı, yatay konut ve mutlak kalite prensibi ile baktıklarını dile getirerek, "Bu proje mega proje. Gözbebeğimiz olacak. Diğer şehirlerde arazi bulamıyoruz. Burada Bakan Bey'in büyük emeği var. 5 yıl içinde Gaziantep'in uluslararası alanda örnek alınacağı bir proje olacak. Ocak ayında şantiye kurulmuş olacak ve 3 bin konutun ilk adımları atılacak" dedi.

EV SAHİBİ OLMA YOLU

İnsanlara kira öder gibi ev sahibi olma yolunu açtıklarını dile getiren Turan, "Gaziantep'te memur kardeşlerimiz konut konusunda zorlanıyor. Yeni bir yaşam alanı yaratacak bu projelerle bu sorunlarında önüne geçilecek. Gaziantep bu projeyle örnek ve pilot bir şehir" dedi.

CİHAN: ŞEHRE 15 KM UZAKLIKTA

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, 10 aylık bir çalışma yaptıklarını, ortaya çıkan projenin mimar, mühendis, sivil toplum kuruluşları ile belediyenin ürünü olduğunu söyledi. Cihan, "Yani sivil işbirliği yaptık. 5. Organize Sanayi Bölgesi'nin yanında, Dündarlı, Yalangoz, Karacaören, Övündük sınırları içerisinde. 8.5 milyon m2 alana yeni bir şehir kuruluyor. Bu alan şehre 15 km uzaklıkta" dedi.

KONUTLAR BİRBİRİNE SAYGILI

1. etabın çalışmasının yapıldığını anlatan Cihan, "1 milyon m2 alan üzerinde kent merkezleri, yeşil alanlar, eğitim ve sosyal tesisler, ulaşım son derece yüksek standartlarda planlandı. Hava koridorları oluşturuldu. Yeşil vadi var. Geleneksel mimariye ağırlık verildi. Otoparklar, güvenli yürüyüş alanları planlandı. Mahalle kültürü çok önemli. Bunlara dikkat edildi. Her şeyi içinde çözmüş bir şehir. Konutlar birbirine saygılı, 250-300 bin kişi yaşayacak. 40 metrelik yol Yavuzeline bağlanacak" diye konuştu.

VALİ YERLİKAYA: GAZİANTEP'İ

ÖRNEK GÖSTERECEK BİR PROJE

Vali Ali Yerlikaya da, şehrin göç almasının yeni konut alanları ihtiyacı doğurduğunu, bazı mahallelerde acilen yenileme gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşümde şehrin belli bir noktaya geldiğini belirten Vali Yerlikaya, 50 bin konut projesinin önemli bir proje olduğunu belirterek, "Burada 300 bin nüfus yaşayacak. Arsa maliyeti sıfır. 50 bin konut yeni şehir tasarlanıyor. Gaziantep'i dünyaya önek gösterecek bir proje. Bu proje hepimizi heyecanlandırıyor" dedi. Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR