Doğumda ölen anne ve bebek için 700 bin liralık tazminat davası 31 yaşındaki Feride Aslan 2012 yılı mart ayında üçüncü çocuğunun doğumu için özel bir hastaneye gitti. Bebek ölü doğarken, kanaması durmayan Feride Aslan ise sevk edildiği Tıp Fakültesi'nde yaşamını yitirdi. Eşi ve bebeğinin ölüm haberiyle yıkılan fabrika işçisi Hayri Aslan, ihmal iddiasıyla dava açtı. Aslan, maddi tazminatı bilirkişinin belirleyeceği davada manevi olarak 700 bin lira talep etti.BEBEĞİN ADINI ÇINAR KOYDULAROcaklar Mahallesi'nde oturan Beyzanur ve Samet isimli iki çocuk annesi Feride Aslan, üçüncü çocuğuna hamile kaldı. Hamileliği süresince özel bir hastanede kontrollere giden Feride Aslan, sağlıklı olduğu belirtilen ve adını 'Çınar' olarak belirledikleri bebeğin son kontrolüne 19 Mart 2012'de gitti. Yanında kardeşi Mahmut Kurt ve akrabası Remziye Aslan ile birlikte hastaneye giden Feride Aslan'a, yapılan kontrollerde doğum zamanının geldiği belirtildi. Feride Aslan'ın odaya alınmasının ardından özel sağlık merkezinin Kadın Doğum Uzmanı doktor F.B., iddiaya göre mesai saatinin bitmesinin ardından görevli ebeden doğumu yaptırmasını isteyerek hastaneden ayrılıp, evine gitti.HİJYENİK ORTAMDA DOĞUMDoğum odasında suni sancı verilen Feride Aslan, ilkel ve hijyenik olmayan bir ortamda doğum yapmaya zorlandı. İddiaya göre, Aslan doğum odasında ameliyathaneye alınmadan yere açılan bir çarşafın üzerine yatırılarak ve karnına bastırılarak doğum yapmaya zorlandı. Uğraşlar sonucu Feride Aslan'ın doğumu gerçekleşti ancak sağlıklı olduğu belirtilen bebek ölü olarak dünyaya geldi.

ANNE KAN KAYBINDAN BAYGINLIK GEÇİRDİ

Doğumu güçlükle gerçekleşen Feride Aslan, kanaması durmayınca baygınlık geçirdi. Bunun üzerine telaşlanan görevliler, doğum süresince hiçbir müdahalede bulunmayan hastane doktorlarından C.B.'nin eşine haber verdi. Doğum odasına giren doktor, kanaması durmayan kadını Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk etti. Baygın vaziyette Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne götürülen Feride Aslan, evrak eksikliği nedeniyle bir süre bekletildikten sonra alındığı serviste yaşamını yitirdi.

EŞİ HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATTI

2 çocuğunun annesi eşi Feride Aslan'ı ve adını Çınar olarak belirledikleri bebeğini kaybeden baba Hayri Aslan, bu iki ölümden sorumlu olanların cezalandırılmaları için 2013 yılında hukuki mücadele başlattı. İhmalle suçlanan özel hastane doktorları suçlamaları kabul etmezken, maddi tazminatı bilirkişinin henüz belirlemediği dava kapsamında Hayri Aslan, hastaneden ise 700 bin lira tazminat talebinde bulundu.

"SORUMLULAR CEZALARINI ÇEKSİN"

Aynı gün içinde eşini ve bebeğini kaybeden baba Hayri Aslan, başka insanların aynı acıyı yaşamamaları için olayda kusuru olanların cezalarını çekmelerini istedi. Olay sırasında iş nedeniyle eşinin yanında olmadığını ifade eden Aslan, "Olaydan önce ben iş için Irak'a gitmiştim ve o gün karımın yanında olamadım. Olaydan sonra yakınlarım beni aradı ve sadece bebeğin öldüğünü söylediler. Gaziantep'e geldiğimde eşimin de öldüğünü öğrendim. Müjdeli haber beklerken yuvam yıkıldı. Tek istediğim suçu olanların cezalandırılması ve başka yuvaların yıkılmaması" dedi.MANEVİ DAVA AÇTIEşinin sabah saatlerinde hastaneye gitmeden önce kendisini aradığını anlatan Aslan, "Eşime hastanede doğum için suni sancı veriyorlar. Akşam saat 5'ten sonra da mesai bitince doktor evine gitmiş. Sağlık merkezinde sadece ebe kalmış. Sonra karımın sancıları artmaya başlamış. Belkide ameliyatlık bir durum ama normal doğum yaptırmaya çalışmışlar. Doğum gerçekleşmiyor. Bunun üzerine telefonla aranan doktorun yönlendirmesiyle ebenin yaptırdığı doğumda bebek ölü doğuyor. Karımın kanaması durmayınca baygın halde başka hastaneye sevk ediyorlar ve orada eşim vefat ediyor. Biz şimdi dava açtık ve 700 bin lira manevi tazminat istiyoruz. Bu parayı kazanırsak eşimin geride bıraktığı miras olan 2 çocuğumun eğitimi için harcayacağım" diye konuştu.

AVUKAT ÖZTÜRKMEN: KARAR ÖZEL HASTANELERE ÖRNEK OLMALI

Ailenin avukatı Hasan Öztürkmen ise başlattıkları hukuki sürecin devam ettiğini ifade etti. Davada çıkacak sonucun özel hastanelerin hastalara bakışını değiştirecek şekilde olması gerektiğini ifade eden Öztürkmen, "Açtığımız dava devam ediyor. Davada maddi manevi tazminat talebinde bulunduk. Mahkemeden maddi tazminat talebi bilir kişilerce sabit olacağı için anne ve bebeğin ölümünden dolayı 700 bin lira manevi tazminat talebinde bulunduk. Bu konuda çok daha az miktarlara karar verilecek olursa özel hastanelerde bu tür ölümlerin önüne geçilemeyecektir" dedi. DHA