7 Haziran 2015de yapılacak genel seçimlerde, siyasi partiler için aday belirleme çalışmaları son aşamaya geldi. 7 Nisanda seçim kurullarına verilecek listeler için farklı yöntemler kullanan siyasi partiler çeşitli taktiklerle diledikleri adayı seçime sunma telaşında.

Temayül yoklaması, önseçim,ön yoklama, fermuar sistemi, sivil toplum kuruluşlarına sunma, mülakat, kamuoyu araştırması vs. süreçleri tamamlamaya çalışıyorlar. Flaş transferler, farklı adaylar, kamuoyunda sevilen isimler üzerinde de partilerin çalışmaları var.

Yani halkın seçtiği izlenimi yaratmak için her yol deneniyor ama her sonuca rağmen istenilen aday ,sıralamada oluyor.

Fakat ben şunu biliyorum ki hangi yöntemi kullanırsa kullansın partiler, mutlaka istedikleri adaylarla seçim sürecini yaşayacaklar, burada yapılan uygulamalar sadece partililerin ve vatandaşın sürece katılımının sağlandığı düşüncesini ortaya koymaya çalışmaktan öte bir şey değildir.

Yani demokrasinin gereği olan halkın seçtiği söylenen vekiller aslında liderlerin seçimi ile gerçekleşiyor. Çünkü siyasi partiler yasası ve seçim sistemi demokrasiye uygun değil. Bu seçim sisteminin ve partiler yasasının yanlış olduğunu her seçim sürecinde tüm partilerden duyarız ama ne hikmetse değişim içinde ciddi bir çaba gösterilmez ve bu şekilde de halkın oyunun tamamı parlamentoda temsili bulunmaz.

Seçimlerde oy kullanım oranı % 80lerde.Vatandaş nasıl olsa oy vereceği paeti barajı geçmez düşüncesiyle oy kullanmaya gitmiyor y ada farklı bir partiye oy veriyor.Bundan dolayı da halkın oylarının neredeyse %30u temsilini bulmuyor. Barajı geçen partilerin bir sıkıntısı yok.Değişim isterler ama iş ciddiye binerse ortada yoklar. Sonra da adı demokrasi olur.Artık nasıl bir demokrasiyse bu?! Ha bu arada bir de ileri demokrasi var onu da anlamış değiliz,demokrasiyi bulmadan ilerisini bulacağız sanırım.

Kısacası her şeyi doğru olarak söylesek de yaşananlardan her zaman farklıdır. Çünkü doğruları uygulamak kolay olmadığı gibi kişisel çıkarlarımıza da uymaz. Bu nedenle düşünen çoğu insan siyasi sürece katılmadığı gibi süreci inandırıcı da bulmaz.

Aslında siyasete, herkesin katılımı sağlanacak sürecin getirilmesi gerektiği gibi demokrasinin oluşumu içinde zorunluluktur. Fakat kişisel çıkarları olan siyasilerden bunlar beklenmez. Bir iki başlıkta demokrasiyi tarif edelim ,siz karar verin söylenenle yapılanın aynı olup olmadığını.

DEMOKRASİ NEDİR?

Demokrasi: Halkın kendi kendisini yönetmesi sistemine dayanan bir yönetim şeklidir. Demokraside halk kendini yönetecek kişileri belli bir süre için seçer.

Vatandaşların rol aldığı hükümet şeklidir. Vatandaşlar doğrudan ya da temsilciler vasıtasıyla hükümette yer alabilirler. Demokrasi toplumdaki siyasi, ekonomik, dini, kültürel, etnik, yasal eşitlik konularında öne çıkan bir anlayıştır. Yasal eşitlik, özgürlük ve hukukun üstünlüğü demokrasinin en önemli unsurlarıdır.