Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 257 bini kamplarda olmak üzere yaklaşık 2 milyon Suriyelinin sağlık hizmetlerini koordine ettiklerini söyledi. Gümüş, "Hastanelerimizde 402 bin yatış ve 294 bin ameliyat gerçekleştirildi. 64 bin 500 doğum yapıldı" dedi.

Gümüş, 2. Suriye Koordinasyon Toplantısı'nda, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacıların sağlık sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini belirtti.

Ani gelişen olaylara karşı acil sağlık, halk sağlığı ve kamu hastaneleri hizmetlerini etkin şekilde harekete geçirdiklerini hatırlatan Gümüş, "Bugün itibariyle 257 bini kamplarda olmak üzere yaklaşık 2 milyon Suriyelinin sağlık hizmetlerini koordine ediyoruz" diye konuştu.

Suriye'deki olaylardan dolayı sınırdaki 10 ilde sığınmacı sayısının arttığını hatırlatan Gümüş, buralardan da başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlere göç hareketi olduğunu dile getirdi.

Sığınmacıların sağlık hizmetlerini koordine etmek amacıyla Şubat ayında Şanlıurfa'da toplantı yaptıklarını anımsatan Gümüş, ''Bu toplantıları yapmakla hizmetler kalıcı hale geliyor. İnşallah kısa sürede Suriye'deki savaş ortamı ortadan kalkar ve bu insanlar memleketlerine döner. Bizler de bu hizmetlerin doğru bir şekilde planlanması için 'Suriyeli misafirlerimiz kalıcıymış' gibi çalışmalarımıza devam etmek zorundayız'' dedi.

Gümüş, şimdiye kadar 9 milyon Suriyeli'ninin hastanelerdeki poliklinik hizmetinden faydalandığını vurguladı.

Yaklaşık 814 bin kişinin de polikliniklerden hastanelere sevk edildiğini anlatan Gümüş, şöyle konuştu:

"Hastanelerimizde 402 bin yatış ve 294 bin ameliyat gerçekleştirildi. 64 bin 500 doğum yapıldı. Bunlar çok ciddi rakamlar. Bütün dünyanın izlediği ve ülkelerine almakta zorlandığı bir ortamda Türkiye'nin sığınmacıların sağlık hizmetlerini planlaması en azından halk sağlığı açısından çok ciddi önem arz ediyor.''

Gümüş, kamp ve dışındaki aşılama faaliyetlerinin de planlı şekilde sürdüğünü ifade etti.

Sığınmacılar için 2016 yılında pilot illerde sevk zincirini oluşturacaklarını belirten Gümüş, ''Bununla ilgili bütçenin sözünü Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten aldık. Öncelikle Suriyelilerin sağlık sorunlarının 'tıp merkezi' adı altında ifade edeceğimiz alanlarda çözülmesini amaçlıyoruz. Gerekli görüldüğünde ise buradan da ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına sevkleri sağlanacak" ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı kentlerdeki sağlık sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. (AA)