Gaziantep’ten, Mayıs ayında 556 milyon 670 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yıl Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında düşüşle 556 milyon 670 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.Aylık ihracata göre Gaziantep’in, Mayıs ayında en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sıradaki yerini koruduğunu hatırlatan Konukoğlu, şu bilgileri verdi:
‘’Ocak-Mayıs dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 oranında artarak 2 milyar 779 milyon 382 bin dolara ulaştı. 2013 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise Gaziantep’ten 2 milyar 631 milyon 691 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı.’’
Konukoğlu, Gaziantep’in aylık bazda ihracat rakamlarında uzun bir aradan sonra ilk kez küçük çaplı bir azalma yaşandığını belirterek, şöyle dedi:
“Aylık bazda düşüş geçici bir durum, yıllık bazda artışımız devam ediyor. Ufak çaplı bir gerileme olması üzücü, ancak bu rakamlar bizim potansiyelimizi yansıtmaktan uzak. İnşallah önümüzdeki ayları artılarla kapatarak, özellikle yılın ikinci yarısında tekrar çift haneli çıkışlarla bu kaybı hızlı telafi edeceğiz.’’“İHRACAT HAMLESİNE YENİLERİNİ EKLEMELİYİZ”Sanayi Odası olarak her zaman ihracatçıların yanında olduklarını, ‘’Yeniden İhracat Seferberliği’’ projesi ile üyelerine çeşitli eğitimler verdiklerini ve dış satım yapmalarını desteklediklerini vurgulayan Konukoğlu, bugüne kadar ihracatta büyük bir başarı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Konukoğlu, şehrin dış ticaretindeki gelişime işaret ederek, şunları kaydetti:
‘’2000 yılında 435 milyon dolar olan ihracatımızı yaklaşık on beşe katlayarak geçen yılsonunda 6 milyar 473 milyon dolara, pazar sayımızı 115’ten 173’e çıkardık. 2002 yılında 578 olan İhracatçı firma sayımız da geçen yıl 1.697 oldu. Sadece bu rakamlar bile Türkiye ihracatında önemli bir yer tutan Gaziantep’in potansiyelini gözler önüne sermektedir.
Ancak, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için ihracatta yeni hamleler gerçekleştirmeliyiz. Yüksek teknolojiye dayalı üretim ve ihracat odaklı bir sanayi politikasıyla rekabet gücümüzü artırmalıyız. Bu kapsamda tüm sektörlerimize önemli görevler düşüyor. Bütün firmalarımızın birer ihracat neferi gibi çalışması gerekiyor. Bunun için de Ar-Ge, inovasyon, katma değerli üretim, tasarım ve markalaşma çalışmalarını gündemlerinin ön sıralarına taşımaları gerekiyor.”