Spor Toto Süper Lig’de yapılan bir araştırma Türk futbolunun yabancılaşma içerisinde olduğunu gözler önüne serdi. Ancak en çarpıcı sonuç, Gaziantep oldu. Bir zamanlar alt yapısıyla ülkeye adeta futbolcu ihraç eder pozisyonda olan Gaziantepspor'un, şimdi kadrosunda sadece 1 Gaziantepli futbolcu bulunuyor. Süper Ligde şehrimizi temsil etmesine rağmen, Süper ligde sadece 2 Gaziantepli futbolcunun oynaması akıllara “Gaziantep futbolu nereye gidiyor?” sorusunu getirdi.

Gaziantep futbolu bu konuda, bir başka Süper Lig temsilcisi Sivassporla birlikte, Süper Lig’de şehrinin takımı olmasına rağmen en az futbolcusu olan şehirler oldular. Gaziantepspor’un 28 kişilik kadrosunda ise tek Gaziantep doğumlu isim takımın genç oyuncusu Müslüm Talşik oldu. Süper Ligde forma giyen bir başka Gaziantepli futbolcu da Akhisar Belediyespor’da oynayan Orhan Taşdelen oldu.

52 ÜLKEDEN FUTBOLCU VAR

Spor Toto Süper Lig’inde tam 52 farklı ülkeden oyuncular forma giyiyor. Ligimizde 20 Brezilyalı futbolcu forma giyerken, 14 tane de Portekizli oyuncu top koşturuyor. Gaziantepspor’da forma giyen Putsila ise ülkesi Belarus’u Türkiye’de tek temsil eden oyuncu ünvanını elinde bulunduruyor.

215 TÜRKİYE DOĞUMLU VAR

Süper Lig’de mücadele eden 18 takımda toplam 462 futbolcu forma giymeye devam ediyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun geçen sezon almış olduğu kararla kadroları 28 oyuncuyla kısıtlaması, ligimizde forma giyen oyuncu sayısını düşürmesi gerekirken geçen sezona göre 7 futbolcu arttırması dikkat çekti. Süper Ligde forma giyen 462 futbolcunun, sadece 215 tanesi Türkiye doğumlu olarak forma giyiyor. Geçtiğimiz sezon bu sayının 207 olması, yabancı kuralına rağmen bu rakamı arttırmayı başardı.

GURBETÇİLER DÜŞÜŞTE

Spor Toto Süper Lig’de geçen sezon 153 yabancı uyruklu futbolcu mücadele ederken, yabancı sınırıyla beraber bu rakam 183’e yükseldi

Kısıtlı yabancı hakkından dolayı geçtiğimiz senelerdeki gurbetçi futbolcu sayısı ise bu sezonun en çok dikkat çeken değişimini yaşadı. Süper ligde geçen sezon tam 95 gurbetçi futbolcu top koştururken, bu sezon bu rakam 21 kişilik düşüşle 74’e geriledi. Gaziantepspor’da kadrosunda bulundurduğu 8 gurbetçi futbolcuyla ligde en çok gurbetçi oyuncuya sahip 2. takım oldu.

İşte Gaziantepspor’daki futbolcu dağılımı;

TÜRKİYE DOĞUMLULAR: (8) Alperen Uysal (Balıkesir), Abdulkadir Kayalı, Bora Sevim (Ankara), Mehmet Sedef (Kilis), Süleyman Özdemir, İsmail Hakkı Odabaş (İzmir), Barış Yardımcı (Muş), Muhammet Demir (Trabzon)

GURBETÇİLER: (8) Ferhat Aytaç (İsveç), Emre Nefiz, Orkan Çınar, Elyasa Süme (Almanya), Mustafa Durak (Fransa), Erdem Şen (Belçika), Oğuzhan Türk (Hollanda), Muhammed İIdız (Avusturya)

YABANCILAR: (9) Karcamaskas (Litvanya), Arokoyo, Chibuike (Nijerya), Vranjes (Bosna Hersek), Marcal, Abuda (Brezilya), Putsila (Belarus), Camara (Gine), Larsson (İsveç)