CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Sağlık Bakanlığı’nın sadece reçete yazan bir hekim ordusu yarattığını belirterek, “Yılda 342 milyon reçete yazılıyor ve kronik hastalıklar artıyor” dedi. Koruyucu hekimliğe gereken önemin verilmediğini, 30-40 yıl öncesinin hastalığı olan tüberkülozun bile yine gündeme geldiğini söyledi. AFAD’ın kayıtlarında olan ve kamplarda kalan Suriyelinin 5 katının şehirlerimizde yaşadığını ifade eden Şeker, sadece Gaziantep’te 400 bin sığınmacının olduğunu kaydetti.

TBMM Genel Kurulu’nda artan kızamık ve bulaşık hastalık vakaları ile aşılama konularında bir konuşma yapan Şeker, tüm dünyada koruyucu hekimliğin ücretsiz yapıldığını, aşının parayla satıldığı üçüncü dünya ülkesinin bile bulunmadığını kaydederek, bunun devletin yapması gereken bir görev olduğunu söyledi. Kronik hastalıkların arttığına dikkat çeken Şeker, “diyabet, kronk obstrüktif akciğer hastalığı dediğimiz astım hastalıkları artıyorsa ve 30 yıl öncesinin hastalığı olan tüberküloz yeniden görülmeye başlamışsa ve sınır güvenliğini sağlayamadığınız için bugün çocuklarımıza tekrar kızamık aşısına başlamışsanız burada bir yanlışınız var demektir” diye konuştu.

HASTALIKLAR YENİDEN HORTLADI

Sağlık Bakanlığına Şubat 2012’den günümüze kadar kızamık vakası görülen iller ve vaka sayılarını, Suriyeliler de görülen kızamık, verem vakaları ile bunların kaçının aşılandığına ilişkin soru önergesi verdiğini hatırlatan Şeker, “Bakanlığın verdiği cevaba göre; 8 Temmuz 2013 tarihi itibariyle 67 ilden toplam 6 bin 731 kızamık vakası tespit edilmiş. İlk sıralarda Şanlıurfa ve Gaziantep ve İstanbul var. Bakanlık İstanbul’u görünce Avrupa kaynaklı diyor, ancak konunun Avrupa ile ilgisi yok. Suriyelilerin en çok yaşadığı, sınır güvenliğinin olmadığı, kapının-sınırın yol geçen hanına döndüğü yerlerde kızamık vakaları artıyor. Suriye’den gelen insanlara yeterli sağlık hizmeti veremedik, aşılayamadık, nerede oturduklarını, ne iş yaptıklarını bilemedik, dolayısıyla şehirlerimizde kızamık vakaları arttı.” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT