Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilçe belediyeleri son yıllarda artan nüfus, trafik yoğunluğu, konut sayısı, şehrin topoğrafi yapısı nedeniyle kış aylarında zehir soluduğumuz Gaziantep'in havası ile ilgili harekete geçti ve 3 ana başlıkta karar alındı. Evlerde alternatif temiz yakıta geçilmesi, çevre ve trafik yoğunluğu yaratan işçi servislerinin gençleştirilmesi ve sanayi tesislerinde temiz yakıtların kullanılması için düğmeye basılırken, Vali Ali Yerlikaya, havayı yüzde 55,46 oranında evsel yakıtlar, 23,21 oranında motorlu araçlar, yüzde 21,33 oranında da sanayi tesislerinin kirlettiğini söyledi. Yerlikaya, temiz hava için denetimlerin sıklaştırılacağını söyledi.

ŞAHİN: SIRA GÜRÜLTÜYE GELECEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeni yapılacak binalarda ruhsat aşamasında alt yapının uygun olduğu yerlerde alternatif temiz yakıt kullanımının zorunlu hale getirildiğini belirtti. Şahin de, insanımızın yaşam kalitesini artırmada kararlılıklarının devam edeceğini söylerken, "Havadan sonra gürültü kirliliği için çalışıyoruz" dedi. Vali Ali Yerlikaya, ilimizdeki hava kalitesini artırmak için katı ve sıvı yakıt kullanımını sonlandırarak alternatif temiz yakıta geçilmesi zorunluluğu ile ilgili 02.10.2015 tarih ve 95 sayılı mahalli çevre kurulunda çeşitli kararlar alındığını belirtti.

ALTERNATİF YAKITA GEÇİLECEK

Havası en kirli bölgelerde kademeli olarak alternatif temiz yakıt kullanımına geçileceğini belirten Vali Ali Yerlikaya, "Bu mahalleler arasında Şahinbey ilçesinde Beydilli, Güneş, 60. Yıl, Alleben, Kavaklık, Konak, Deniz, İstiklal, 23 Nisan, Şehitkamil'de ise Kayaönü, Selimiye, Değirmiçem, Emek, Batıkent, Atatürk, İncilıpınar, Güvenevler,Osmangazi, Pancarlı, Fatih, Sarıgüllük, Gazi ve Yaprak Mahalleleri. 30 Ekim 2016 arihine kadar bu mahallelerde merkezi sistem kullananlar, 30 Ekim 2015 tarihine kadar bireysel sistem kullananlar 30 Ekim 2018 tarihine kadar Şahinbey, Şehitkamil ve Nizip ilçe merkezlerindeki mahallelerde yer alan isale hattının ulaştığı bölgelerde katı ve sıvı yakıt kullanımını sonlandırarak alternatif temiz yakıt klullanımı zorunlu hale getirilmiştir" dedi.

ÖNCE YAKIT BEYANI

Vali Yerlikaya, yeni yapılacak binalarda ruhsat aşamasında alt yapının uygun olduğu yerlerde alternatif temiz yakıt kullanımının zorunlu hale getirildiğini söyledi.

ARAÇLAR GENÇLEŞECEK

İlimiz genelinde özellikle personel ve işçi yolcu taşımacılığı yapmakta olan araçların bakımsız ve araç yaşlarının büyük olması sebebiyle can ve mal güvenli ile hava kirliliği açısından servis araçlarında yaş hadlerinin belirlenmesi ile ilgili UKOME'nin karar aldığını belirten Vali Yerlikaya şunları söyledi:"Kendi personelini-işçisini taşıyan araçların 01 Haziran 2016 tarihinden itibaren 16 yaş, 01 Hazian 2017 tarihirden itibaen 15 yaşa kademeli olarak indirilmesine, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması için toplu taşıma sistemlerinin yaygınlaştırılması, kaliteli akaryakıt kullanımının sağlanması, trafikte yoğun olarak kullanılan toplu taşıma araçları da otobüsleri, minibüs dahil olmak üzere tüm araçların gerekli bakım ve egzoz emisyonu ölçümlerinin zamanında yapılması büyük önem arz etmektedir."

SANAYİ TESİSLERİNDE DENETİMLER SIKLAŞACAK

Vali Yerlikaya, sanayi tesislerinde temiz yakıtların özendirilmesine, çevre ve şehircilik il müdürlüğünün sanayi tesislerinde denetimlerinin artırılması yönündede karar alındığını belirterek, "Sanayi tesislerinde temiz yakıtların kullanılmasıyla ilgili özendirici çalışmalarımız devam ediyor. Denetimleri sıklaştırıyoruz" dedi.

ÖNCE ALTERNATİF YAKIT

Satılan kömürlerle ilgili belediyenin gerekli kontrolleri yaptığını, bu yılın geçiş yılı olduğunu söyleyen Vali Yerlikaya, "Ama önümüzdeki yıl bizim şehre girecek kömürlerle ilgili nasıl bir irade birliği ortaya koyduğumuzu görecekler. Hiç kimsenin ceza almasını arzu etmiyoruz. Ama aldığımız kararlar sıkı şekilde uygulanacak. Alternatif yakıta geçmeyen hiç kimsenin ev yapmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

ŞEHRE TEMİZ YAKIT GETİRECEĞİZ

Kaymakamlıkların dağıttığı kömürlerin havayı kirlettiği yönündeki iddiaları sorduğumuz Vali Yerlikaya, "Kömürü ta Soma'dan getiriyoruz. Daha pahalıya mal olmasına rağmen, daha kaliteli olması için bu kömürü getiriyoruz. Valilik, büyükşehir belediyesinin olduğu alana akşamları bir bakın. Razıyım diyen bir hemşehrim olduğunu düşünmüyorum. Buradan site sahiplerine söylüyorum, kendilerine şehre yardımcı olsunlar. Kendi nefsimizde temiz yakıt getireceğiz, garip guraba vatandaşlarımıza ama onları da bilinki çok iyi denetleyeceğiz. hem yol boylarında hem site içerisinde yakalarsak hepsi ceza alır" diye konuştu.

ŞAHİN:VATANDAŞLARIMIZA YARDIMCI OLACAĞIZ

Fatma Şahin de insani merkeze aldıklarını, amaçlarının temiz hava ile insanların yaşam kalitelerini artırmak olduğunu söyledi. Şahin, "29 bölgede hava kirliliği ölçümleri yapıldı.

Mahalle bazlı yaptığımız çalışmalarda havanın kullanılan yakıtlardan kaynaklı olduğu sonucu tesbit edildi. Alternatif yakıta geçilecek. Komisyonumuzdada hem bunun geçiş tarihlerini hem de hangi mahalleler olduğunu belirledik. Geçiş tarihlerini de vatandaşlarımızı zora sokmayacak şekilde belirledik. 1 yıl içinde özellikle mahalle bazlı hava kirliliği yüksek olan yerlerde temiz yakıta geçilmesi gerekiyor. Alternatif yakıta yönelinmesi gerekiyor" dedi.

KALİTESİZ KÖMÜR GELİŞİNİ ENGELLEDİK

Sosyal hizmetlere gelen kalitesi düşük olan kömürlerin şehre girmesini engellediklerini söyleyen Şahin, "Bu ön adımımızdı. Şimdi ikinci adımımız burada alternatif temiz yakıta geçiyoruz. Doğalgaza geçişi hızlandıracak şekilde çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah bunu bilboardlarada çıkarak halkımıza duyuracağiz. Vatandaşa maliyetlerinin de aşağı çekilecek şekilde bu geçişi kolaylaştıracak yardımcı olacağız" dedi.

ALTERNATİF YAKIT ZORUNLU HALE GELDİ

Sanayiye giden işçi servisleriyle ilgili kararlar aldıklarını da söyleyen Şahin, "Bu servislerin yaşlarını gençleştiriyoruz. 2200'e yakın günlük işçi taşıyan servislerimiz var. Bunlar hem trafik hem hava kirliliği açısından ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Yeni yapılacak binalarda ruhsat aşamasında altyapının uygun olduğu yerlerde alternatif temiz yakıt kullanımını zorunlu hale getiriyoruz. Şu anda ilçelerimize gelip bu konuda ruhsat almak isteyenler önce alternatif yakıta geçtiklerini beyan edecekler, sonra ruhsat istemeleri gerekiyor" dedi. Şahin hava kirliliğinin yanısıra, "Bundan sonra gürültü kirliliği için çalışıyoruz" dedi. Meral KINACILAR