Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Kurul Üyeliğinden istifa ederek Ak Parti'den aday adaylığı başvurusunda bulunan Abdullah Tancan Gazetemizi ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi ile görüş alışverişinde bulundu. Tancan, EnerjiSA'nın bu yıl içinde Gaziantep'e 260 Milyon TL yatırım yapacağını, Scada'nın da olduğu bu yatırımlar tamamlandığında Gaziantep'te elektrik kesintisi problemlerinin en aza indirileceğini müjdeledi. Tancan, ayrıca elektrik kesintilerine süre ve sınır getirildiğini, süre ve sınır aşıldığında enerji dağıtım şirketinin kesintiden etkilenen abonelere tazminat ödeyeceğini söyledi.

ARIZA İHBAR SAYILARI DÜŞTÜ

EnerjiSA"nın yatırımlarının şimdiden meyvelerini vermeye başladığını, Gaziantep'te sırf Ocak Şubat ayı içerisinde bile çağrı merkezlerine giden arıza, ihbar sayıları günlük 2 binlerde iken, şu anda bu sayının 200'lere düştüğünü söyledi. Tancan, "Bunun nedeni burayı bir şekilde tekrar takviye ettirdik. Ve yatırım 260 Milyon TL yeni yatırım ödeneği verildi. En acillerinden başlamak üzere onları devreye sokmaya başladılar. Yetkili elemanları sürekli burada. Kesintiler planlı kesintilerden kaynaklanıyordu. Bakım veya şebeke çalışmalarını, acil değilse yaz aylarına kaydırın dedik. Bunlar hep kesinti demek. Ekip sayılarını ciddi manada artırdılar" dedi.

GAZİANTEP'TE SCADA YATIRIMI BAŞLADI

2015 yılında Gaziantep'e elektrikte ciddi yatırım yapılacağını, özellikle en çok problemin yaşandığı küçük sanayi sitesinde enerji hatlarının yeraltına alınacağını belirten Tancan, "Scada diye bir sistem var Gaziantep'e de bu yatırım başladı. Bu sistemde, herşey uzaktan izlenecek, vatandaşın arızayı ihbar etmesine bile gerek olmadan, enerji kesildiği an haberleri olacak. Merkeze haber otomatikman gidecek ve oradaki arızayıda ekibin gidipde zaman kaybetmeyecek şekilde alternatif beslemesi varsa hemen kumanda merkezinden bir dakika içerisinde beslemesini yapacak tarzda bir büyük proje. Bunun çalışmalarına başlandı. Sistem trafo merkezlerine kurulacak" diye konuştu.

SCADA 6-7 İLDE UYGULANIYOR

Ankara'da, Kayseri, Konya, Samsun gibi 6-7 ilde scada sisteminin uygulandığını belirten Tancan, "İstanbul'da yeteri kadar yok. Biz scadayı özelleşmeden sonra tüm dağıtım şirketlerine mecburi kıldık. EnerjiSa da Ankarada yaptığı için bu konuda tecrübeye sahip. Şimdi bu bölgeye de başladılar. Esas rahatlama o zaman hissedilecek" dedi.

ABONELERE KESİNTİ İÇİN TAZMİNAT ÖDENECEK

Elektrik kesintilerinde süre ve sayı durumuna göre tazminat sistemi getirildiğini ifade eden Tancan şunları söyledi:"Tüm dağıtım şirketleri Türkiye'nin tamamında bir yıl içerisinde vatandaşları ne kadarlık süre arızaya muhatap bırakmak, bunun hem süre olarak hem de sayı olarak sınırları var. Bu sınırları da AB standartları neyse ona göre belirledik. Her yıl bu sınırları yeniden belirliyoruz. Gerek arıza, gerekse planlı kesintiler toplamında süre arıza kesintisi varsa bunlar kayıt altına alınıyor, yıl sonunda bu rakamlar ortaya çıkacak. Belirlenen süreden daha fazla arızaya maruz kalmış abonelere dağıtım şirketleri tazminat ödeyecek" diye konuştu.

İMARLI ALANLARDA 72 SAAT, 56 KESİNTİ YAPILABİLİR

İmarlı alanlarda 1 yıl içinde 72 saatten fazla ve 56 kesintiden fazla arızaya maruz kalan vatandaşların tazminat alacağını belirten Tancan, "Arıza olduğu an kayıt altında ve o hattan kimler besleniyor, herhangi bir arıza olduğunda o arızadan kimlerin etkilendiği biliniyor. Başvuruya gerek yok, bunları takip ediyoruz. Bu rakamlar ortaya çıktığında bu sınırları aşmışsın sen bunlara tazminatını ödedin mi diye vatandaşın hakkını takip ediyoruz" dedi.

PLANLI KESİNTİLERDE SÜRE 40 SAAT

İmar alanları dışında ise 108 saatten fazla, 128 kezden fazla arıza durumunda vatandaşmarın tazminat alacağını ifade eden Tancan. "Bazande şirketler planlı çalışmalar yapıyor. 48 saat önceden kesinti bilgileri bildirilmek zorunda. Mesala imarlı alanlarda planlı kesintilerde ancak 40 saat kesinti yapabilirler. İmar dışında da 56 saat kesintiye müsaade ediyoruz. Kanunları aştığı takdirde vatandaşın gidip peşinde koşmasına bile gerek yok, sen bunları aşmışsın, bunlar 500 kişi etkilenmiş bunlara tazminatını verdinmi diyoruz. Bu tazminatın bedeli canını acıtacak ama kendisini de iflas ettirecek gibi bir tazminat değil" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR