2016 yılına zamlarla uyandık… Elektriğe, pasaport harcına, trafi k cezasına bunun yanında alkollü içeceklere, sigara, cep telefonlarından alınan vergiye zam geldi… Resmi gazete’de yayınlanan karara göre; Biranın asgari maktu vergi tutarı 18 kuruş artışla bir lira 3 kuruş oldu. Rakının 2 litre için alınan asgari maktu vergi tutarı da 23 lira artarak 130 lira 68 kuruş oldu. Cin ve votka için vergi tutarı 134 lira 3 kuruş, likörün vergisi de 150 lira 71 kuruş oldu. Sigara ve tütün ürünlerinde ise hem asgari maktu vergi hem de maktu vergi tutarları artırıldı.Cep telefonlarından ilk satışta alınan vergi tutarı da 120 liradan 160 liraya çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fi yatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı.

ELEKTRİĞE YENİ YIL ZAMMI

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fi yat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fi yatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti. Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti.

HİZMET OLARAK DÖNECEK

Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri şöyle konuştu: “Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek. EPDK, elektrik fi yatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gev- şekliğe ve suistimale izin verilmeyecek.”

REKLAM GELİRLERİ

EPDK geçtiğimiz günlerde dağıtım şirketlerinin şebeke üzerinden elde ettiği reklam ve kira gelirlerinin yanı sıra danışmanlık hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tü- keticiye indirim olarak yansımasını öngören bir karar almıştı. Bu kararın önümüzdeki süreçte elektrik fi yatlarında indirim olarak tüketiciye yansıması bekleniyor.

Pasaport harcı 163 lira

Harçların da aynı oranda zam görmesiyle 1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 154.70 liradan 163.33 liraya çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi harcı da yeni yılda 403 lira olacak. Vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranında artırılması durumunda fatura, gider pusulası gibi belgelerin verilmemesi ve alınmamasının cezası 211.16 liraya çıkacak.

Trafik cezasına yeni tarife

Yılbaşından itibaren trafi k cezaları da yeniden de- ğerleme oranında artırılacak. Buna göre, kırmızı ışıkta geçmenin 189 lira olan cezası, yeni yılda 199.55 liraya yükselecek. Ayrıca alkollü araç kullananlar yeni yılda ilk yakalamada 844.64 lira, ikinci yakalamada ise 1058.97 lira ödemek zorunda kalacak. Hız sınırını yüzde 30’a kadar aşan sürücüler 199.55 lira, yüzde 30’un üzerinde aşanlar ise 412.82 lira ceza ödeyecek. Yeni yılda emniyet kemeri takmayanlar ve park yasağını ihlal edenler 92.91 liralık ceza ile karşı karşıya kalacak. AA