Ortaokul son sınıfa giden ikiz çocuklarım var. Rabbim sizlere de sağlıklı vatanına milletine hayırlı evlatlar nasip etsin. Elbette ben de bir baba ve eğitimci olarak onları dershaneye gönderiyorum. Geçenlerde kahvaltı sofrasında eksik konularının olup olmadığını konuşuyorduk. Bana şöyle bir şeyler dediler:

'Okulda iyi ders anlatamıyorlar, dershanedeki hocamdan öğrenirim.'

'Hoca camide' teorisinin tam olarak belleklere yer edemediğinin göstergesiydi 'hoca' sözcüğü. Neyse:

'Neden?' Dedim.

Dershanedeki öğretmenlerinin dersi nasıl sevdirerek ve canla başla anlatmaya çalıştığını, ne güzel espiriler yaptığını söyledi.

Biraz özeleştiri yaparsak anlayacağız ki sanırım dershaneyle okul arasındaki tek fark bu. Yoksa bilgi birikimi, tecrübe, pedagoji açısından Milli Eğitimdeki öğretmenler çok açık ara öndeler.

'Dershanelerde nasıl olsa öğreniyoruz' mantığı ile okullar angarya olarak gözüken kurumlar haline getirilmiştir. Özellikle sınavların yaklaştığı zamanlarda raporlarla, izinlerle okulların boşaltıldığı çok zamanlar yaşanmıştır. Çünkü mantık olarak dershanede iyi eğitim alınıyor, okullarda iyi eğitim verilmiyor, sınıflar kalabalık, öğretmenler yetersiz, okullar ilgisiz anlayışı belleklere nüfuz etmiş yani ettirilmiştir…

Oysa bu algı özellikle dershaneler ve bu işi savunanlar tarafından oluşturulmaya çalışılan kara propagandadan başka bir şey değildir.

Dershaneler kapanırsa, öğrenci ister istemez okulda daha iyi eğitim almak için öncelikle bakış açısını deriştirecek, öğretmenlerinden daha iyi istifade edecek, okuldan kaçmayacak, okulun imkanlarından daha fazla istifade etmeye çalışacak, öğrenmeye daha fazla istekli olacaktır. Ayrıca bu kara propaganda yapılmadığı için devlet okulları için oluşturulan olumsuz algı ve bakış açısı yerini daha gerçekçi ve objektif değerlendirmelere bırakacaktır.

Özel ders alma imkanı olanlar alırlar elbette, ancak ben devlet okullarımızın bu işin üstesinden geleceğini de düşünüyorum. Çünkü hafta sonları açılan ücretsiz kurslara gelen ve ilgi göstermeyen öğrenciler artık bu kursların sıkı takipçisi olacaklardır. Ayrıca ders dışında yapılacak etüt ve takviye çalışmalarıyla mesele çok çabuk bir şekilde hallolacaktır diye düşünüyorum.

DERSHANELER KAPANMASIN mantığını pek anlayabilmiş değilim ancak eğer bu kadar feryad-ü figan ediliyorsa meselenin diğer boyutlarıyla ilgilenmek daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Çünkü eğer işin içinde eğitim değil rant varsa kuyruğuna basılmış gibi bağıranların neden bu kadar ortalığı ateşe verdiği daha iyi anlaşılabilir.

DERSHANELER KAPANIRSA KIYAMET KOPAR cümlesini her şey zıttıyla kaimdir sözüyle betimledim.

Kalın sağlıcakla…