Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, tüm Suriyeli mültecilerin sağlık güvencesi altına alındığını belirterek, "Şu ana kadar 10 milyonu poliklinik olmak üzere 11 milyon sağlık hizmeti verilmiştir. Bütün Suriyeli kardeşlerimiz Türk vatandaşları gibi sağlık sistemi içinde her türlü sağlık hizmeti alabilmektedir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Suriye Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Bugün itibarıyla Göç İdaresi Başkanlığı'nın kayıt altına aldığı kişi sayısının 2 milyon 495 bin 117 olduğunu belirten Akdoğan, bunların 2 milyon 407 bininin Suriyeli olduğunu ifade etti.

GÜVENLİK KİMLİK KARTI

Geometrik kayıt işlemlerine ek olarak bu kişilere daha nitelikli güvenlik kimlik kartı verilmesiyle ilgili çalışmaların da birkaç ay içerisinde tamamlanacağına dikkati çeken Akdoğan, böylece Türkiye'de bulunan bütün Suriyeliler'in sadece kimlik bilgileri değil, istatistiki olarak bütün özelliklerine ulaşılmış olacağını söyledi. Suriyeliler'in Türkiye'ye getirdikleri 18 bin 256 araçla ilgili tescil çalışmalarının devam ettiğini ve bunların 16 bininin tescil edildiğini anlatan Akdoğan, ay sonunda tescil süresinin dolduğunu belirterek, araçlarını tescil ettirmeyenlere bu süre zarfında başvuru yapmaları çağrısında bulundu.

TÜM MESELELER ELE ALINDI

Akdoğan, Türkiye'ye gelen Suriyeliler'in bütün meselelerinin toplantıda ele alındığını belirterek, "Bunlardan öncelikli olan eğitimdir. Şu an 300 bin Suriyeli öğrenci eğitim sistemi içerisine alınmış durumda. Bu öğretim yılı sonu itibarıyla ulaşmak istediğimiz hedef 460 bindir. Öğrenim yaşında olan çocuk sayısı ise 625 bindir. Şu anda kamplarımızdaki okullarda Suriyeli çocuklarımız eğitim görüyorlar. MEB'e bağlı olan okullarımızda eğitim gören öğrencilerimiz mevcut. Türkçe'nin öğrenilmesi önem taşıyor. Üniversite öğrenimi konusunda da devam etmekte olan çalışmalar ele alındı" dedi. Tüm Suriyeliler'in sağlık güvencesi altına alındığını anlatan Akdoğan, "Şu ana kadar 10 milyonu poliklinik olmak üzere 11 milyon sağlık hizmeti verilmiştir. Bütün Suriyeli kardeşlerimiz Türk vatandaşları gibi sağlık sistemi içinde her türlü sağlık hizmeti alabilmektedir" diye konuştu.

10 ŞEHİRDE 25 GEÇİCİ BARINMA MERKEZİ

Türkiye'ye sığınan yetim ve öksüzlerin olduğunu belirten Akdoğan, "Yakınlarını kaybetmiş olanlar. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu konudaki çalışmaları de ele aldık. Ayrıca, sosyal rehabilitasyon ilgili kurumlarımızın yürüttüğü çalışmalar bulunuyor. 10 şehrimizde 25 geçici barınma merkezimiz var. Buralarda 276 bin kişi kalıyor. Bu kamplarda dünya çapında takdir gören kamplar" ifadelerini kullandı.

OCAK AYINDAKİ TOPLANTIYA HATAY, GAZİANTEP,

KİLİS VE ŞANLIURFA'DAKİ VALİLER DE KATILACAK

Akdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: "Suriyeliler'le ilgili koordinasyon toplantısının daha düzenli olarak ve her ay yapılması kararını aldık. Önümüzdeki toplantıya Suriye sınırında bulunan ve Suriyeli vatandaşın bulunduğu illerin valilelerinin de katılmasını kararlaştırdık. Hatay, Kilis, Antep, Şanlıurfa'daki valilerimiz ve yerel yetkililerin de idare ihtiyaçları olabiliyor, bunları değerlendirdik. Önümüzdeki Ocak ayında bu meseleyi ele almış olacağız." Toplantıya AFAD, Göç İdaresi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar katıldı. İHA