Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmed Tuma, asker sivil farkı gözetmeyen Rusların, DAEŞ ile mücadele bahanesiyle binlerce Suriyeli'yi katlettiğini söyledi. Tuma, Suriyelilerin, son günlerde İkinci Dünya Savaşı'ndaki katliamlarla bile kıyaslanamayacak kadar kötü durumla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Birleşmiş Milletlerin açıkladığı rakamlara göre, Suriye'deki her 2 hastaneden birinin hizmet dışı kaldığını ifade eden Tuma, Rusların son 85 günde hedef aldığı yerler arasında 14 sağlık, 14 yardım, 9 eğitim ve 17 altyapı merkezi ile 22 fırın, değirmen ve gıda temin noktası bulunduğunu bildirdi.

Tuma, "7,5 milyon Suriyeli yerlerini değiştirmek zorunda kaldı. 4 milyon insan ise Suriye dışında mülteci konumuna getirildi. Bu mültecilerin yüzde 50'si de çocuk" dedi.

ACIYI DİNDİRMEK İÇİN

Suriye görüşmelerinin ocak ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde tekrar başlayacağını anımsatan Tuma, toplantıya, Suriye insanının acılarını dindirmek için katılmayı kabul ettiklerini vurguladı.

Soruları yanıtlayan Tuma, rejimle uzlaşmayı asla reddetmediklerini söyledi.

Muhaliflerin kıskaç altında tutularak uzlaşmaya zorla götürülmeye çalışıldığını dile getiren Tuma, "Esed ile denk seviyede uzlaşma fırsatı tanımıyorlar. Biz sadece insanlarımızın acısını dindirmek için masaya oturmayı kabul ettik" diye konuştu.

Rusya'nın hava saldırılarına karşı koyabilmek için dost ülkelerden silah ve savunma desteği de isteyen Tuma, sadece 85 gündeki Rus saldırılarında 5 bin 348 sivilin hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Toplantıya, Suriye Geçici Hükümeti Ulaştırma, İletişim ve Sanayi Bakanı Muhammed Yasin Neccar ve Sağlık Bakanı Muhammed Vecih Cuma da katıldı. (AA)