Kurban Bayramı’nda, uyarılara rağmen belirlenen yerler dışında, usulüz ve kurbana eziyet ederek kurban kesimi yapanlar para cezasına çarptırılacak.

Verilecek ceza 2 bin 511 liraya kadar ulaşabilir. Kurban Bayramı’nda istenmeyen görüntülerin engellenmesi için kamu kurumları bir dizi tedbir aldı.

Satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek uygulamaların önüne geçilmesi için belediyelerin tahsis ettiği alanlar dışında kurban kesmek yasaklandı.

Yasaklar denetlenecek

Toplum ve çevre sağlığına yönelik alınan bu yasağı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın kuracağı denetim ekipleri ile belediye zabıtaları denetleyecek. Yetkililer ayrıca, Alo 181 hatlı telefona gelecek ihbarlarla da kapı önünde kurban kesenlere müdahale edecek. Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca kurban satış ve kesimi, belediyelerin belirleyeceği yerlerde yapılacak. Umuma açık yerlerde, yol, cadde, sokak, kaldırım ve parklarda kesim yapılmayacak. İdari para cezaları kanundaki, “Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır” hükmü uyarınca uygulanacak.

İşletmelere 46 bin

Aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 2 lira idari para cezası kesilecek. Ayrıca, aykırı hareket edenlere de hayvan başına 2 bin 511 lira idari para cezası uygulanacak. Öte yandan hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven ve bakımlarını ihmal ederek fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere de 499 lira ceza kesilecek. Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık yerlerde kurban kesimi yapanları 186 TL. Kurban atıklarını toprağa veren işletmelere ise 46 bin 501 TL idari para cezası uygulanacak.

MİLLİYET